Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες εισηγμένες έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια - Στα 1,72 δισ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός τους

Ποιες εισηγμένες έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια - Στα 1,72 δισ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός τους

Mε βάση τα εξάμηνα, δύο εισηγμένες κατάφεραν να γυρίσουν την καθαρή τους θέση από αρνητική σε θετική και να «φύγουν» από τη συγκεκριμένη λίστα

Σχετικά Άρθρα

Συνολικά 14 εισηγμένες διαθέτουν αρνητικά ίδια κεφάλαια με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου.
Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα εξάμηνα, δύο εισηγμένες κατάφεραν να γυρίσουν την καθαρή τους θέση από αρνητική σε θετική και να «φύγουν» από τη συγκεκριμένη λίστα (ΣΙΔΜΑ, Ευρωσύμβουλοι).
Από τις 14 εταιρείες κάποιες έχουν συμφωνία αναδιάρθρωσης δανεισμού.
Συνολικά, το ύψος των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων για τις 14 εταιρείες ανέρχεται στα 729,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός τους (τραπεζικά δάνεια συν μισθώσεις μείον ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα) ανέρχεται στα 1,72 δισ. ευρώ.
Μόλις μία ξεχωρίζει λόγω της κερδοφορίας της.
Η Lavipharm εμφάνισε καθαρά κέρδη 2,6 εκατ. ευρώ από 2,16 εκατ. ευρώ και μείωσε την αρνητική καθαρή της θέση στα 9,7 εκατ. ευρώ.
Βελτιωμένες ήταν και οι πωλήσεις.
Η Μπήτρος περιμένει την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δανείων και στο εξάμηνο λόγω της ΣΙΔΜΑ, έβγαλε κέρδη 2,1 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στην αγορά αναφέρουν πως θα υπάρξει σημαντική μείωση των δανείων από την αναδιάρθρωση, ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια, οι βασικοί μέτοχοι να συγχωνεύσουν κάποιες εταιρείες προκειμένου να αποκτήσει τζίρο ο όμιλος.
Η ΑΝΕΚ έβγαλε και πάλι ζημιές και στην αγορά κυκλοφορεί η πληροφορία ότι σχεδιάζεται deal με την Attica Συμμετοχών.
Στην Intralot, η αναδιάρθρωση των δανείων θα οδηγήσει σε βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων και μείωση του δανεισμού κατά 163 εκατ. ευρώ.
Η παραπάνω εξέλιξη δεν έχει αποτυπωθεί στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου, καθώς η συμφωνία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά έχει αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής.
Η Βιοτέρ περιμένει επίσης την αναδιάρθρωση βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης με τη διοίκηση να αναφέρει πως μετά θα διεκδικήσει έργα για να αυξήσει το τζίρο της.
Η ΕΛΓΕΚΑ πρόσφατα ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου και πρέπει να σημειωθεί πως τα συνολικά ίδια κεφάλαια (αναλογούντα στους μετόχους της μητρικής και μετόχους μειοψηφίας) είναι θετικά και αρνητικά είναι τα ίδια που αναλογούν στους μετόχους της μητρικής.
Η Ακρίτας βελτίωσε σημαντικά τις πωλήσεις της και τα EBITDA της με αποτέλεσμα να μειώσει σημαντικά τη ζημία στην τελική γραμμή.
Η Yalco μετά τη λήξη του εξαμήνου μεταβίβασε ακίνητο στα Οινόφυτα, ενώ από 27/7 έχει μηδενική επιτοκιακή επιβάρυνση στα δάνειά της.
Βασική και απαραίτητη παράμετρος, όπως αναφέρει η εταιρεία, για τη συνέχεια της δραστηριότητας είναι η επιτυχής εξέλιξη για αναδιάρθρωση των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων και η εξεύρεσή νέας χρηματοδότησης για την άμεση κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.
Η διοίκηση της εταιρείας αν και δεν μπορεί να δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης που να διασφαλίζει την συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, συνεχίζει τις προσπάθειες της, με σκοπό την αναδιάρθρωση, την ανασύνταξη και εν τέλει τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της.
H ΚΡΕΚΑ έχει καταθέσει πρόταση στην DoValue για τη ρύθμιση των τραπεζικών της οφειλών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης από την διαχειρίστρια τράπεζα.
Η Βαράγκης αναφέρει πως το συνολικό ύψος των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρίας ήταν χαμηλότερο του μισού (1/2) του μετοχικού της κεφαλαίου και ότι το ανωτέρω ζήτημα της διαχείρισης ιδίων κεφαλαίων επιχειρείται να επιλυθεί μέσω της από16.9.2020 Συμφωνίας Εξυγίανσης – Μεταβίβασης Επιχείρησης την οποία συνήψε η Εταιρία με τους πιστωτές της και η οποία έχει εγκριθεί από την από 4.12.2020 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας.
Τέλος η Frigoglass αναφέρει πως για το σύνολο του έτους η επίδοση θα επηρεαστεί και από τη διακοπή της παραγωγής στη Ρουμανία ως συνέπεια του περιστατικού πυρκαγιάς στο εργοστάσιο.
Παρά τις προκλήσεις, αναμένει αύξηση πωλήσεων στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης, με εφαλτήριο την υψηλότερη κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών σε πολλές από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Η ανάπτυξη των πωλήσεων θα ενισχυθεί από την αύξηση των μεριδίων μας στις αγορές της Αφρικής και της Ασίας, ως αποτέλεσμα των εμπορικών πρωτοβουλιών.
Στον κλάδο Υαλουργίας, η ολοκλήρωση του έργου ανακατασκευής του κλιβάνου πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία περιόρισε τον αντίκτυπο στις πωλήσεις.
Λόγω της ανόδου του όγκου πωλήσεων, η οποία συνεχίζεται και τον Ιούλιο, αναμένει διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων στον κλάδο Υαλουργίας για το 2021.
1αδ.JPG
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης