Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Η κανονικότητα στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί το β’ τρίμηνο του 2023 - Στο 54% οι πλήρως εμβολιασμένοι

Fitch Ratings: Η κανονικότητα στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί το β’ τρίμηνο του 2023 - Στο 54% οι πλήρως εμβολιασμένοι
Η πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία όσο και τον κλάδο των μεταφορών
Σχετικά Άρθρα

Στο β’ τρίμηνο του 2023 «βλέπει» αποκατάσταση της κανονικότητας στην Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Η πανδημία του κορωνοϊού, αν μη τι άλλο, ακόμη επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία όσο και τον κλάδο των μεταφορών.
Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η πρόοδος των εμβολιαστικών προγραμμάτων ανά χώρα ενισχύουν την οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως, που φαίνεται ότι σταδιακά ανακάμπτουν από τα σπιράλ ύφεσης στα οποία είχαν βυθιστεί τα προηγούμενα χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, το δ’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη Fitch Ratings, η κίνηση στους δρόμους θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό.
Κατά μέσο όρο, η κίνηση, σε μηνιαία βάση, το 2020, περιοριζόταν κατά 60%.
Ανά χώρα, ωστόσο, υπήρχαν διαφοροποιήσεις.
Σε σχέση με τους εμβολιασμούς, συντελείται πρόοδος, με τις περισσότερες χώρες να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού τους το γ’ τρίμηνο του 2021.
Σε κάθε περίπτωση, οι νέες παραλλάξεις αποτελούν κίνδυνο για τις μετακινήσεις στους δρόμους, καθώς θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέο κύμα lockdown – όπως έγινε στην Αυστραλία.
Από την άλλη, στις χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, η σχέση μεταξύ νέων κρουσμάτων και νοσηλειών έχει εξασθενήσει σημαντικά.
Αυτό δείχνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι νεότερων παραλλαγών.
Εκτός από την παραλλαγή Delta, οι δύο πιο σημαντικές παραλλαγές (το στάδιο πριν από την «παραλλαγή ανησυχίας») είναι οι Lambda και Mu, που εμφανίστηκαν τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2021, αντίστοιχα.
kroys.JPG
Η κίνηση στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την κίνηση στην Ελλάδα, παρεμποδίστηκε από την αύξηση των κρουσμάτων και το lockdown που εφαρμόστηκε τον Νοέμβριο του 2020, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Βέβαια, τον Απρίλιο του 2021 υπήρξε κάποια βελτίωση, ενώ τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν τον Μάιο του 201.
Πλήρης αποκατάστασή της έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2021, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος.
ad_7.JPG
Σημεία κλειδιά

  • Η Fitch αναμένει ότι η κυκλοφορία θα ανακάμψει πλήρως έως το 2ο τρίμηνο του 2023.
  • Περίπου 11 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου είχαν χορηγηθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 –δηλαδή πλήρως εμβολιασμένο ήταν 54% του συνολικού πληθυσμού, ενώ το 57% των Ελλήνων είχαν κάνει την πρώτη δόση. Αυτό το ποσοστό ξεπερνά τον στόχο των 6 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Εύλογα, το ποσοστό εμβολιασμού υπολείπεται μόνο οριακά από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτονται. Στον αντίποδα, πρωταθλήτριες στον εμβολιασμό είναι Ισπανία και Πορτογαλία, οι οποίες έχουν πλήρως εμβολιαστεί σε ποσοστά 70% και 73% του πληθυσμού τους. Η Ελλάδα στο 57% και τα αντίστοιχα ποσοστά για Γαλλία 61%, Ιταλία 60%, ΗΠΑ 54%, Βραζιλία 28%, Χιλή 67%, Μεξικό 25%, Αυστραλία 28%.
    emb.JPG
  • Η Ελλάδα επηρεάστηκε λιγότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά το β’ τρίμηνο του 2020, με μέγιστη παρατηρούμενη μείωση της κίνησης κατά 73% στην περιφερειακή οδό της Αθήνας. Η κυκλοφορία επλήγη επίσης τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020, με τη μείωσή της να ξεπερνά το 40%. Η συνολική μείωση του 2020 κατά 25% ευθυγραμμίζεται με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.
    traffic_1.JPG
  • Η κυκλοφορία έχει βελτιωθεί από το 1ο τρίμηνο και κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου στην Ευρώπη.
  • Το lockdown διήρκεσε 42 ημέρες, από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020. Τον Νοέμβριο του 2020, λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, η χώρα εισήλθε εκ νέου σε εθνικό αποκλεισμό. Η Ελλάδα χαλάρωσε τους περισσότερους περιορισμούς περίπου στα μέσα Μαΐου 2021.
  • Η κυβερνητική στήριξη προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήταν περίπου 3,3 δισ. ευρώ, μαζί με τη δυνατότητα αναβολής της πληρωμής φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης