Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Κυρώθηκε η αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας με 191 ψήφους υπέρ - Σφοδρή κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα

Βουλή: Κυρώθηκε η αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας με 191 ψήφους υπέρ - Σφοδρή κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα
Θετικά ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος…

Με ευρύτερη πλειοψηφία 191 βουλευτών κύρωσε η Ολομέλεια του Kοινοβουλίου την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης ενώ καταψήφισαν 109 από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.
Θετικά ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος ενώ το ίδιο έπραξε η επίσης ανεξάρτητη -προερχόμενη από το ΜεΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου. Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι διακινεί ψέματα, ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να αλλάξει την αρνητική του στάση, τονίζοντας ότι η ιστορία θα κρίνει τις σημερινές αποφάσεις.
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διαμήνυσε ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει στο λάθος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αλλάζει το εθνικό δόγμα για την ασφάλεια και την εξωτερική δαπάνη και αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες μιας υπερχρεωμένης χώρας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα καταψηφίσει τη συμφωνία, με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται ότι εάν κυβερνήσει θα αξιοποιήσει το άρθρο 31 για να αλλάξει το σκέλος που αφορά τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε ξένα μέτωπα.

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα

Ιστορική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την αρνητική του στάση.
Ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσει τη στάση του και να μην προχωρήσει στο λάθος της καταψήφισης της συμφωνίας.
«Η ευθύνη είναι βαριά, ενώ βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.
«Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται υπ όψιν της βουλής, καθιστώντας τη σημερινή συζήτηση ιστορική, καθώς η έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας».

Να αλλάξει στάση ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να αναθεωρήσει τη στάση του, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι διακινεί ψέματα σε σχέση με τη συμφωνία.
«Καλώ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσουν την αρνητική τους στάση απέναντι στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία
.
Το παρών στην ψηφοφορία σημαίνει απών.
Το συμφέρον της χώρας μας θέλει όλους παρόντες
», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερωτήθηκε τι μεσολάβησε και το αρχικό ναι του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ίσως και μετά όχι;
Ποιος τελικά αποφάσισε να εμφανιστείτε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση;
«Ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα.
Η συνθήκη κινείται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Σε καμία αμυντική συμφωνία παγκοσμίως δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα.
Θα έπρεπε να τα ξέρετε αυτά κε.Τσίπρα», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
«Ποτέ άλλοτε μια τόσο ισχυρή σύμμαχος δεν βρέθηκε δίπλα στην πατρίδα μας για τη διατήρηση της εδαφικής μας ακεραιότητας.
Τι μας ζητάτε;
Να μας συνδράμουν οι Γάλλοι αλλά εμείς να μην τους συνδράμουμε;
Μιλάτε για δήθεν μάχες και εμπλοκές στρατιωτών μας στην Αφρική, αν και το άρθρο 2 κάνει λόγο για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Όπως επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης, στο Σαχέλ σήμερα δραστηριοποιούνται σήμερα 8 ευρωπαϊκές χώρες - Καμία από αυτές δεν έχει υπογράψει συμφωνία με τη Γαλλία.
«Ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, «απαντώντας» σε ανάλογες κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Εκτός εάν θέλετε να αλλάξετε την γεωγραφία και να μας πάτε στην θέση της Δανίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Η συμφωνία αυτή (σ.σ. με τη Γαλλία) υπερβαίνει την θητεία της παρούσας κυβέρνησης, είναι μία παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Ως εκ τούτου κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι ένα όχι στη βούληση των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων που είπαν ένα περήφανο ναι στη συμφωνία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «απευθύνομαι σε εσάς κ. Τσίπρα και στους βουλευτές σας γιατί έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας στάση και σας καλώ να την αναθεωρήσετε.
Το παρών σημαίνει απών από τις ανάγκες της χώρας.
Η αρχική σας τοποθέτηση κ. Κατρούγκαλε ήταν θετική.
Αλήθεια τι μεσολάβησε και έρχεστε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση» ρώτησε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τον τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που καλύπτουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις.
Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης ανεξαρτήτως του τόπου.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως επίθεση δεν σημαίνει μόνον εισβολή αλλά και οποιοδήποτε επεισόδιο.
Εξ ου και σε καμία συμφωνία δεν αναφέρεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Ποτέ άλλοτε μία τόσο ισχυρή δύναμη δεν βρέθηκε εγγυήτρια της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και εάν χρειαστεί και εν όπλοις. Το παρελθόν σας σας εκδικείται.
Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, Κρίμα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διακαής πόθος του πολεμικού ναυτικού οι φρεγάτες Belharra

«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια» συνέχισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. «Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου» καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».
«Ταυτόχρονα συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη της ισχυρής αυτοδύναμης ευρωπαϊκής παρουσίας του αύριο.
«Συμμερίζομαι την άποψη Μacron ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό κομμάτι, που συμβαίνουν γύρω μας» υπογράμμισε ακόμα Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος - Γαλλίας.

Τσίπρας: Δεν θα συναινέσουμε στο λάθος

Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα σε όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη συμφωνία.
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση για την στάση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού «για μικροκομματικές σκοπιμότητες στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε: «Μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας; Μιλάτε για υπευθυνότητα εσείς που στερείται επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας υπό τον φόβο του Μπογδάνου;».
Συνεχίζοντας ανέφερε «δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε», ωστόσο πρόσθεσε: «Ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;». Αφού υποστήριξε ότι «αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή», μιλώντας για το οικονομικό κόστος είπε: «ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» και ρώτησε: «πόσο θα φθάσει τελικά ο λογαριασμός»;

«Κακή η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία»

«Σήμερα επιβάλλεται να μιλήσουμε στη γλώσσα της αλήθειας.
Πράγματι η Ιστορία θα μας κρίνει.
Όπως έκρινε ποια παράταξη μας έβαλε στη χρεοκοπία και ποια μας έβγαλε από αυτήν.
Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία είναι κακή.
Παρουσιάσατε ένα νέο δόγμα για την ασφάλεια και την εξωτερική μας πολιτική.
Ένα δόγμα που απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις μας στην ελληνική εξωτερική.

Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε κε.Μητσοτάκη.
Γιατί τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Φουσκώσατε τον λογαριασμό με πάνω από 10 δισ. ευρώ»

«Ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειας του - Σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες παλέψαμε για την ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής μας δύναμης.
Κάνετε λες και κυβερνάτε μια χώρα που δεν πέρασε ποτέ από δημοσιονομική κρίση.
Ήρθατε να φουσκώσετε το λογαριασμό με πάνω από 10 δις ευρώ
Οδηγείτε σε κλείσιμο την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ενώ κλείνετε τεράστιες συμφωνίες.
Που θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;
Δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, έχουμε και κονβέρτες και Rafale, είναι το πρόγραμμα των F-35, ο εκσυγχρονισμός των F-16
Σκανδαλώδης η υπερκοστολόγηση των 2 δις ευρώ για την αναβάθμιση του αεροπορικού κέντρου της Καλαμάτας.
Θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ που δίνετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Επίθεσε σε Τσίπρα, Βαρουφάκη

«Πρέπει να πω κ. Βαρουφάκη ότι το 2021 δεν είναι 2015 ευτυχώς. Η Ελλάδα που περιγράφεται είναι του 2015, απόκοτο της τότε κυβέρνησης. Η Ελλάδα του 2021 είναι μια Ελλάδα της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα, μειώνεται η ανεργία, προσελκύει επενδύσεις, όλοι οι φόροι για όλους τους Έλληνες μειώνοντας όπως είχαμε δεσμευτεί, Ελλάδα περήφανη, ανταγωνιστική» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία.
«Και μια Ελλάδα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις τις οποίες για πάνω από μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Κύριε Τσίπρα δεν είπατε ότι είναι συμφωνία που έχει ορισμένα προβλήματα. Είπατε ότι είναι κακή. Με βάση τη συμφωνία, στο άρθρο 31 παράγραφος 4, μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της. Θα την καταγγείλετε; Ναι ή όχι; Να γνωρίζουν οι Έλληνες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι οι οποίοι εμφανώς δεν χαίρονται. Να ξέρουν αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στη φίλη Γαλλία μία ειλικρινή απάντηση» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:
«Εάν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ο καθένας μπορεί να μπαίνει όποτε και όπως θέλει, αυτό το δόγμα το αλλάζουμε. Γιατί το Μάρτη του 2020 στον Έβρο δεν επιτρέψαμε μια εισβολή οργανωμένη από την Τουρκία. Ναι λοιπόν, το αλλάζουμε το δόγμα. Εάν κ. Τσίπρα το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής επί δικών σας ημερών ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing - αυτά έλεγε ο κ. Καμμένος - ναι το αλλάζουμε».

Πρώτο μέλημα να θωρακιστεί η χώρα

«Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχιά μας χωρίς τορπίλες, τα πλοία επιφανείας σε κατάσταση που δυσχεραίνει τη δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού, και αυτό το αλλάζουμε. Και αν ήταν να έχουμε υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμμένο όπου, η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ναι και αυτό το αλλάζουμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του στη Βουλή.
«Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά, όλα επί δικών μας ημερών. Ναι έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli, έχω αγωνία. Εσείς είχατε αγωνία;
Εγώ έχω μεγάλη αγωνία και είναι πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω τη χώρα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξηγήσει στη συνέχεια, ότι «η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο. Επειδή πολλά άκουσα και από τον κ. Βαρουφάκη, η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε και πλοία και αεροσκάφη όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο.
Δυσκολεύομαι με τη μικρότητα και μικροπολιτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κάτι που αποτελεί εθνική κατάσταση».
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Καταθέστε μου μία συμφωνία αμυντικής συνδρομής που κάνει αναφορά στα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Η συμφωνία αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε επίπεδο ΕΕ, δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης. Το θέμα το έθεσα σε ανώτατο επίπεδο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης