Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τρίτη δόση κατά covid στους άνω των 50 από 10/10 – Συναγερμός … και εμβολιασμοί στη βόρεια Ελλάδα

Τρίτη δόση κατά covid στους άνω των 50 από 10/10 – Συναγερμός … και εμβολιασμοί στη βόρεια Ελλάδα
Στο κόκκινο οι 11 από τις 17 Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης - Ανησυχία και για Αττική
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Με τα περιοριστικά μέτρα για τους πλήρως εμβολιασμένους να καταργούνται από αύριο Σάββατο 9/10 ακόμα και στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, αρχίζουν από την Κυριακή 10/10 οι εμβολιασμοί με την γ’ δόση του εμβολίου στους πολίτες άνω των 50 ετών καθώς και σε πολίτες με νοσήματα αυξημένου κινδύνου (π.χ. χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει έξι μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση, η οποία αποσκοπεί στο να ενισχύσει το «τείχος ανοσίας» των εμβολιασμένων πολιτών και η οποία προστίθεται στην απόφαση να ενταθούν οι εμβολιασμοί μέσω κινητών μονάδων σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.
Επιστήμονες και κυβέρνηση υποστηρίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως μόνο μέσω του εμβολιασμού, μπορεί να επιστρέψει η κανονικότητα στην χώρα και να αποτραπούν νέα κύματα της επιδημίας και άρα περισσότεροι διασωληνωμένοι ή θάνατοι.
Άλλωστε η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε οριζόντια και καθολικά lockdown, και για αυτό το λόγο συστήνει τους εμβολιασμούς ως τη μόνη λύση για να μπει ένα οριστικό τέλος στην πανδημία.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 17 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) που απαρτίζουν Μακεδονία και Θράκη, οι 11 βρίσκονται στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη.
Πρόκειται για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Καστοριάς όπου, με εξαίρεση την τελευταία, η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά ή βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το 51%.
epidimiologikos_xartis_ok.webp

Θεμιστοκλέους (γ.γ. Υγείας): Πρόθεση είναι να επεκταθεί η γ’ δόση σε όλους άνω των 18 ετών

Τη θέση πως είναι πρόθεση της κυβέρνησης να επεκταθεί η γ’ δόση του εμβολιασμού κατά της covid σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών διατύπωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Θεμιστοκλέους υποστήριξε πως από το απόγευμα της Κυριακής 10/10 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους άνω των 50 ετών, με προϋπόθεση να έχουν περάσει έξι μήνες από την πραγματοποίηση της δεύτερη δόσης, καθώς και για όλους όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες Α και Β, για τους οποίους δεν είχε ανοίξει.
Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός για τους άνω των 50 με την τρίτη δόση αποτελεί σύσταση και δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτικός, ενώ σημείωσε πως δεν θα έρχονται ειδοποιήσεις στον πολίτη, αλλά θα πρέπει ο ίδιος να κλείνει το ραντεβού του, είτε μπαίνοντας στην πλατφόρμα, είτε μέσω ΚΕΠ ή στο φαρμακείο.
Επιπλέον, τόνισε ότι όσοι επιλέξουν να κάνουν την τρίτη δόση θα την κάνουν με το εμβόλιο της Pfizer, άσχετα με το ποιο εμβόλιο είχαν κάνει τις δυο πρώτες, με εξαίρεση όσους είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εκδώσει οδηγία πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.
Ο γ.γ. Υγείας υποστήριξε ότι ειδικά για περιοχές της βόρειας Ελλάδας που η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ χαμηλή, ο εμβολιασμός θα γίνεται και μέσω κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ που θα πηγαίνουν ακόμη και στις πλατείες των χωριών και θα εμβολιάζουν χωρίς να έχει κλειστεί προηγουμένως ραντεβού.

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Στόχος η αύξηση των εμβολιασμών κατά covid – Υπάρχουν περιθώρια

Την αύξηση των εμβολιασμών έθεσε ως κύριο στόχο του ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, ο οποίος υποστήριξε πως το εμβόλιο κατά της covid είναι αποτελεσματικό και ασφαλές και δεν είναι πια νέο καθώς έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Ζαούτης έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση των εμβολιασμών, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που συζητάμε για τα εμβόλια.
Ερωτηθείς εάν οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για αύξηση των εμβολιασμών, απάντησε ότι θα ήταν καλύτερα το κίνητρο να είναι να μην αρρωστήσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση με τα μέτρα αυτά οι ανεμβολίαστοι θα προστατευθούν.

Συνέπειες στα παιδιά

Σχετικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμών σε παιδιά από 5 έως 11 ετών, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια έγκριση ακόμα αλλά αναμένεται το επόμενο διάστημα.
Όπως είπε, η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα είναι μικρότερη από εκείνη που χορηγείται στους ενήλικες.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις συνολικότερες αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊού στα παιδιά, που ξεπερνούν, όπως είπε, τη νόσο.
«Με το κλείσιμο των σχολείων αυξήθηκαν τα ψυχολογικά προβλήματα, το άγχος και η κατάθλιψη, ενώ μελέτες αναφέρουν ότι αλλάζει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής από τις συνέπειες της πανδημίας» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τονίζοντας πως η πιθανότητα για long covid στα παιδιά είναι 10%.

Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους - Έως και 12πλάσιος ο κίνδυνος θανάτου

Έως και 12 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου έχουν οι ανεμβολίαστοι συγκριτικά με τους εμβολιασμένους 60 ετών και άνω αν προσβληθούν από τον κορωνοϊό, επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ηλικιακές ομάδες κινδύνου που, ενώ βρέθηκαν ψηλά στην προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, δεν επέλεξαν την προστασία τους από τον φονικό ιό.
Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους άνω των 80 ετών παραμένει ανεμβολίαστος, επισήμανε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, παρότι γνωστό πως ο κίνδυνος θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης είναι 20πλάσιος συγκριτικά με το νεότερο πληθυσμό.
Εν αντιθέσει, σε χώρες που λύγισαν από την πανδημία όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, τα ποσοστά για την ηλικιακή ομάδα αγγίζουν το 100%.
«Η πρόληψη μέσω εμβολιασμού αποτελεί το σημαντικότερο όπλο», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας τον σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους όπου παρίστανται μόνο εμβολιασμένοι.
Από την πλευρά του, ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και επίσης μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι, χάρη στους εμβολιασμούς, «η ένταση της επιδημίας είναι ελεγχόμενη και η πίεση στα νοσοκομεία πολύ πιο διαχειρίσιμη» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σταθερή με διακυμάνσεις η πανδημία - Ασφαλή τα ανοιχτά σχολεία

Η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες με κατά τόπους διακυμάνσεις, ανέφεραν οι ειδικοί κατά τη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
Πέρα από τις περιοχές του Βορρά με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπου παρατηρήθηκε άνοδος στα κρούσματα μεγαλύτερων ηλικιών, στο μικροσκόπιο των ειδικών περνούν περιοχές της Αττικής με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή Δυτικός, Κεντρικός, Νότιος και Βόρειος Τομέας Αθηνών, που συγκεντρώνουν τα 301 από τα 488 νέα κρούσματα του λεκανοπεδίου.
Ειδική αναφορά έκανε η κυρία Παπαευαγγέλου για τις περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας (382 και 158 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα), στις οποίες ο μέσος κυλιόμενος νέων κρουσμάτων για το επταήμερο καταγράφηκε υπερδιπλάσιος της Αττικής.
Σε σύνολο 20.000 ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, 1.200 περίπου εντοπίζονται στη Λάρισα και περισσότερα από 3.000 στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, θετική είναι προς το παρόν η αποτίμηση τους ανοίγματος των σχολείων, για το οποίο η καθηγήτρια σχολίασε ότι έχει αποδειχθεί ασφαλές, με τα κρούσματα ηλικίας 4-18 ετών σταθερά στο 28% της συνολικής διασποράς και μειωμένα στους εφήβους άνω των 15 ετών, εκ των οποίων ένας στους τρεις (33%) είναι εμβολιασμένος.
Στην αποκάλυψη των ασυμπτωματικών φορέων του ιού πλέον στο σημαντικότερο εργαλείο αναδεικνύονται τα self-test, χάρη στα οποία εντοπίστηκε το 84% των κρουσμάτων 4-11 ετών και το 75% ηλικίας 12-18, ούτως ειπείν 8 στα 10 παιδιά.

Στις 9 Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 50

Στις 9 Οκτωβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού για τη διενέργεια 3ης δόσης στους άνω των 50 και στις ομάδες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού.
«Η εθνική επιτροπή αφού συνεκτίμησε τα επιστημονικά δεδομένα αποφάσισε να εγκρίνει την χορήγηση τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 50 ετών, για τους πολίτες που ανήκουν με ευπαθή νοσήματα στην ομάδα Α και για τους πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Β», διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παπαευαγγέλου: Δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε

Αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα παρατηρήθηκε σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Μικρή αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην Αττική, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 20.000.
Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 62%, ανέφερε επίσης και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι.
Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας όμως ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων.
Παράλληλα εξήγησε ότι ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον μόνο εμβολιασμένων ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός.
Ωστόσο είπε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε, «δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε», τόνισε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ένα στα τρία παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων.
Με τη βοήθεια των σελφ τεστ, 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται έγκαιρα.
Ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Συνολικά η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή στην επικράτεια.
Παράλληλα, το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσου, ενώ οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντική μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου.
«Καμπανάκι» για τα παιδικά πάρτι έκρουσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καλώντας τους γονείς να κρατούν τον αριθμό των παιδιών σε μονοψήφιο νούμερο.
«Θέλουμε τα παιδιά να είναι κοινωνικοποιημένα», τόνισε η κα Γκάγκα, τονίζοντας, ωστόσο, «είναι καλό όταν τα παιδιά μαζεύονται στα σπίτια να μένουμε σε μονοψήφια νούμερα».
Οπως επισήμανε, είναι σημαντικό να μην μαζεύονται πολλά παιδιά στα σπίτια.
Μικρή τάση επιδείνωσης της πανδημίας παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στην Ελλάδα ο συνολιλός αριθμός διαγνώσεων έδειξε μερική αύξηση, στο 5%.
Σταθερότητα δείχνει ο αριθμός των θανάτων.
Σταθερή είναι και η πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Λϊγο πιο πάνω είναι οι νέες εισαγωγές.

Τι αλλάζει από το Σάββατο 9/10

Από το ερχόμενο Σάββατο 9/10 δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι θα κινούνται κανονικά και θα ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν θα υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό θα παραμείνουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι θα συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.

Οι κόκκινες περιοχές

Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού είπε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αναφερόμενος τις αποφάσεις της επιτροπής ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι «η επιτροπή γνωμοδοτεί και σεβόμαστε τους επιστήμονες οι οποίοι μετέχουν σε αυτήν.
Θα μας δίνει τις συμβουλές της οπότε το ζητήσουμε».
Αυτή τη στιγμή 13 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας είναι στο κόκκινο.

Στους 15.042 οι νεκροί

Στους 15.042 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 7/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.249, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 671.040, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 114 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.126 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.042 θάνατοι.
eody7_10_1.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 335 (χθες 347).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 294 (87,76%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (12,24%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

eody7_10_2.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.202 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +6,19%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

eody7_10_6.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης