Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο κόκκινο το θερμόμετρο - Akar: Μπλοκάραμε το Nautical Geo - Μάταιες οι προσπάθειες της Ελλάδας, δεν μπορεί να μας νικήσει

Στο κόκκινο το θερμόμετρο - Akar: Μπλοκάραμε το Nautical Geo - Μάταιες οι προσπάθειες της Ελλάδας, δεν μπορεί να μας νικήσει

Οι δηλώσεις Akar ήρθαν λίγες ώρες μετά την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας στη Βουλή

Σχετικά Άρθρα

Στο… κόκκινο έχει φτάσει το θερμόμετρο στην ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Τουρκία να πυροδοτεί το κλίμα παρά τις… εκκλήσεις της για διάλογο.
Λίγες ώρες μετά την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας από τη Βουλή, ο Τούρκος υπουργός Ανάπτυξης, Hulusi Akar, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις εις βάρος της Ελλάδας, ενώ υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει στο Nautical Geo να πραγματοποιήσει έρευνες καθώς πρόκειται για «τουρκική υφαλοκρηπίδα».
«Υπάρχουν μελέτες για την πραγματοποίηση έρευνας παραβιάζοντας τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Είπαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Εκεί, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μας έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο και δεν επέτρεψαν στο πλοίο να περάσει στην εν λόγω περιοχή. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα, δεν θα παραβιάσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας», είπε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας αποτυπώνουν την ενόχληση της Άγκυρας για τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. «Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα κλιμακώνουν τις εντάσεις με επιθετική ρητορική, πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες» είπε ενώ όσον αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας υποστήριξε «δεν μπορούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας με τέτοιες πρωτοβουλίες. Εγκαταλείψτε αυτή την προσπάθεια».

«Μάταιες προσπάθειες»

Αναφερόμενος στην ένταση με Ελλάδα και Κύπρο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο Akar επεσήμανε «θέλουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα να επιλυθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, με την εξεύρεση λύσεων μέσω διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και οι λαοί των δύο πλευρών να ζουν με ασφάλεια και ευημερία, επωφελούμενοι από τον πλούτο σε ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας. Αυτή είναι η θέση μας και η επιθυμία μας.
Δυστυχώς ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα κλιμακώνουν την ένταση με επιθετικές ενέργειες και ρητορική, αντί να λύνουν τα προβλήματα.
Πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι δεν μπορούν να νικήσουν την Τουρκία με τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις».

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

Όσον αφορά το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο Akar δήλωσε «Κοιτάξτε πρώτα τα μαθηματικά, πρώτα την ιστορία. Δεν μπορείτε να αποκτήσετε ανωτερότητα έναντι της Τουρκίας με τέτοιες πρωτοβουλίες, εγκαταλείψτε αυτήν την προσπάθεια. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι γνωστή, έχει υψηλό χρέος» είπε και υποστήριξε ότι αύξηση των δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα στερεί χρήματα που θα προορίζονταν για την ευημερία του ελληνικού λαού. «Οι λογικοί άνθρωποι στην Ελλάδα πρέπει να το δουν αυτό. Καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν μπορεί να προχωρήσει. Έχουμε λάβει κάθε προφύλαξη που πρέπει να ληφθεί ενάντια σε αυτό.
Είμαστε εξαιρετικά αποφασισμένοι, αποφασισμένοι και ικανοί σε αυτό το θέμα».

Οι έρευνες του Nautical Geo

Σχετικά με τις έρευνες του Nautical Geo, o Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι «υπάρχουν μελέτες για έρευνα παραβιάζοντας τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Είπαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ.
Εκεί, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μας έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο και δεν επέτρεψαν στο πλοίο να εισέλθει στην περιοχή.
Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το ζήτημα, δεν θα παραβιάσουμε τα δικαιώματά μας, τον νόμο μας», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Akar υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανένα. Δεν επιδιώκει τίποτα άλλο, εκτός από την προστασία των δικαιωμάτων της, δεν επιδιώκει να καταπατήσει τα δικαιώματα κανενός. Σεβόμαστε τα σύνορα, τα δικαιώματα, τους νόμους και την κυριαρχία όλων.
Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ασφαλής, ισχυρή και αποτελεσματικός σύμμαχος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης