Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε δύο φάσεις θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica bank – Αρχικά κρατικοποίηση και μετά ιδιωτικοποίηση – Αποχωρεί ο Πανταλάκης

Σε δύο φάσεις θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica bank – Αρχικά κρατικοποίηση και μετά ιδιωτικοποίηση – Αποχωρεί ο Πανταλάκης
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το bankingnews το οποίο έγκαιρα είχε αναφέρει ότι η Attica bank συστηματικά παραπληροφορεί το επενδυτικό κοινό καθώς έως σήμερα δεν έχει αποκαλύψει το μέγεθος της κεφαλαιακής της ανεπάρκειας.
Σχετικά Άρθρα

Το μοντέλο διάσωσης της χρεοκοπημένης Attica bank έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση που περιλαμβάνει δύο φάσεις, αρχικά κρατικοποίηση και εν συνεχεία ιδιωτικοποίηση.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το bankingnews το οποίο έγκαιρα είχε αναφέρει ότι η Attica bank συστηματικά παραπληροφορεί το επενδυτικό κοινό καθώς έως σήμερα δεν έχει αποκαλύψει το μέγεθος της κεφαλαιακής της ανεπάρκειας.

Η Attica bank έχει θετικά κεφάλαια 187 εκατ όπως αναφέρει ή -500 με -600 εκατ αρνητικά ίδια κεφάλαια;
Η απάντηση είναι η εξής, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Attica bank δεν διαθέτει 187 εκατ θετικά κεφάλαια.

Σε δύο φάσεις η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank

Η Attica bank θα ανακεφαλαιοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στις 14 Οκτωβρίου 2021 λήγει η προθεσμία διαπραγμάτευσης των 16.541.878 warrants τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές και θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ θα βρεθεί με ποσοστό 68,2% και το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7%.
Στην πρώτη φάση η αύξηση θα είναι 240 εκατ ευρώ και το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ θα εισφέρει από 155 έως 180 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ 50 εκατ ευρώ.
Παρ΄ ότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει αποτύχει πλήρως στην επένδυση του στην Attica bank έχοντας χάσει 1 δισεκ. ευρώ το Τεχνικό Επιμελητήριο το οποίο είναι ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΣΜΕΔΕ δίνει το πράσινο φως συμμετοχής στην αύξηση.
Ο βασικότερος λόγος είναι όμως ότι το ΤΣΜΕΔΕ που συνδέεται με τον ΕΦΚΑ προτάθηκε να συμμετάσχει ώστε να μην κρατικοποιηθεί πλήρως η Attica bank αντί 68,2% εάν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάλυπτε και τα 240 εκατ θα κατείχε το 90% της Attica bank.
Τα 240 εκατ ευρώ όμως δεν επαρκούν άπαξ και η μαύρη τρύπα όπως έχουμε αναλύσει είναι περίπου 500 με 600 εκατ ευρώ.

Έρχεται και η δεύτερη φάση με νέα αύξηση κεφαλαίου και στρατηγικό επενδυτή

Πριν ξεκινήσει η δεύτερη φάση – μετά από κάποιους μήνες ίσως στο β΄ τρίμηνο του 2022, θα έχουν προηγηθεί ορισμένες σοβαρές εξελίξεις.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήδη συνομιλεί με ορισμένους ενδιαφερόμενους…
Η διοίκηση Πανταλάκη θα αντικατασταθεί, όπως και όλο το διοικητικό συμβούλιο.
Η Attica bank χρειάζεται ένα ριζικά τροποποιημένο σχέδιο εξυγίανσης, μια θεραπεία σοκ καθώς η τράπεζα δεν έχει χρεοκοπήσει μόνο κεφαλαιακά αλλά και με όρους μοντέλου ανάπτυξης.
Έχοντας νέα διοίκηση η Attica bank θα προχωρήσει στην δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης, όπου ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής, ένα ξένο fund θα έρθει μέσω αύξησης κεφαλαίου να καταβάλλει νέα κεφάλαια.
Προσοχή, το ΤΧΣ δεν θα πουλήσει μέσω placement αλλά θα υποστεί dilution δηλαδή απίσχναση – αραίωση μέσω της αύξησης κεφαλαίου.
Η νέα αύξηση θα πρέπει να είναι από 200 έως 300 εκατ ευρώ.
Το ΤΧΣ από 68,2% θα υποχωρήσει στο 20% και ο νέος επενδυτής θα κατέχει τουλάχιστον το 51% με 60% της Attica bank.

Με την φάση 1 των 240 εκατ και την φάση 2 των 200 με 300 εκατ η Attica bank θα συγκεντρώσει από 440 έως 540 εκατ ευρώ και μαζί με τα 187 εκατ που διαθέτει θα μηδενίσει τα NPEs, θα προχωρήσουν οι δύο τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2 και θα πάρουν βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης και θα διαθέτει θετικά κεφάλαια ούσα πλήρως εξυγιασμένη.
Εν συνεχεία η Attica bank χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ένα νέο business plan που θα στοχεύει στον πλήρη εκσυγχρονισμό και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως είναι σήμερα η Attica bank δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης.
Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
attikkkassss2_2.png

atticabannkkkkk333s_2.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης