Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κίνα: Εντολή σε ανθρακωρυχεία να αυξήσουν την παραγωγή τους λόγω της ενεργειακής κρίσης

Κίνα: Εντολή σε ανθρακωρυχεία να αυξήσουν την παραγωγή τους λόγω της ενεργειακής κρίσης

Οι μεγάλες ελλείψεις σε ενέργεια και τα κλειστά εργοστάσια ανάγκασαν τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping , να υποχωρήσει έναντι των υποσχέσεων που έχει δώσει η χώρα για την κλιματική αλλαγή

Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα έδωσε εντολή στις εταιρείες εξόρυξης άνθρακα να αυξήσουν επειγόντως την παραγωγή καθώς η ενεργειακή κρίση απειλεί τα εργοστάσια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και αναγκάζει τον πρόεδρο της χώρας, Xi Jinping, να υποχωρήσει έναντι των υποσχέσεων που έχει δώσει η χώρα τους για την κλιματική αλλαγή.

Οι αξιωματούχοι του τομέα Ενέργειας στην Εσωτερική Μογγολία, μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές περιοχές παραγωγής άνθρακα, έδωσαν εντολή σε 72 τοπικά ανθρακωρυχεία να επεκτείνουν τη χωρητικότητά τους κατά 100 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τους Securities Times, μιας οικονομικής εφημερίδας που ελέγχεται από το κινεζικό κράτος.
Η τελευταία προσπάθεια των κινεζικών αρχών για την καταπολέμηση των σοβαρών ελλείψεων ενέργειας έρχεται ως συνέπεια των απανωτών αναστολών εργασίας σε πολλά εργοστάσια παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, ενώ πολλά άλλα αναγκάστηκαν να μειώσουν τις εργασίες τους.
Επιπλέον οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν και τα νοικοκυριά σε περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας, ενώ εκδόθηκαν προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσαν να «ξεμείνουν» από ρεύμα ακόμα και κρίσιμες βιομηχανίες, όπως η παραγωγή τροφίμων.
Οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου και οι ασταθείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στις αγορές ενέργειας σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδία, έχοντας ως αποτέλεσμα τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Ρώσου προέδρου V. Putin και της υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ J. Granholm.

Αύξηση εγχώριας παραγωγής

Ο πρόσθετος άνθρακας που καλείται να εξορύξει η Εσωτερική Μογγολία ισοδυναμεί με το 10% του σχεδόν 1 δισ. τόνων που παρήγαγε η περιοχή το 2020.
Η εγχώρια παραγωγή άνθρακα της Κίνας έφτασε τους 3,9 δισεκατομμύρια τόνους πέρυσι και προβλέπεται να αυξηθεί το 2021, παρά τη διεθνή δέσμευση-υπόσχεση του Xi Jinping ότι η Κίνα θα φτάσει τις μέγιστες εκπομπές άνθρακα πριν από το 2030 και θα επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.
Ο G. Thomshon, εμπειρογνώμονας εμπορευμάτων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στην ερευνητική συμβουλευτική Wood Mackenzie, δήλωσε ότι η Κίνα – όπως και άλλες αγορές ενέργειας που αντιμετωπίζουν ελλείψεις – «πρέπει να εκτελέσει μια άσκηση ισορροπίας» χρησιμοποιώντας άνθρακα για να διατηρήσει την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, και τηρώντας ταυτόχρονα τη δέσμευση για τους στόχους της απαλλαγής από τον άνθρακα.
«Αυτό φαίνεται άβολο καθώς η Κίνα προετοιμάζεται για τη [διεθνή διάσκεψη για το κλίμα] COP26 και έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο Πρόεδρος Xi Jinping ανακοίνωσε ότι η Κίνα δεν θα κατασκευάζει πλέον εργοστάσια άνθρακα στο εξωτερικό.
Αλλά η βραχυπρόθεσμη πραγματικότητα είναι ότι η Κίνα και πολλοί άλλοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αυξήσουν την κατανάλωση άνθρακα για να καλύψουν τη ζήτηση ενέργειας», δήλωσε ο Thomshon.
Η επίδραση της απόφασης του Πεκίνου να ενισχύσει την προσφορά έγινε αισθητή αμέσως στις κινεζικές αγορές καθώς άνοιξαν ξανά μετά από μια εβδομάδα.
Τα futures του θερμικού άνθρακα που διαπραγματεύονται στο Zhengzhou άνοιξαν σχεδόν 3% υψηλότερα την Παρασκευή, αλλά γρήγορα σημείωσαν πτώση και μειώθηκαν περίπου 5 % στις απογευματινές συναλλαγές.
Ο δείκτης CSI Coal των εισηγμένων Κινεζικών εταιρειών εξόρυξης άνθρακα μειώθηκε περίπου 4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης