Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moderna: Εμβόλια μόνο… για πλούσιους και τριπλασιασμός των κερδών - Γιατί ασκεί πιέσεις η κυβέρνηση Biden

Moderna: Εμβόλια μόνο… για πλούσιους και τριπλασιασμός των κερδών - Γιατί ασκεί πιέσεις η κυβέρνηση Biden

H φαρμακοβιομηχανία έχει στείλει μεγαλύτερο μερίδιο των δόσεών εμβολίων σε πλούσιες χώρες από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή, σύμφωνα με την Airfinity

Σχετικά Άρθρα

Η Moderna προμηθεύει τα εμβόλιά της σχεδόν αποκλειστικά σε πλούσιες χώρες, αφήνοντας εκτεθειμένες τις φτωχές, ενώ την ίδια ώρα αποσπά τεράστια κέρδη, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2021
Μετά την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού εμβολίου με την οικονομική και επιστημονική υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, η Moderna έχει στείλει μεγαλύτερο μερίδιο των δόσεών της σε πλούσιες χώρες από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή εμβολίων, σύμφωνα με την Airfinity, μια εταιρεία που παρακολουθεί τα σχετικά δεδομένα σύμφωνα μετ το δημοσίευμα
Την ίδια ώρα η κεφαλαιοποίηση της Moderna σχεδόν τριπλασιάστηκε φέτος ξεπερνώντας τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ τριπλάσια ήταν τα κέρδη ανά μετοχή.
Δύο από τους ιδρυτές της εταιρείας, καθώς και ένας από τους πρώτους επενδυτές, βρεθηκαν στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής αυτόν τον μήνα.
Καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε στις αρχές του 2020, η Moderna έσπευσε να σχεδιάσει το εμβόλιο της - το οποίο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία γνωστή ως αγγελιαφόρο RNA - και να προγραμματίσει μια κυκλική μελέτη για την αποτελεσματικότητά του
Προκειμένου να κατασκευάσει τις δόσεις, η εταιρεία έλαβε 900.000 δολ. ως ενίσχυση για την ιατρική καινοτομία.

Τα στοιχεία

Περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου Moderna έχει κατευθυνθεί σε χώρες που η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει ως χαμηλού εισοδήματος.
Αντίθετα, 8,4 εκατομμύρια δόσεις της Pfizer και περίπου 25 εκατομμύρια δόσεις της Johnson & Johnson έχουν πάει σε αυτές τις χώρες.
Από τις χώρες μεσαίου εισοδήματος που έχουν συνάψει συμφωνίες με τη Moderna, οι περισσότερες δεν έχουν λάβει ακόμη δόσεις και τουλάχιστον τρεις έχουν να πληρώσουν μεγαλυτερο τίμημα από ό, τι οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους σε αυτές τις χώρες.
Η Ταϊλάνδη και η Κολομβία πληρώνουν μεγαλύτερο μεγαλύτερο αντίτιμο ανα δόση .
Οι δόσεις της Μποτσουάνα δεν έχουν ακόμη φτάσει στον προορισμό τους.
Η Τυνησία δεν μπορούσε να έρθει .. καν σε επαφή με τη Moderna, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Το μέλλον της εταιρείας

Σε αντίθεση με την Pfizer, την Johnson & Johnson και την AstraZeneca, οι οποίες διαθέτουν μια παλέτα φαρμάκων και άλλων προϊόντων, η Moderna πωλεί μόνο το εμβόλιο κατά του Covid.
Το μέλλον της εταιρείας με έδρα τη Μασαχουσέτη εξαρτάται από την εμπορική επιτυχία του εμβολίου της.
«Συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν καμία απολύτως ευθύνη πέρα από τη μεγιστοποίηση της απόδοσης της επένδυσης», δήλωσε ο Tom Frieden, πρώην επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

H παραγωγή του 2021 και οι πιέσεις της κυβέρνησης Biden

Τα στελέχη της Moderna είπαν ότι κάνουν ό, τι μπορούν αλλά η παραγωγική τους ικανότητα παραμένει περιορισμένη.
Όλες οι δόσεις που παράγουν φέτος αφορούν τις υπάρχουσες παραγγελίες σε αναπτυγμένες περιοχές του κόσμου όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακόμα κι έτσι, η κυβέρνηση Biden έχει απογοητευτεί ολοένα και περισσότερο από τη Moderna επειδή δεν έκανε το εμβόλιό της πιο διαθέσιμο σε φτωχότερες χώρες, δήλωσαν δύο ανώτερα στελέχη της.
Η κυβέρνηση πιέζει τα στελέχη της Moderna να αυξήσουν την παραγωγή σε εργοστάσια των ΗΠΑ και να άρουν την προστασία της πατέντας για την τεχνολογία της εταιρείας σε ξένους κατασκευαστές.

Η απάντηση και τα στοιχεία

Η Moderna προσπαθεί να απαντήσει στις κατηγορίες ότι δίνει προτεραιότητα στους πλούσιους.
Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 , αφού οι New York Times έστειλαν τα στοιχεία λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με το πόσες λίγες φτωχές χώρες είχαν πρόσβαση στο εμβόλιο της Moderna, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «επενδύει» επί του παρόντος για να αυξήσει την παραγωγή της, ώστε να μπορεί να παραδώσει ένα δισεκατομμύριο δόσεις σε φτωχότερες χώρες το 2022.
Δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανοίξει ένα εργοστάσιο στην Αφρική, χωρίς να διευκρινίζει πότε.

Δόσεις εμβολίων χαμηλού κόστους

Τα στελέχη της Moderna συνομιλούν με την κυβέρνηση Biden  για την πώληση δόσεων χαμηλού κόστους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία θα τις δωρίσε σε τρίτες χώρες ανέφεραν οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Σε συνέντευξή του την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2021, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel, δήλωσε «είναι λυπηρό» που το εμβόλιο της εταιρείας του δεν είχε φτάσει σε περισσότερους ανθρώπους σε φτωχότερες χώρες, αλλά ότι η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου.

Φτάινε οι κυβερνήσεις

Δήλωσε ότι η Moderna προσπάθησε και απέτυχε πέρυσι να πείσει τις κυβερνήσεις να δώσουν χρήματα για να επεκτείνουν την πενιχρή παραγωγική ικανότητα της εταιρείας και ότι η εταιρεία αποφασίζει πόσο θα χρεώσει με βάση παράγοντες που περιλαμβάνουν πόσες δόσεις έχουν παραγγελθεί και πόσο πλούσια είναι μια χώρα.
Εκπρόσωπος της Moderna αμφισβήτησε τον υπολογισμό της Airfinity ότι η εταιρεία είχε χορηγήσει 900.000 δόσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος χωρίς να δώσει περαιτερω στοιχεία

Οι χώρες της Αφρικής

Δεκάδες φτωχότερες χώρες, κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, είχαν εμβολιάσει λιγότερο από το 10 % του πληθυσμού τους από τις 30 Σεπτεμβρίου.
Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, η Johnson & Johnson αντιμετώπισε μομφές από τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και \ακτιβιστές δαφού οι Times ανέφεραν ότι οι δόσεις  που παράγονται στη Νότια Αφρική εξάγονται σε πλουσιότερες χώρες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης