Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στη Κρήτη, αισθητός μέχρι την Κύπρο - Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι, αναμένουν ισχυρό μετασεισμό

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στη Κρήτη, αισθητός μέχρι την Κύπρο - Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι, αναμένουν ισχυρό μετασεισμό
Εκτός από την Κρήτη, ο σεισμός έγινε αισθητός στη Ρόδο και άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε περιοχές της Αττικής - Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχής ενημέρωση) Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη, το μεσημέρι της Τρίτης (12/10/2021).
Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και μεγάλης διάρκειας (σύμφωνα με μαρτυρίες είχε διάρκεια 29 δευτερόλεπτα) με αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα αισθητός στο Ηράκλειο προκαλώντας πανικό και ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι βγήκαν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.
Χαρακτηριστικό της έντασης της σεισμικής δόνησης είναι ότι έγινε αισθητή στη Ρόδο και άλλα νησιά του Αιγαίου, σε περιοχές της Αττικής, αλλά και στην Κύπρο.
Μάλιστα, λίγη ώρα μετά τον σεισμό εκδηλώθηκε μικρό τσουνάμι στα νότια της Κρήτης με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο να καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.
Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, εκτιμούν ωστόσο ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό και αναμενουν ισχυρό μετασεισμό της τάξης των 5,5 ρίχτερ.

Tsounami1_1.JPG

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίζεται 23 χλμ. ανατολικά της Ζάκρου και το εστιακό του βάθος είναι 8,2 χιλιόμετρα.
Capture_115.JPG

Μετά τον μεγάλο σεισμό σημειώθηκαν και μετασεισμοί με τον ισχυρότερο στα 4,1 Ρίχτερ.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι

«Έχουμε εκδώσει ανακοίνωση για τσουνάμι αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Μιλάμε για 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου. Το φαινόμενο έχει αφιχθεί και μπορεί να μην είναι ορατό σε κάποιες περιοχές. Ο σεισμός ήταν μικρός για να δημιουργήσει μεγάλο τσουνάμι. Εκτός από την Κρήτη, έχουν ταρακουνηθεί και όλο το νότιο Αιγαίο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι, με διαφορετική συμπεριφορά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι δύο σεισμοί.
Πάντως,
σύμφωνα με τον κ. Λέκκα διερευνάται αν ο σημερινός σεισμός έχει επιπτώσεις στον χερσαίο χώρο.
Tsounami_1.jpg

Λέκκας: Πιθανή ενεργοποίηση στο ανατολικό τμήμα του σεισμικού τόξου

Πάντως, ο Ευθύμιος Λέκκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του νότιου άκρου του ανατολικού σεισμικού τόξου, επισημαίνοντας ότι το θέμα ερευνάτα. Ωστόσο, όπως είπε υπάρχουν ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το σενάριο αυτό.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, επισήμανε ωστόσο ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για ασφάλεια τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα».

Παπαδόπουλος: Καμία σχέση με το ρήγμα Αρκαλοχωρίου

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Η εστία του συγκεκριμένου σεισμού είναι μέσα στη θάλασσα και όχι στην ξηρά όπως στο Αρκαλοχώρι. Είναι ευεργετικό γιατί η εστία του σεισμού είναι στη θάλασσα και μακριά από τις κατοικημένες περιοχές, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου» μιλώντας στον Σκάι 100,3.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει διέγερση στο κεντρικό κυρίως τμήμα του ελληνικού τόξου που καταλαμβάνει η Κρήτη.

 

Τσελέντης: Ευτυχώς, ο σεισμός έγινε στη θάλασσα – Ήταν ο κύριος

Την εκτίμηση πως τα 6,3 Ρίχτερ που έπληξαν την Κρήτη νωρίτερα σήμερα Τρίτη 12 Οκτωβρίου ήταν ο κύριος σεισμός διατύπωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.
«Ευτυχώς αυτός ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με το Αρκαλοχώρι. Έγινε 22 χιλμ. στη θάλασσα, ανατολικά της Ζάκρου.
Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν αν ήταν στο Αρκαλοχώρι. Είχε 8 χλμ. εστιακό βάθος. Οκτώ λεπτά μετά είχαμε έναν μετασεισμό 4,5 Ρίχτερ.
Είναι μια περιοχή που ξέραμε ότι δίνει τέτοια γεγονότα. Είναι η περιοχή του λεγόμενου ελληνικού τόξου.
Θα έχει αρκετούς μετασεισμούς γιατί ήταν μεγάλο το κυρίως γεγονός.
Θα περιμένουμε κι άλλους μετασεισμούς» είπε ο κ.Τσελέντης.
Όπως υποστήριξε, όταν το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη θάλασσα, απορροφάται αρκετή ενέργεια και ο ίδιος εκτιμά ότι «από την πείρα μου δεν πρέπει να είχαμε μεγάλες ζημιές».

Χουλιάρας: Περιμένουμε ισχυρό μετασεισμό

Την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ ήταν η κύρια σεισμική δόνηση μεγέθους εξέφρασε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.
«Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να το βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες αν είναι ο κύριος σεισμός… Φαίνεται ότι εκεί είμαστε» είπε ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στον Σκάι.
«Στο Αρκαλοχώρι μετά τον 5,8 αμέσως είχαμε 5,3, θα περιμένουμε μετά τον 6,3 έναν 5 με 5,5 Ρίχτερ, αλλά δε θα προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι υποθαλάσσια, ενώ ήδη καταγράφουμε μικρότερους σεισμούς» υποστήριξε.

Έκλεισαν τα σχολεία

Σύμφωνα με το zarpanews, στο 5ο Γυμνάσιο Χανίων και στο 1ο Λύκειο Χανίων, αποφασίστηκε εκκένωση καθώς σύμφωνα με αναφορές, πολλά παιδιά από το λύκειο είχαν πανικοβληθεί και ούρλιαζαν. Αρχικά, όπως προκύπτει, όλοι οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο όμως στη συνέχεια ξεκίνησε να βρέχει καταρρακτωδώς οπότε αποφασίστηκε να αναχωρήσουν.
Σύμφωνα με τη «φωνή του Μαλεβιζίου» στις σχολικές μονάδες του Πολύδροσου όπου είναι ο Παιδικός Σταθμός και το 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία τα παιδιά μπήκαν για άλλη μια φορά κάτω από τα θρανία και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στα προαύλια.

Κατέρρευσε εκκλησία στο Λασίθι

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από την ισχυρή δόνησξη κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο χωριό Άργιλος στο Λασίθι.
Kriti.webp

Υλικές ζημιές στη Σητεία

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν φωτογραφίες και βίντεο από τις υλικές που ζημιές που προκλήθηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε κάποια παλιά κτίσματα στον Ξερόκαμπο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στο οδικό δίκτυο καθώς έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
seismos2.jpg
Στη Ζάκρο υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε καταστήματα.

 

seismos1_1.jpg

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Σε εφαρμογή τέθηκε άμεσα το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.
Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.
Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Σεισμός και στην Κάρπαθο

Εν τω μεταξύ λίγα μόλις λεπτά μετά το σεισμό στην Κρήτη, σημειώθηκε σεισμός στην Κάρπαθο.
Capture1_4.JPGwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης