Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Όχι» της FDA στη Moderna για τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid στον γενικό πληθυσμό

tags :
«Όχι» της FDA στη Moderna για τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid στον γενικό πληθυσμό
H Moderna αναζητούσε έγκριση για μια ενισχυτική δόση 50 μικρογραμμαρίων
Σχετικά Άρθρα

Αρνητικοί ήταν οι επιστήμονες της FDA απέναντι στο αίτημα της Moderna για τρίτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, διότι, όπως μεταδίδει το Reuters, η φαρμακευτική δεν κάλυψε όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί ώστε να εγκριθεί - πιθανώς γιατί η αποτελεσματικότητα των δυο πρώτων δόσεων παραμένει ισχυρή, μεταδίδει το Reuters.
Τα στελέχη του FDA δήλωσε ότι στα στοιχεία της εταιρείας έδειξαν ότι η τρίτη δόση ενισχύει τα προστατευτικά αντισώματα, αλλά η διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων πριν και μετά τη δόση δεν ήταν αρκετά μεγάλα, ειδικά για όσους που ήδη είχαν σε υψηλά επίπεδα.
Τυπικά ο FDA δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί την άποψη της επιστημονικής επιτροπής, αλλά σπάνια αποκλίνει από αυτή.
Θα υπάρξει συνάντηση συμβούλων του CDC την άλλη εβδομάδα για να συζητήσει συγκεκριμένες συστάσεις για το ποιο μπορούν να λάβουν τρίτη δόση, αν ο FDA τις εγκρίνει.
«Υπήρξε σίγουρα τόνωση στα αντισώματα;
Ήταν αρκετή; ποιος ξέρει, δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένο ποσοστό που απαιτείται και δεν ήταν ξεκάθαρο πόση τόνωση προέκυψε από την μελέτη», σχολίασε μέσω email ο καθηγητής John Moore.
Η Moderna αναζητούσε έγκριση για μια ενισχυτική δόση 50 μικρογραμμαρίων, μισή από την ισχύ του αρχικού εμβολίου που δόθηκε σε δυο δόσεις.
Αφορούσε ηλικίες άνω των 65 ετών και όσους είναι σε υψηλό ρίσκο. 

«Κίτρινη κάρτα» από FDA στη β΄ δόση J&J - Πιθανόν να συστήσει εμβόλιο mRNA

«Κίτρινη κάρτα» έδειξε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στην εταιρεία παραγωγής του εμβολίου Johnson & Johnson, θέτοντας ύπο αμφισβήτηση τη δυνατότητα του ενέσιμου σκευάσματος να χορηγηθεί και ως ενισχυτική δόση.
Σύμφωνα με τον FDA, όπως γράφουν οι New York Times, οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην αίτηση της Johnson & Johnson να εξασφαλίσει άδεια για την αναμνηστική δόση.
Η χαμηλή, σε σχέση με τα mRNA εμβόλια, προστασία της Johnson & Johnson απέναντι στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του, αποτέλεσε μια βάση για να ληφθεί η απόφαση του αμερικανικού οργανισμού όσον αφορά στο «μπλόκο».
Η συνεδρίαση των ειδικών του αμερικανικού οργανισμού, την προσεχή Παρασκευή, θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό 15 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ που έχουν λάβει το μονοδοσικό σκεύασμα και ετοιμάζονται να κάνουν τη δεύτερη ενισχυτική δόση.
Είναι πιθανό να τους γίνει σύσταση ώστε να χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα άλλης εταιρείας (Pfizer ή Moderna) για τη λεγόμενη αναμνηστική δόση.
Η Johnson & Johnson είχε αναφέρει, νωρίτερα, ότι μια αναμνηστική δόση 56 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό προσέφερε προστασία 75% παγκοσμίως.
Ο FDA εστίασε το πόρισμα της έκθεσής του στα παγκόσμια δεδομένα, τα οποία έδειξαν μόνο μια μικρή αύξηση από το 66% της θωράκισης που προσέφερε η πρώτη δόση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης