(Συνεχές upd) Παραμένει ο προβληματισμός και η ανησυχία των ειδικών και της κυβέρνησης για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και για τον ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό των εμβολιασμών που μόλις και μετά βίας ξεπερνούν σε ημερήσια βάση τους 5.000.
Οι επιστήμονες ωστόσο επιμένουν να προειδοποιούν για τον κίνδυνο της επιδημίας, αναφέροντας από τη μια την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα και από την άλλη τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό νεκρών λόγω της covid.
Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις πως αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο, όσοι και απαιτούνται προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει τείχος ανοσίας έναντι του ιού, τότε οι νεκροί θα αυξάνονται και θα φτάσουν ενδεχομένως και τους 2.700 έως τα Χριστούγεννα.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως χθες Πέμπτη 14/10 ανακοινώθηκαν 46 νέοι θάνατοι, αριθμός κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς παραπέμπει στα όσα συνέβαιναν στο δεύτερο καταστροφικό κύμα της επιδημίας που εκδηλώθηκε τον περσινό Οκτώβριο.
Παρόλο αυτά οι περισσότεροι ειδικοί συνηγορούν υπέρ του να γίνουν κανονικά, έστω και με κάποια μέτρα προστασίας, οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, θέση με την οποία συναινεί και η κυβέρνηση.
Στους 15.317 οι νεκροί
Τα νέα 15/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.665 , εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 689.896 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 107 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.059 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.317 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 368 από 347 εχθές (62,8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 80,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 323 (87,77%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 45 (12,23%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.231 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 209 (ημερήσια μεταβολή -5%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 198 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Θεμιστοκλέους (γ.γ. Υγείας): Δεν ξέρουμε αν υπάρχει τείχος ανοσίας στην Ελλάδα – Ελέγχεται η πανδημία
Τη θέση πως δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα για το εάν έχει κτιστεί τείχος ανοσίας έναντι της covid στην Ελλάδα διατύπωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως η πανδημία ελέγχεται μέχρι στιγμής.
«Αν έχει χτιστεί ή όχι το τείχος ανοσίας, δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα.
Εξαρτάται από το αν μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία ή όχι.
Και μέχρι στιγμής η πανδημία δείχνει να ελέγχεται και βλέπουμε και ένα πολύ μεγάλο βαθμό επίδρασης του εμβολιασμού στον έλεγχο της πανδημίας και η κοινωνία είναι όλη ανοιχτή. Χάρη στον εμβολιασμό συνεχίζουμε να είμαστε ανοιχτοί.
Ακόμα και τώρα που παρατηρείται επιβράδυνση στο ρυθμό των εμβολιασμών, κλείνονται ραντεβού πρώτης δόσης και ο πληθυσμός αν και πιο αργά, εμβολιάζεται.
Από το μέσο ευρωπαϊκό όρο είμαστε 4% με 5% πίσω.
Δεν έχουμε μεγάλη διαφορά» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος υπογράμμισε πως πάνω από 180.000 πολίτες έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.
Ανοίγουν και άλλες ηλικίες για την γ’ δόση
«Αυτή τη στιγμή η τρίτη δόση χορηγείται στους άνω των 50 και στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες Α και Β με υποκείμενα νοσήματα και έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί τρίτης δόσης και για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες, στις οποίες άλλωστε είναι ελάχιστα τα άτομα που έχουν ήδη κλείσει τους έξι μήνες εμβολιασμού» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε ότι δεν χρειάζεται να γίνει μέτρηση αντισωμάτων πριν την επαναληπτική δόση.
Ασφαλές το mRNA εμβόλιο για όσους έχουν κάνει AstraZeneca
Εν τω μεταξύ, ο κ.Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca ότι είναι ασφαλές να λάβουν mRNA εμβόλιο στην τρίτη δόση.
Όπως είπε, έχουν γίνει μελέτες για πρώτες δόσεις με AstraZeneca και τρίτη με εμβόλιο mRNA, καθώς και ότι δεν υπάρχει μελέτη για πρώτες δόσεις AstraZeneca και επαναληπτική επίσης με AstraZeneca.
Κυρίαρχη η μετάλλαξη Delta
Εν τω μεταξύ, απόλυτα κυρίαρχη είναι στην Ελλάδα η μετάλλαξη Delta, καθώς δεν αναφέρεται πλέον κανένα κρούσμα με την παράλλαξη Alpha που επικρατούσε έως το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα 544 δείγματα που συλλέχθηκαν το διάστημα 14 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου, τα 481 αφορούσαν το Δέλτα (ποσοστό 88%) και τα υπόλοιπα άλλα στελέχη που δεν θεωρούνται πηγή ανησυχίας.
Τζανάκης: 2.500 νεκροί έως τα Χριστούγεννα
Την εφιαλτική πρόβλεψη ότι θα μετρήσουμε άλλους 2.500 νεκρούς έως τα Χριστούγεννα, εάν δεν αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εμβολιασμένων διατυπώνει τις τελευταίες ημέρες ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης.
«Είχαμε πει ότι θα έχουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των πανδημικών δεικτών.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτήν την σταθερότητα.
Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από 50%.
Ζητούμενο είναι να αποκτήσει η χώρα, ταχύτατα, ένα ευρύ τείχος ανοσίας.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα.
Αν δεν αποκτήσουμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους με ανοσία, είτε φυσική είτε τεχνίτη, θα σέρνουμε αυτούς τους αριθμούς μέχρι τέλος του χρόνου και θα έχουμε ακόμα περίπου 2.500 νεκρούς.
Αυτό το πέμπτο κύμα της πανδημίας, μπορεί να είναι διαχειρίσιμο μόνο εάν έχουμε ένα ποσοστό 70% του πληθυσμού εμβολιασμένο» ανέφερε ο κ.Τζανάκης.
Εξουθενώνει» τους ανεμβολίαστους νέους σε διασπορά και νοσηλείες η πανδημία
Σημαντική είναι η επιβάρυνση των δυναμικών ηλικιών από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, μόλις το 11,7% των κρουσμάτων αφορά σε πολίτες άνω των 65 ετών, οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι είναι οι μόνοι που έχουν ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άνω των 80% στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας.
Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 1.037 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών, 979 κρούσματα στους πολίτες 18-39 ετών και 861 σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών, υποδεικνύοντας πως οι μεγαλύτερες ηλικίες προστατεύονται πλέον καλύτερα αφενός λόγω των περιορισμένων μετακινήσεών τους και αφετέρου λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού.
Τι άλλαξε από 9/10 - Κανονικότητα για εμβολιασμένους
Από το Σάββατο 9/10 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι κινούνται κανονικά και ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό παραμένουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.
Οι κόκκινες περιοχές
Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, αν και δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών