Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Εκτίναξη 44% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος – Εκτός ελέγχου η ενεργειακή κρίση

Ισπανία: Εκτίναξη 44% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος – Εκτός ελέγχου η ενεργειακή κρίση

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 10,9% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, 44% σε σύγκριση με πέρυσι

Σχετικά Άρθρα
O χειμώνας πλησιάζει και στην Ισπανία, με τις τιμές του ρεύματος να συνεχίζουν να αυξάνονται.
Τελικά, παρά τις πιέσεις της Μαδρίτης, βραχυπρόθεσμα δεν θα υπάρξει κοινή λύση από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Sanchez θα πρέπει να διερευνήσει τους δικούς της τρόπους για να αντιμετωπίσει μια κρίση που διαβρώνει την οικονομικη ευμάρεια των εταιρειών και των νοικοκυριών και απειλεί να καταστεί πηγή πολιτικής φθοράς .
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών(ΙΝΕ): η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 10,9% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, 44% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη – Ο φόβος των χαμηλών θερμοκρασιών

Η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας έχει εντείνει και τους φόβους για έναν δύσκολο επερχόμενο χειμώνα, καθώς τα νοικοκυριά απαιτούν θερμότητα και ωθούν την κατανάλωση σε μια εποχική κορύφωση.
Η τάση είναι παγκόσμια: οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν πληθωρισμό 5,4% και οι χώρες της ζώνης του ευρώ 3,4%.

Οι αιτίες της κρίσης

Στην Ισπανία, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η βενζίνη αυξήθηκε κατά 22,1% σε 12 μήνες και το ντίζελ, 23%.
Ο λόγος για την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη είναι μια συρροή τοπικών παραγόντων, που συμπεριλαμβάνουν από χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου και υψηλό μεταφορικό κόστος από αγορές του εξωτερικού, μέχρι περιορισμένη παραγωγή από τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά, αλλά και τις εργασίες συντήρησης που έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τις πυρηνικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας καθώς και άλλες μονάδες.

Αίτημα για παρέμβαση της Κομισιόν στην αγορά φυσικού αερίου

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez δήλωσε στις 6 Οκτωβρίου 2021 πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να αγοράσει φυσικό αέριο εκ μέρους όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μονάχα εκ μέρους όσων το επιθυμούν.
«Η πρόταση που η κυβέρνησή μας κάνει είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευτεί εκ μέρους και των 27 κρατών μελών και εάν ορισμένα εξ αυτών αντιτίθενται σε αυτό, κατόπιν αυτό που προτείνουμε είναι μια ενισχυμένη συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας οι χώρες που το επιθυμούν, θα μπορούν να συμμετάσχουν και η Επιτροπή θα μπορούσε να διαπραγματευτεί», υπογράμμισε ο Sanchez σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου της ΕΕ, που διεξήχθη στη Σλοβενία.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Επιτροπή θα μπορούσε να διαπραγματευτεί σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης