Τελευταία Νέα
Διεθνή

Knot (EKT): Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι αυξήσεις επιτοκίων – Συγκυριακές οι πληθωριστικές πιέσεις

Knot (EKT): Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι αυξήσεις επιτοκίων – Συγκυριακές οι πληθωριστικές πιέσεις

Μετά το «φρένο» στα προγράμματα νομισματικής στήριξης των οικονομιών τοποθέτησε την αύξηση στο κόστος δανεισμού ο Δανός κεντρικός τραπεζίτης Klaas Knot

Σχετικά Άρθρα

Η αύξηση των επιτοκίων θα ξεκινήσει μόλις οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να χαλαρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων νομισματικής στήριξης της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους (2022), δήλωσε την Κυριακή 17 Οκτωβρίου ο Klaas Knot μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg 
«Αυτό που λαμβάνουμε ως κεντρική υπόθεση είναι ότι δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή υψηλών επιτοκίων – τα μελλοντικά υψηλά επιτόκια θα είναι 3% έως 4%», δήλωσε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα WNL ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

Για τον πληθωρισμό

Ο Knot , που θεωρείται ένα από τα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, δήλωσε επίσης ότι θεωρεί ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι ως επί το πλείστον παροδική.
"Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί εάν αυτό είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο και θα ξεπεραστεί ή όχι, και εάν αυτό pr;okeitai έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και να ασκήσει δευτερεύουσες επιπτώσεις μέσω του υψηλότερου μισθολογικού κόστους και των τιμών των πρώτων υλών - αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην παρούσα συγκυρία», δήλωσε ο Knot.

 Προσφορά και ζήτηση

Σε αυτή τη συγκυρία αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο ως συγκυριακό, ως επί το πλείστον καθώς οι οικονομίες ανοίγουν μετά τα lockdowns εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και η προσφορά αγαθών βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη ζήτηση, σημείωσε ο Knot.
Η συζήτηση λαμβάνει χώρα την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ξεκινούν να αποσύρουν σταδιακά τη νομισματική στήριξη στις οικονομίες υπό το φόβο μιας κυκλικού χαρακτήρα έντασης των πληθωριστικών πιέσεων.

Αγορά κατοικίας και συστημικός κίνδυνος

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα για το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP) τον Δεκέμβριο 2021.
Ο Knot υποστήριξε, επίσης, την αύξηση του φόρου επί της εμπορικής αξίας των κατοικιών στην Ολλανδία σε μία προσπάθεια να μειωθούν  οι τιμές στην κτηματαγορά οι οποίες έχουν εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα.
Οι ιδιοκτήτες θα λάμβαναν ως αντισταθμισμα φοροαπαλλαγές σε άλλους τομείς (όπως τα μερίσματα από μετοχές) ενώ ο Knot χαρακτήρισε την έκρηξη των τιμών στην κτηματαγορά συστημικό κίνδυνο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ολλανδία και επέκρινε τις τράπαζες ότι δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης