Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ένα χρυσωρυχείο κινδύνων με πολλές αυξήσεις τιμολογίων στον ασφαλιστικό κλάδο

Ένα χρυσωρυχείο κινδύνων με πολλές αυξήσεις τιμολογίων στον ασφαλιστικό κλάδο
Τι συμβαίνει στην Ελληνική αγορά
Σχετικά Άρθρα

Πριν ο κορωνοϊός αλλάξει το μοντέλο της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον τρόπο σκέψης του κόσμου στον πλανήτη, από κανέναν δεν περνούσε η σκέψη ότι σήμερα ο κάθε πολίτης, η κάθε επιχείρηση κουβαλάει σακιά κινδύνων που μπορεί να μετατραπούν σε βόμβα που θα διαταράξει και πάλι τις ισορροπίες, αλλάζοντας ανά πάσα στιγμή και πάλι το ρου της οικονομίας.

Οι κίνδυνοι των πολιτών, οι ευκαιρίες των (αντ)ασφαλιστών.


Διακοπές επιχειρησιακών λειτουργιών, μολυσματικές ασθένειες, απαγορεύσεις – καραντίνες – πρωτόκολλά που ανεβάζουν το κόστος των επαγγελματικών ευθυνών, ‘εμφυτεύματα’ τεχνολογίας – cyber κίνδυνοι – ηλεκτρονικό έγκλημα, καταστροφές στο περιβάλλον απόρροια της οικονομικής ανάπτυξης, είναι οι νέοι αναβαθμισμένοι κίνδυνοι που οι (αντ)ασφαλιστές θα τους μετατρέψουν ευκαιρία για να αναπτυχθούν. Οι επιχειρήσεις θα πάρουν μόνο που το αντάλλαγμα θα είναι το υψηλότερο αντίτιμο.
Έχει φανεί ήδη στα τιμολόγια για παράδειγμα Αστικών Επαγγελματικών Ευθυνών, γενικά και περιουσίας, ωστόσο ο ‘πήχης’ της ακρίβειας τοποθετείται πολύ πιο πάνω.

Αναμένονται νέες αυξήσεις το 2022

Αναλυτές της Keefe, Bruyette & Woods (KBW) τονίζουν ότι τα αντασφαλιστικά τιμολόγια θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τους όρους να γίνονται ακόμα πιο αυστηροί προσεχώς και μάλιστα πολύ περισσότερο σε σχέση με τον κύκλο των τελευταίων τριών ετών.
Η τάση ανόδου των τιμολογίων θα συνεχιστεί εξηγούν λόγω της αύξησης του κόστους ζημιών και των χαμηλών επενδυτικών αποδόσεων λόγω της αύξησης της μεταβλητότητας στις αγορές κεφαλαίων. Οι μεταβλητότητα των αγορών αποσταθεροποιεί τις επενδυτικές θέσεις των αντασφαλιστών, προξενώντας συνεχείς αναταράξεις στα περιουσιακά τους στοιχεία.
Επί της παρούσης η KBW βλέπει 2-3% την 1η Ιανουαρίου 2022 στις ανανεώσεις των συμβάσεων. Capacity φαίνεται να υπάρχει αρκετή, οπότε και διάθεση για να αποζημιωθεί το ρίσκο. Ωστόσο το ρίσκο γράφεται ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή και το είδος.
Θετικό στοιχεί στις αναλύσεις της KBW η παρουσία των επενδυτικών τίτλων ILS που συνδέονται με την ασφάλιση που ολοένα γίνονται πιο σύνθετοι και αυξάνονται.
Τα ILS θα μπορούσαν να στηρίξουν τις θέσεις του κλάδου ακόμα και υπάρξει μία χρονικά με πολύ υψηλό κόστος ζημιών όπως οι ζημιές το περασμένο καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Ακολουθεί η Ελλάδα – πολιτικές με εξαιρέσεις και μεγάλες αναμονές στην υγεία


Δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την Ελλάδα οι αυξήσεις που ετοιμάζονται να γίνουν. Ήδη στην τα τιμολόγια Αστικής Ευθύνης έχουν πάρει την ανιούσα και έχουν γράψει αυξήσεις μέχρι και 100% σύμφωνα με τις πηγές του ΒΝ από την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Σε κρίσιμο σημείο τα τιμολόγια υγείας αλλά και οι καλύψεις που επιβάλλουν δεκάδες εξαιρέσεις και αναμονές.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης