Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η Ελλάδα – Πρωτοκαθεδρία ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία, χαμηλού βεληνεκούς ο Παπανδρέου

Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η Ελλάδα – Πρωτοκαθεδρία ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία, χαμηλού βεληνεκούς ο Παπανδρέου
Η πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αμφισβητηθεί ακόμη και στο πιο δυσμενές πολιτικά σενάριο, ωστόσο η αυτοδυναμία, αποτελεί ερωτηματικό.
Σχετικά Άρθρα

Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εισέρχεται η Ελλάδα από τις αρχές του 2022, καθώς όπως έχει αναλυθεί από το bankingnews (BN) οι πιθανότητες ημερομηνίες πρόωρων εκλογών είναι Μάιος ή Σεπτέμβριος του 2022 αντί Ιούνιο του 2023.
Το πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται από τις εξής παραμέτρους

1)Η πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αμφισβητηθεί ακόμη και στο πιο δυσμενές πολιτικά σενάριο, ωστόσο η αυτοδυναμία, αποτελεί ερωτηματικό.
Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη θα επιδιώξει συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ το οποίο θα μετονομαστεί πάλι σε ΠΑΣΟΚ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι εάν εκλεγεί Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου, να συγκυβερνήσει με την Νέα Δημοκρατία, παρά να συμπλεύσει πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

2)Είναι αληθές ότι ο Γιώργος Παπανδρέου διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα έχουν και καλές σχέσεις.
Όμως ο Παπανδρέου είναι πιο κοντά στο πολιτικό προφίλ του Μητσοτάκη…

3)Η πόλωση που θα υπάρξει στο πολιτικό σκηνικό και οι λάθος χειρισμοί στο ζήτημα των εμβολιασμών και της πανδημίας είναι πολύ πιθανό να στερήσουν από την Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία.
Προφανώς και δεν αναφερόμαστε στον πρώτο γύρο εκλογών με απλή αναλογική αλλά στον δεύτερο γύρο εκλογών, ώστε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.
Αυτά τα παιχνίδια στην εκλογική διαδικασία, όπου αλλάζουν οι εκλογικοί νόμοι, είναι ελληνικό φαινόμενο και αποδεικνύει πόσο σαθρή είναι η δημοκρατία μας…

4)Ο Γιώργος Παπανδρέου εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παρουσιάζεται σαν μεγάλη πολιτική προσωπικότητα.
Όμως θυμίζουμε ότι η διακυβέρνηση Παπανδρέου στην Ελλάδα άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της αποτυχημένης διαχείρισης και προφανώς το να επιρρίπτεις την αποτυχία στην προηγούμενη διακυβέρνηση Καραμανλή δεν αποτελεί σοβαρό πολιτικό επιχείρημα.
Για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη, μπορεί ο Παπανδρέου να κέρδισε τον Καραμανλή 10 μονάδες, αλλά εν συνεχεία υπέστη πολιτική πανωλεθρία, βυθίζοντας τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ σε ιστορικά χαμηλά.
Ο Παπανδρέου και ακολούθως ο Βενιζέλος είναι οι δύο βασικοί υπαίτιοι για την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, η Γεννηματά έκανε απλώς διαχείριση του 7% με 8% που είναι τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ.

5)Μπορεί ο Παπανδρέου να διαμορφώσει δυναμική και να πάρει ψήφους τόσο από την Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η πιθανότητα δεν είναι μεγάλη, αφενός γιατί η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι έχει αποκτήσει πρόσβαση στον κεντρώο χώρο αρκετά δομημένη ενώ και ο Τσίπρας ακόμη ελέγχει τον ιδεολογικό χώρο της κεντροαριστεράς.
Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει ίσως περισσότερο από τα Δεξιά της καθώς ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 12% ασφυκτιά στην Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί ένα πολιτικό που δεν έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα και αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί, όπως και το γεγονός ότι πρσβεύει πολιτικό πολιτισμό ωστόσο στιγμάτισε το ΠΑΣΟΚ με την εκλογική κατάρρευση και έκτοτε ουδέποτε ανέκαμψε.
Πάντως σε σχέση με τις άλλες υποψηφιότητες για το ΚΙΝΑΛ, ο Παπανδρέου είναι η λιγότερο ανεπαρκής λύση αλλά δεν παύει να αποτελεί χαμηλού βεληνεκούς πολιτική πρόταση καθώς αποτελεί δοκιμασμένο πολιτικό προσωπικό του παρελθόντος που στιγματίστηκε από την αποτυχία.
Η Νέα Δημοκρατία, παρά τις δημοσκοπήσεις κινδυνεύει να χάσει την αυτοδυναμία της στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί νέα ήττα και το ζήτημα θα είναι εάν ο Τσίπρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προλάβει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές πριν ή μετά την νέα ήττα.
Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπνέει την μεσαία τάξη η οποία τον αποστρέφεται και αυτό αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η οποία κατά τα άλλα ειδικά στο ζήτημα της πανδημίας έχει κινηθεί από μέτρια έως απαράδεκτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης