Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η ΕΚΤ εξετάζει τροπους για το πώς θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα

Η ΕΚΤ εξετάζει τροπους για το πώς θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα
FT: Η ΕΚΤ μελετά τρόπους για να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων και μετά την πανδημία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται τρόπους προκειμένου να συνεχίσει τις αγορές ελληνικού δημόσιου χρέους και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP) που ενεργοποίησε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Η επικεφαλής της Τράπεζας, C. Lagarde, έχει δηλώσει πως το θέμα θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο 2021.
Οι παρεμβάσεις της EKT έχουν συμβάλει στη συρρίκνωση και συγκράτηση του κόστους δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται σε ιστορικά καλές επιδόσεις εν μέσω της πανδημίας.
ecb_ellada.JPG
Παράλληλα η ΕΚΤ εξετάσει την αύξηση του ορίου στις αγορές ομολόγων με εκδότρια την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρώντας με τη κίνηση αυτήν να ενισχύσει την ευελιξία της στο τρέχον έκτακτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που υλοποιεί (PEPP) καθώς και να ενισχύσει το πιστωτικό προφίλ του ιστορικά καινοφανούς κοινού προγράμματος δανεισμού του μπλοκ το οποίο ξεκίνησε το 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times τη Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021.

Η συνεδρίαση του Νοεμβρίου

Τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσαν στους Financial Times ότι θα υποστηρίξουν την αύξηση του μεριδίου των αγορών κρατικών ομολόγων που εκδίδονται από διεθνείς φορείς όπως η ΕΕ, από το τρέχον ανώτατο όριο του 10 %.
Το σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί σε δύο ειδικές συνεδριάσεις του συμβουλίου της κεντρικής της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο 2021 με αντικείμενο τα ποσά που αντληθούν από τις χρηματαγορές μέσω του κοινού δανεισμού.
Το σχέδιο θα χρειαστεί να λάβει πλειοψηφική υποστήριξη από τα 25 μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ ενώ δεν υπήρξε επίσημος σχολιασμός στους FT.

Η υπερπροσφορά ομολόγων

Η εν λόγω στροφή στη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής από ΕΚΤ έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διευρύνει την αξία των ομολόγων που θα εκδώσει το επόμενο έτος στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης NextGenerationEU ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ – πρόκειται το «εργαλείο» που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2020 με αντικείμενο τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της πανδημίας και θα χρηματοδοτηθεί μέσω του κοινού δανεισμού των κρατών – μελών.

 Το πρόγραμμα

Οι Βρυξέλλες στοχεύουν να εκδώσουν ομόλογα 80 δισ. ευρώ για το NextGenerationEU φέτος και σχεδόν το διπλάσιο ποσό το επόμενο έτος, μετατρέποντας την ίδια την Κομισιόν σε έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες ομολόγων στην ΕΕ.
Οποιαδήποτε επιπλέον κίνηση υποστήριξης του κοινού δανεισμού από την ΕΚΤ θα ήταν πιθανό να μειώσει το κόστος δανεισμού και χρηματοδότησης της οικονομίας της ΕΕ και να βελτιώσει το πιστωτικό προφίλ των ομολόγων του μπλοκ ως δείκτη αναφοράς για την αγορά ομολόγων ολόκληρης της Ευρωζώνης – ρόλο τον οποίο κατείχαν προηγουμένως τα γερμανικά ομόλογα.

Το κανόνας για την αγορά χρέους

Επίσης με την αύξηση του ορίου στις αγορές η ΕΚΤ θα είχε τη δυνατότητα να στηρίξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές χωρίς να παραβεί τον κανονισμό που της απαγορεύει να κατέχει περισσότερο από το ένα τρίτο του δημόσιου χρέους κάθε κράτος.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτες της αγοράς κρατικού χρέους, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγγίξει αυτά τα όρια όσον αφορά γερμανικό και ολλανδικό χρέος έως το 2023.
«Η άρση του […] ορίου είναι ένας τρόπος για την ΕΚΤ να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές κρατικών ομολόγων και να υποστηρίξει το πλέον σημαντικό πρόγραμμα της ΕΕ (σ.σ. του κοινού δανεισμού)», δήλωσε η Elga Bartsch, επικεφαλής της μακροοικονομικής ανάλυσης στο BlackRock Investment Institute.

Διατήρηση της ευελιξίας

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον Δεκέμβριο 2021 ότι το πρόγραμμα έκτακτο αγορών έκτακτης ανάγκης (PEPP), το 1,85 δισ. ευρώ που ξεκίνησε ως απάντηση στην κρίση Covid-19, θα λήξει τον Μάρτιο.
Τα τέσσερα μέλη του συμβουλίου δήλωσαν ότι περίμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει τρόπους για να διατηρήσει τουλάχιστον κάποια επιπλέον ευελιξία η οποία χαρακτηρίζει το PEPP, το οποίο εξαιρείται από το όριο των αγορών όσον αφορά το εθνικό χρέος.
Ένας από τα μέλη του ΔΔ είπε ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται επίσης τρόπους για να συνεχίσει να αγοράζει το ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο διαφορετικά θα αποκλείονταν από τον κανόνα της να μην αγοράζει ομόλογα που δεν διαθέτουν επενδυτική διαβάθμιση (investment grade) - ένας άλλος περιορισμός άρθηκε στο πλαίσιο του PEPP.

Η αντίθεση των «γερακιών»

Ωστόσο, η ιδέα της διεύρυνσης του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την αντίθεση των πλέον συντηρητικών μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων του Γερμανού Jens Weidmann και του Klaas Knot, κεντρικού τραπαζίτη  της Ολλανδίας.
Ανησυχούν για την υπερβολική εξάρτηση των κυβερνήσεων από τις αγορές προκειμένου να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα χρέους - και ζητούν επιστροφή στις περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Ο πληθωρισμός

Ένας κρίσιμος παράγοντας στη συζήτηση θα είναι εάν η ΕΚΤ εξακολουθεί να προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2 % το επόμενο έτος και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο  για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αναμεωρήσει τις προβλέψεις για το ύψος του πληθωρισμού και να προχωρήσει νέα πρόβλεψη για το 2024 τον προσεχή Δεκέμβριο.
Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν ωθήσει ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να ανησυχούν ότι η τράπεζα υποτιμά
τις πληθωριστικές πιέσεις.
Παρ 'όλα αυτά, δεν αναμένεται ένα απότομο φρένο στις αγορές ομολόγων μόλις λήξει το PEPP.
Αντ 'αυτού, προβλέπεται ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα θα διερύνει το παραδοσιακό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, με ρυθμό αγορά ομολόγων 20 δισ. ευρώ το μήνα, παράλληλα με τις αγορές μέσω του προγράμματος PEPP.

Μεχρι το 2023

«Περιμένω ότι θα συνεχίσουν να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους», δήλωσε ο Frederik Ducrozet, στρατηγικός αναλυτής στην Pictet Wealth Management.
«Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023».

Το «backstop fund»

Αρκετά από τα μέλη του συμβουλίου δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μετατοπιστεί από την αγορά ενός σταθερού μηνιαίου ποσού στο πλαίσιο του παραδοσιακού προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε ένα συνολικο ποσό ομολόγων τα οποία θα αγοράζει.
Υπογράμμισαν ότι θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ένα νέο «backstop fund» πέραν από το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως απάντηση σε διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

ecb_2.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης