Διεθνή

ΗΠΑ: Πρόοδο σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις για το ν/σ των κοινωνικών δαπανών 3,5 τρισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Πρόοδο σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις για το ν/σ των κοινωνικών δαπανών 3,5 τρισ. δολαρίων
Οι διαπραγματευτές για το ν/σ, που προβλέπει δαπάνες άνω των 3,5 τρισ. δολ. για την επέκταση των κοινωνικών προγραμμάτων, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχουν σημειώσει πρόοδο

Οι διαπραγματευτές για το μεγάλο νομοσχέδιο, που προβλέπει δαπάνες άνω των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση των κοινωνικών προγραμμάτων, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχουν σημειώσει πρόοδο κατά τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη σε μία συμφωνία, όπως δήλωσ , ο T. Schumer, ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.
«Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχα αρκετές παραγωγικές συζητήσεις» με μέλη του Κογκρέσου, αλλά και με το Λευκό Οίκο, δήλωσε ο Δημοκρατικός Schumer.
«Έχουμε να κάνουμε δουλειά ακόμα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ωστόσο, δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες.
Καθώς δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική δυνατότητα υποστήριξης του νομοσχεδίου έστω και από έναν από τους πενήντα Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, οι Δημοκρατικοί επιστρατεύουν μία ειδική στρατηγική «συμβιβασμού για τον προϋπολογισμό», η οποία θα τους επιτρέψει να παρακάμψουν την απαίτηση για 60 θετικές ψήφους ώστε να προωθηθούν τα περισσότερα νομοσχέδια στη Γερουσία των 100 εδρών.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής S. Whithaous, που ηγείται κινήσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων που πιστεύεται πως ευθύνονται για τις δασικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές, ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αν το πρόγραμμα πληρωμών για την καθαρή ενέργεια (CEPP) που έχει συμπεριληφθεί στις δαπάνες των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
«Θα πρέπει να το δούμε, αλλά νομίζω ότι αξίζει να σχεδιάσουμε για αυτό» απάντησε ο Whithaous.
Αρκετοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές προωθούν άλλα βήματα που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε μία ένδειξη ότι το CEPP αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Το πρόγραμμα CEPP θα επιβραβεύει τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που προσθέτουν περισσότερες δυνατότητες καθαρής ενέργειας, όπως η ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο, ενώ θα επιβάλλει πρόστιμα σε όσες υπηρεσίες δεν κινούνται φιλικά προς το περιβάλλον.
«Νομίζω ότι κάνει τη ρήτρα μόλυνσης μεθανίου και τη ρήτρα μόλυνσης άνθρακα όλο και πιο σημαντικές», πρόσθεσε ο Whithaous.
Ο μετριοπαθής γερουσιαστής των Δημοκρατικών Mark Warner παρότρυνε την Βουλή των Αντιπροσώπων για την ψήφιση του ξεχωριστού νομοσχεδίου αναβάθμισης των υποδομών με δαπάνες 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Το νομοσχέδιο αυτό έχει ήδη ψηφιστεί από τη Γερουσία. Οι άνθρωποι θέλουν από εμάς να σημειώσουμε πρόοδο», δήλωσε ο Warner στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος περιέγραψε ως παραδείγματα την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου για τις υποδομές ή το νομοσχέδιο για την υλοποίηση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας, ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να συναγωνιστούν πιο ανταγωνιστικά την Κίνα.
Ο Δημοκρατικός Warner από τη Βιρτζίνια πρόσθεσε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Τ. Makoliv για τη θέση του κυβερνήτη, στην ίδια πολιτεία στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, όλοι οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές θα πρέπει να ψηφίσουν «ναι» στο αναφερόμενο νομοσχέδιο, μόλις αυτό φτάσει για συζήτηση στην ολομέλεια, με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Biden, K. Harris να έχει την πλειοψηφική ψήφο (+1) ώστε να αντιμετωπίζονται ισοψηφίες (50-50).
Μία άλλη μετριοπαθής γερουσιαστής των Δημοκρατικών, η Κ. Sinema έχει επίσης, εκφράσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο.
Στο μεταξύ, οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί παραμένουν σταθεροί στην απαίτησή τους για μία επιθετική προσέγγιση στο ζήτημα της μείωσης των βλαβερών εκπομπών αερίων από την καύση των ορυκτών καυσίμων, τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για την επέκταση των κοινωνικών προγραμμάτων για τα παιδιά και για τους ηλικιωμένους.
Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων N. Pelosi επιδιώκει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος του μήνα το νομοσχέδιο για τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά και ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο με δαπάνες ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την αναβάθμιση των υποδομών.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης