Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Tο σκέφτονται οι Αμερικανοί για την πώληση F-35 και F-16 στην Τουρκία - Ο ρωσικός παράγοντας

Tο σκέφτονται οι Αμερικανοί για την πώληση F-35 και F-16 στην Τουρκία - Ο ρωσικός παράγοντας
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής F35, μετά την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Την εναλλακτική των ρωσικών μαχητικών εφόσον «στραβώσει» η περίπτωση των αμερικανικών F-16 και F-35 εξετάζει η Τουρκία, σύμφωνα με τον Ismail Demir, επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), ενώ οι Αμερικανοί δείχνουν… να το σκέφτονται.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το ζήτημα των F-35 και το πρόσφατο αίτημα της Άγκυρας να προμηθευτεί δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16 αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο.
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής F35, μετά την απόκτηση συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Τουρκία ένα στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 αντί 1,4 δισεκ. δολαρίων (13,05 δισεκατομμυρίων TL) και τη δυνατότητα προμήθειας αεροσκαφών F-35, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες επί του θέματος συνεχίζονται.
Εν τω μεταξύ, στις 30 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 Block 70 και περίπου 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου F-16.
Κάνοντας ειδική μνεία στην πληρωμή ύψους 1,4 δισ. δολαρίων που κατέβαλε η Τουρκία για το πρόγραμμα F-35, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι το αίτημα για αγορά F-16 θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στα πρόσφατα προβλήματα με την Ουάσιγκτον.
«Σε αντάλλαγμα για τα χρήματα που πληρώσαμε, η επέκταση του τρέχοντος στόλου F-16 και ο εκσυγχρονισμός των F-16 που διαθέτουμε μπορούν να θεωρηθούν εναλλακτική λύση» δήλωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet.
Προηγουμένως, η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35, κατασκευασμένα από την Lockheed Martin, ενώ η αμυντική βιομηχανία της υπήρξε εξέχων παίκτης στην ανάπτυξη και κατασκευή του αεροσκάφους.

Τι λένε οι Αμερικανοί

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price δεν επιβεβαίωσε το σχόλιο του Εrdogan, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει στην Τουρκία χρηματοδοτική αντιπρόταση για τα πολεμικά αεροσκάφη.
Πάντως, όπως μεταδίδουν οι Τούρκοι, το θέμα είναι σε διαβούλευση και στις… ΗΠΑ.
Ερωτηθείς αν είναι πιθανό τα χρήματα που έχει πληρώσει η Τουρκία να χρησιμοποιηθούν για την αγορά F-16, ο Price είπε: «Το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να ασχολείται με τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών με την Τουρκία για τα F-35.
Δεν πρόκειται να προδικάσω το αποτέλεσμα».
Να σημειωθεί πως βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο F-16 Block 30 Structural Improvement Project, το οποίο ξεκίνησε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) το 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2023.
Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις στο έργο National Combat Aircraft (MMU), που κέρδισε έδαφος μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον για τα F-35, συνεχίζεται με ίδια μέσα.
Το TF-X, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει τα F-16, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2023.
Επίσης, το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης (UCAV) Akıncı αποτελεί σημείο αναφορά για τον τουρκικό στόλο.
Η Τουρκία είναι ανάμεσα στις έξι χώρες στον κόσμο που παράγουν τα δικά τους drones.
Τα πρώτα drones που χρησιμοποιήθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) ήταν τα Bayraktar TB2 UCAV της Baykar, από τα καλύτερα στον κόσμο στην κατηγορία τους.
Έτσι, ο τουρκικός στρατός διαθέτει 245 πολεμικά αεροσκάφη F-16, ενώ ο αριθμός των UAV έχει φτάσει πάνω από το μισό από τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών.
Εκτός από τα μαχητικά drones, οι μικρότερες μονάδες περιλαμβάνουν περίπου 500 Kamikaze KARGU UAV, 200 mini-UAV και άλλα 1.500 Serçe UAV που χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.
Αφού πέρασε όλες τις δοκιμές του με επιτυχία, το drone Akıncı μπήκε πρόσφατα στον κατάλογο.
Μπορεί να πετάξει μέχρι τα 12.192 μέτρα και έχει αυτονομία 24 ωρών.
Μόνο τέσσερις χώρες στον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να παράγουν drones με παρόμοια χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν και οι Ρώσοι»

«Τα F-35 είναι μια σημαντική τεχνολογία και η πρώτη μας επιλογή είναι να αγοράσουμε τα F-35.
Αλλά, σε κάθε περίπτωση, δεν θα εγκαταλείψουμε την ενίσχυση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών μας.
Εάν ξεπεραστεί η κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία θα ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα, τότε θα πάρουμε τα F-35 μας.
Εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα, θα συνεχίσουμε την αναζήτησή μας για μια εναλλακτική λύση» είχε δηλώσει ο Kalin.
Η κυβέρνηση Biden φέρεται να υποστηρίζει τη συμφωνία F-16.
Ωστόσο, το θέμα θα μπορούσε πιθανότατα να κολλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, που είναι γνωστό για την αντιτουρκική του στάση, λένε οι Τούρκοι.
Σε περίπτωση που η συμφωνία για την παράδοση των μαχητικών F-16 αποτύχει, η Άγκυρα είναι ακόμα έτοιμη να εξετάσει την αγορά ρωσικής κατασκευής μαχητικών Su-35 και Su-57, δήλωσε ο Demir της SSB τη Δευτέρα.
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκρίνουν μια συμφωνία για τα F-16 μετά την κατάσταση με τα αεροσκάφη F-35, η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτικές λύσεις» δήλωσε σε τουρκικό ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.
Και, βέβαια, «η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την πώληση αεροσκαφών Su-35 και Su-57 εάν η Τουρκία αποφασίσει να αγοράσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης