Τελευταία Νέα
Διεθνή

Β. Κορέα: Υπερβάλλουν οι ΗΠΑ για τις εκτοξεύσεις πυραύλων – Δεν στρεφόμαστε εναντίον τους

Β. Κορέα: Υπερβάλλουν οι ΗΠΑ για τις εκτοξεύσεις πυραύλων – Δεν στρεφόμαστε εναντίον τους
Κανένα αποτέλεσμα από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Σχετικά Άρθρα

Υπερβολικές χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων η Βόρεια Κορέα, η οποία υποστηρίζει πως οι πύραυλοι αυτοί δεν στοχεύουν τις ΗΠΑ αλλά εντάσσονται στην προστασία της εθνικής άμυνας της χώρας.
Μάλιστα η Βόρεια Κορέα διερωτήθηκε για ακόμα μια φορά για την ειλικρίνεια των ΗΠΑ όσον αφορά την πρόταση τους για διάλογο, κάνοντας λόγο για πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» ως προς τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Διαβεβαιώσεις και υποψίες

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν, καθώς η ανάπτυξη των βαλλιστικών πυραύλων είναι για την άμυνα της χώρας.
«Οι επικρίσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ για την ανάπτυξη και τις δοκιμές οπλικών συστημάτων που κατέχουν ήδη ή αναπτύσσουν οι ΗΠΑ είναι σαφής έκφραση της πολιτικής δύο μέτρων και δύο σταθμών της Ουάσινγκτον.
Πράγμα που δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ενισχύει τις υποψίες μας για το πόσο ειλικρινείς είναι οι ΗΠΑ όταν διαβεβαιώνουν πως δεν εμφορούνται από καμία εχθρική διάθεση έναντι της κυβέρνησης του Kim Jong un» τόνισε ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Biden προτείνει ουσιαστικό διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα με τη Βόρεια Κορέα για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, πρόταση που ωστόσο απορρίπτει η Βόρεια Κορέα, καθώς αντιμετωπίζει με καχυποψία τις προθέσεις των ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η πρόσφατη τοποθέτηση του Kim, ο οποίος αναφερόμενος στις διαβεβαιώσεις Biden πως οι ΗΠΑ δεν διακατέχονται από καμία εχθρική ή πολεμική διάθεση ενάντια στη Βόρεια Κορέα, διερωτήθηκε «αν υπάρχουν άνθρωποι ή χώρες που το πιστεύουν αυτό».

Άκαρπο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα και κάποια κοινή ανακοίνωση για τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας.
«Η εκτόξευση (...) εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μοτίβου προκλήσεων», έκριναν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι πρεσβευτές στον ΟΗΕ της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Εσθονίας, αναφερόμενοι στην πρόσφατη σειρά δοκιμών πυραύλων.
Παρόμοιες τοποθετήσεις, που περιλάμβαναν την απαίτηση η Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, έκαναν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Ωστόσο, στη συνεδρίαση δεν υπήρξε, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, η απαιτούμενη συναίνεση για να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση του ΣΑ.
Σημειώνεται πως στη Βόρεια Κορέα επιβάλλονται από το 2006 διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των απαγορευμένων προγραμμάτων της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης