Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ναι από FDA σε αναμνηστική δόση με τα εμβόλια των Moderna, Johnson & Johnson

ΗΠΑ: Ναι από FDA σε αναμνηστική δόση με τα εμβόλια των Moderna, Johnson & Johnson
Τι προβλέπεται για όσους έχουν εμβολιαστεί με τα εν λόγω εμβόλια
Σχετικά Άρθρα

Την έγκριση του για την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων με τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson έδωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αμερικανική στρατηγική σχετικά με την χορήγηση επιπλέον δόσεων εμβολίων.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, και τα τρία εμβόλια τα οποία έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, με τον FDA να επισημαίνει πως οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν για την αναμνηστική δόση, όποιο από τα τρία διαθέσιμα εμβόλια επιθυμούν.
«Η διαθεσιμότητα αυτών των εγκεκριμένων εμβολίων είναι σημαντική για την συνεχιζόμενη προστασία από την covid» είπε η μεταβατική επικεφαλής του FDA Janet Woodcock, επισημαίνοντας ότι «τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι μειώνεται η ανοσία σε κάποιους πλήρως εμβολιασμένους πληθυσμούς».
Ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών και έχουν ανοσοποιηθεί με το εμβόλιο Johnson& Johnson, αλλά και για κάποιες κατηγορίες ευάλωτων ατόμων στους οποίους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της Moderna, κυρίως τους ηλικιωμένους.

Τι προβλέπεται για Johnson & Johnson

Αναλυτικά, όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών και έχουν εμβολιαστεί με το Johnson & Johnson πριν τουλάχιστον δύο μήνες μπορούν πλέον να λάβουν μία επιπλέον δόση, είτε με το ίδιο εμβόλιο, είτε με αυτά της Moderna ή της Pfizer.
Αμερικανική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρει ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson ενδέχεται να είναι χρήσιμο να λάβουν μια αναμνηστική δόση με διαφορετικό εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο των αντισωμάτων τους.

Τι αποφασίστηκε για Moderna

Όσον αφορά το εμβόλιο της Moderna, ο FDA αποφάσισε ότι πρέπει να χορηγηθεί αναμνηστική δόση σε τρεις κατηγορίες ατόμων και εφόσον έχουν παρέλθει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.
Συγκεκριμένα, προτείνεται να δοθεί σε όσους είναι άνω των 65 ετών, σε όσους λόγω της εργασίας τους έχουν μεγάλη έκθεση στον κορωνοϊό και σε όσους είναι ηλικίας 18 με 64 ετών κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. Μεταξύ των ατόμων που θεωρείται ότι εκτίθενται συχνά στον κορωνοϊό είναι, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι υγειονομικοί, οι κρατούμενοι και όσοι διαμένουν σε καταφύγια για άστεγους.
Η αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Moderna γίνεται με μισή δόση (50 μικρογραμμάτια έναντι 100 στις δύο πρώτες) σε σχέση με τις δύο προηγούμενες.

Τα δεδομένα για Pfizer

Σημειώνεται πως οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για όσους έχουν ανοσοποιηθεί με το εμβόλιο της Pfizer.
Την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι του FDA εξέτασαν το σενάριο να χαμηλώσουν στα 40 το όριο ηλικίας για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης με Pfizer, βασιζόμενοι σε δεδομένα που παρουσιάστηκαν από το Ισραήλ.
Αν και δεν έλαβαν τελική απόφαση, επεσήμαναν πως θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα αποφασίσουν εντός των επόμενων εβδομάδων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης