Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Το διεθνές παίγνιο και η ουτοπία της πράσινης μετάβασης - Αδύνατη η απεμπλοκή από τον άνθρακα

ING: Το διεθνές παίγνιο και η ουτοπία της πράσινης μετάβασης - Αδύνατη η απεμπλοκή από τον άνθρακα
Η Κίνα δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος «παραγωγός» αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο
Σχετικά Άρθρα

Δύσκολο χειμώνα αναμένεται να έχουν οι καταναλωτές τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, με την πλειονότητα ήδη να βιώνει μια «τέλεια καταιγίδα» σε ό,τι αφορά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση.
Αν μη τι άλλο, πέρα από τα γεωπολιτικά παιχνίδια που είναι σε εξέλιξη, στην αύξηση των τιμών συμβάλλει σημαντικά η πολιτική της πράσινης μετάβασης, η οποία δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό ζήτημα που εκφεύγει των ορίων και των δυνάμεων της Γηραιάς Ηπείρου σε βαθμό τέτοιο που καταλήγει να είναι ουτοπία.
Σύμφωνα με την IΝG, το πρώτο ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής: Θα ευθυγραμμίσουν οι κυβερνήσεις τις πολιτικές τους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα;
Βάσει της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, οι χώρες δεσμεύτηκαν για μια τροχιά συμβατή με μηδενικούς ρύπους άνθρακα μέχρι το 2050, κάτι που συνεπάγεται ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί περίπου 2° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, μια σειρά από δείκτες θα τεθούν επί τάπητος στην επικείμενη σύνοδο κορυφής COP26, η οποία θα διεξαχθεί στη Σκωτία από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες και στόχους, τα κράτη θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις εκπομπές ρυπών κατά 16% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2010, ενώ θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 45%, προκειμένου να διατηρηθεί η πιθανότητα η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να μην υπερβεί τον 1,5°C.
Παρόλο που οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 5,8% το 2020 λόγω των lockdown στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Κίνα και την Ινδία, αναμένεται να εκτοξευθούν εκ νέου, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει.
Σύμφωνα με την IEA, οι εκπομπές θα αυξηθούν σχεδόν κατά 5% το 2021.
Σημειώνεται πως οι δημοσιονομικές δαπάνες που σχετίζονται με την Covid-19 για τα μέλη του G20 είναι πρωτοφανούς κλίμακας -περίπου 16 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τώρα- ωστόσο το τρένο της πράσινης μετάβασης μοιάζει να χάνεται προς το παρόν, παρά το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ και το πακέτο του Joe Biden στις ΗΠΑ Build Back Better.
δασδα.JPG
Τι θα κάνει η Κίνα

Αν και γίνονται προσπάθειες για μια συμφωνία, ειδικά ενόψει COP 26, για το κλίμα, σύμφωνα με την ING, φαίνεται πως θα καταλήξουν σε αποτυχία.
Ο άνθρακας εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο (35% του παγκόσμιου μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας).
Παράλληλα, είναι η κυριότερη αιτία έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου, υπεύθυνη για το 39% των εκπομπών CO2.
Επτά χώρες (κυρίως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Χιλή) έχουν ήδη δεσμευτεί να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα και μερικές άλλες (Δανία και Κόστα Ρίκα) πιέζουν για την εξάλειψη όλων των ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο και αέριο).
Αλλά το μέλλον του άνθρακα είναι στα χέρια της Κίνας και, σε μικρότερο βαθμό, της Ινδίας.
Η Κίνα δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος «παραγωγός» αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα.
Σχεδόν το 50% των εκπομπών CO2 της Κίνας από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι αποτέλεσμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο εσωτερικό, η εκρηκτική ζήτηση ενέργειας ωθεί το Πεκίνο να ενισχύσει την παραγωγή άνθρακα στην Εσωτερική Μογγολία και τις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία.
Μια πρόσφατη μελέτη της Global Energy Monitor επεσήμανε ότι οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με άνθρακα που αναπτύσσονται στην Κίνα ανέρχονταν σε 247 GW, που είναι σχεδόν έξι φορές η συνολική ισχύς της Γερμανίας (42,5 GW).
Ωστόσο, η Κίνα δεν είναι το μόνο ερωτηματικό.
Ορισμένοι από τους σημαντικότερους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Αυστραλία, αρνούνται επίσης να λάβουν φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα.
φασδαφσαφφα.JPG
Χρηματοδότηση

Οι ανεπτυγμένες χώρες υποσχέθηκαν να κινητοποιούν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 για τις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει γίνει.
Ένα άλλο θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της COP26 είναι το άρθρο 6 της Συμφωνίας του Παρισιού, το οποίο περιγράφει τρόπους με τους οποίους οι χώρες μπορούν να επιτύχουν μείωση των εκπομπών άνθρακα - ιδιαίτερα μέσω συστημάτων εμπορίας ρύπων.
Ο μηχανισμός των αγορών άνθρακα είναι αρκετά απλός.
Βασίζεται στην αρχή «ανώτατο όριο και εμπορία»: σε κάθε συμμετέχοντα αποδίδονται ορισμένα «δικαιώματα εκπομπών» και οι συμμετέχοντες με χαμηλότερες εκπομπές μπορούν να ανταλλάσσουν τις πλεονάζουσες πιστώσεις τους σε εκπομπές εφόσον υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό τους.
Το συνολικό ανώτατο όριο εγγυάται ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν θα υπερβαίνουν το μέγιστο επίπεδο και ότι το ανώτατο όριο μειώνεται κάθε χρόνο με έναν συντελεστή μείωσης.
φασδεε.JPG
Οι αγορές άνθρακα τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή το 2021 καθώς οι τιμές του ορυκτού αυξήθηκαν στην ΕΕ.
Επιπλέον, η Κίνα εγκαινίασε χρηματιστήριο άνθρακα, που θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.
Όλα αυτά απαιτούν διαφάνεια και τα λογιστικά πρότυπα, τα οποία δεν υφίστανται στο ακέραιο, λέει η ING.
Επομένως, υπάρχουν πολλά να συζητηθούν και οι δεσμευτικές συμφωνίες δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης