Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος στο ξέπλυμα χρήματος 2 τρισ. δολαρίων μέσω τραπεζών

Πόλεμος στο ξέπλυμα χρήματος 2 τρισ. δολαρίων μέσω τραπεζών

Στις αρχές του 2022, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία και η SAS θα ξεκινήσουν από κοινού μια virtual σειρά Masterclass για το θέμα, στην οποία θα συμμετέχουν ειδικοί στη χρήση προηγμένων αναλυτικών μεθόδων για την καταπολέμηση.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα εκτιμά ότι κάθε χρόνο ξεπλένονται από 800 δισ. έως και 2 τρισ. δολάρια μέσω των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συστημάτων.
Πρόκειται για ένα εκπληκτικό 2%-5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF), που έχει κάτω από την ομπρέλα της 32 εθνικές τραπεζικές ενώσεις στην Ευρώπη και εκπροσωπεί 5.981 τράπεζες, με περίπου 2,6 εκατ. υπαλλήλους, συνεργάζεται με τη SAS για να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο να περιορίσουν αυτό το φαινόμενο, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.
«Η ραγδαία εξέλιξη των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας καθιστά τις συμβατικές μεθόδους καταπολέμησης ξεπλύματος μαύρου χρήματος (AML) αναποτελεσματικές και απαιτεί μια πιο καινοτόμο προσέγγιση για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος» δήλωσε ο Wim Mijs, διευθύνων σύμβουλος της EBF.
«Το μέλλον του AML βασίζεται στη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και κοινών λύσεων, που, στην πράξη, ενισχύουν την κρίση των ειδικών και αποκαλύπτουν την πλήρη εικόνα για την αντιμετώπιση πολύπλοκων εγκληματικών δικτύων.
Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία με τη SAS θα μας βοηθήσει να προετοιμάσουμε τα μέλη μας και την ευρύτερη τραπεζική κοινότητα για αυτή τη νέα πραγματικότητα».
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αναφορών ύποπτης δραστηριότητας, τα στοιχεία της Europol δείχνουν ότι μεταξύ 2009 και 2014 κατασχέθηκε μόλις το 1,1% των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με εγκληματικό τρόπο. Για τον περιορισμό αυτής της ανησυχητικής τάσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε μια νέα δέσμη κανονισμών για την καταπολέμηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος (AML), με ισχύ από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά, οι τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές οντότητες θα πρέπει να συμμορφώνονται με έναν άμεσα εφαρμοστέο κανονισμό, ενώ τα επόμενα χρόνια θα λειτουργήσει μια νέα Ευρωπαϊκή Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Δωρεάν Masterclass για την καταπολέμηση

Στις αρχές του 2022, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία και η SAS θα ξεκινήσουν από κοινού μια virtual σειρά Masterclass για το θέμα, στην οποία θα συμμετέχουν ειδικοί στη χρήση προηγμένων αναλυτικών μεθόδων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Σε αντίθεση με τα συμβατικά μαθήματα επί του θέματος, τα οποία εστιάζουν κυρίως στις κανονιστικές και λειτουργικές πτυχές του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η σειρά αυτή θα επικεντρωθεί στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η μηχανική μάθηση μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών των τραπεζών για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προεγγραφούν δωρεάν στο Masterclass, το οποίο θα περιλαμβάνει τις παρακάτω δύο κατηγορίες:

  • Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το πρώτο σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2022, θα εξετάσει το πώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης καταπολεμούν πραγματικά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Θα διερευνήσει επίσης και τα διαμοιρασμένα συστήματα παρακολούθησης συναλλαγών ως ευκαιρία για τη βελτίωση της παρακολούθησης παράνομων συναλλαγών και πώς αυτά εντάσσονται στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.
  • Νέες τεχνολογίες για KYC. Το δεύτερο σεμινάριο θα διοργανωθεί τον Απρίλιο-Μάιο του 2022, με σκοπό να αποτυπώσει το τρέχον νομοθετικό τοπίο και να εμβαθύνει σε νέους τρόπους με τους οποίους οι προηγμένες αναλύσεις μπορούν να διευκολύνουν τις διαδικασίες "Know Your Customer" και δέουσας επιμέλειας των πελατών. Οι ειδικοί θα δείξουν επίσης πώς λύσεις όπως η ψηφιακή ταυτοποίηση και η οπτικοποίηση δικτύου μπορούν να βελτιώσουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του onboarding νέων πελατών.

Τον Ιανουάριο, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), διακυβερνητικό παρατηρητήριο για την ανάπτυξη πολιτικών για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, προειδοποίησε ότι η πανδημία COVID-19 επέτρεψε στους εγκληματίες να εκμεταλλευτούν τα κενά στις ψηφιακές ταυτότητες.
Την ίδια περίπου περίοδο, οι SAS, KPMG και Ένωση Πιστοποιημένων Ειδικών κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ACAMS) πραγματοποίησαν έρευνα σε περισσότερα από 850 μέλη της Ένωσης παγκοσμίως για να αξιολογήσουν το πως οι επαγγελματίες συμμόρφωσης προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος εν μέσω της πανδημίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη που προέκυψε, η οποία δημοσιεύθηκε το ένα τρίτο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανέφερε ότι, εξαιτίας της Covid-19, επιτάχυναν την υιοθέτηση Τεχνητής Νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Επίσης, ένα άλλο 39% ανέφερε ότι τα σχέδια τους για υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς, παρά την αναστάτωση που έφερε η πανδημία.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης