Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μια εταιρία που δεν βγάζει πραγματικά κέρδη έχει αποτίμηση 2,18 δισ – Πανάκριβη η ΔΕΗ την φουσκώνουν λόγω της ΑΜΚ

Μια εταιρία που δεν βγάζει πραγματικά κέρδη έχει αποτίμηση 2,18 δισ – Πανάκριβη η ΔΕΗ την φουσκώνουν λόγω της ΑΜΚ
Η πραγματικότητα είναι ότι λόγω της αύξησης κεφαλαίου θέλουν να παρουσιάσουν την ΔΕΗ ως εταιρία θαύμα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αποτελεί μια προβληματική εταιρία, που πουλάει ασημικά και νομίζει ότι θα επιτυγχάνει κέρδη… ικανά για να προσφέρουν αποδόσεις στους μετόχους.

Η ΔΕΗ υλοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 1 δισεκ. ευρώ ενισχύοντας τα κεφάλαια σε 4,3 δισεκ. ευρώ περίπου από 3,3 δισ της τρέχουσας περιόδου με το ενεργητικό στα 14,3 δισεκ. και κύκλο εργασιών στα 2,19 δισεκ. στο α΄ 6μηνο του 2021. 
Για να υλοποιήσει την αύξηση με συμμετοχή και του CVC του αμερικανικού fund που θα συμμετάσχει με περίπου 300 εκατ – θα ελέγχει το 10% της ΔΕΗ μετά την αύξηση – φουσκώνουν αδικαιολόγητα την χρηματιστηριακή τιμή – έφθασε στα 9,40 ευρώ – και η συνολική κεφαλαιοποίηση τα 2,18 δισεκ. και καθίσταται μια πανάκριβη εταιρία… που δεν βγάζει πραγματικά κέρδη…
Προφανώς θέλουν να υλοποιήσουν την αύξηση στα 8,5 ή 8,8 ευρώ οπότε φουσκώνουν την χρηματιστηριακή τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Ποια τα δεδομένα και γιατί είναι ακραία υπερτιμημένη η ΔΕΗ;

Η ΔΕΗ ή Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ήταν διαχρονικά μια ΔΕΚΟ όπου προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ των μεγάλων ζημιών και του ειδικού ρόλου στην παραγωγή ηλεκτρισμού της χώρας.
Ως δημόσια επιχείρηση είχε ειδικό και μονοπωλιακό ρόλο αλλά με όρους ισολογισμού και αξιολόγησης με ιδιωτικά κριτήρια δεν ήταν τίποτε άλλο από μια χρεοκοπημένη εταιρία.
Η αύξηση κεφαλαίου προσθέτει κεφάλαια, οπότε προφανώς κάθε φορά που αυξάνονται τα κεφάλαια αποτελεί θετική εξέλιξη.
Ωστόσο η ΔΕΗ συνεχίζει να είναι μια προβληματική εταιρία που δεν παράγει πραγματικά κέρδη.
Η πραγματική απόδοση των ιδίων της κεφαλαίων είναι 1% και αυτό αμφισβητείται ενώ με όρους P/E διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή 43.
Την ίδια στιγμή όταν η ΔΕΗ αυξάνει τις δαπάνες για φυσικό αέριο στα 218 εκατ – ειδικά τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί – είναι προφανές ότι τα εικονικά κέρδη του α΄ 6μήνου θα εξανεμιστούν.
Βέβαια πουλώντας το 49% της ΔΕΔΔΗΕ θα εγγράψει έκτακτα στον ισολογισμό αλλά μια εταιρία κρίνεται από τις λειτουργικές της δραστηριότητες και σίγουρα σε αυτό τον τομέα η ΔΕΗ δεν παίρνει άριστα.
Πανάκριβη με όρους P/E με μηδενική απόδοση κεφαλαίου, η ΔΕΗ υπόσχεται αποδόσεις στους επενδυτές ενώ επί της ουσίας δεν παράγει κέρδη.
Να θυμίσουμε ότι στο α΄ 6μηνο του 2021 η ΔΕΗ για να εμφανίσει 26,9 εκατ κέρδη επιστράτευσε αντιστροφή πρόβλεψης 155,6 εκατ από ληξιπρόθεσμες οφειλές και βεβαίως έλαβε και την βοήθεια με τον φόρο εισοδήματος τα προ φόρων κέρδη 13,7 εκατ και ο φόρος 13,16 εκατ.
Με τέτοια λογιστικά τρικ και με πλήθος ανοικτών θεμάτων αλλά με λιγότερα δάνεια – τα καθαρά δάνεια στα 2,89 δισεκ. – οι επενδυτές καλλιεργούν ψευδαισθήσεις.
Βέβαια η ΔΕΗ ως εταιρία πρέπει να αξιολογείται υπό ένα ειδικό καθεστώς π.χ. δεν υπάρχουν εταιρίες με ανάλογο μείγμα ισολογισμού, δεν υπάρχουν εταιρίες με δαπάνες για δικαιώματα εκπομπών CO2 και πολλά άλλα που κατά καιρούς έχουν αναλυθεί.
Επίσης η στροφή της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι της μόδας τελευταία δεν είναι βέβαιο ότι θα διασφαλίσει την συνέπεια στο ενεργειακό μείγμα – βλέπε κίνδυνοι τύπου Τέξας στις ΗΠΑ –
Η πραγματικότητα είναι ότι λόγω της αύξησης κεφαλαίου θέλουν να παρουσιάσουν την ΔΕΗ ως εταιρία θαύμα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αποτελεί μια προβληματική εταιρία, που πουλάει ασημικά και νομίζει ότι θα επιτυγχάνει κέρδη… ικανά για να προσφέρουν αποδόσεις στους μετόχους.
Η ΔΕΗ καθίσταται ακριβή, επικίνδυνα ακριβή αν και προφανώς με ελεγχόμενο free float και νέους επενδυτές η κερδοσκοπία θα συντηρηθεί και μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Με 3,2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία μετά την αύξηση κεφαλαίου η ΔΕΗ είναι μια ακριβή εταιρία που στην πραγματικότητα ζημίες εμφανίζει ακόμη αλλά με λογιστικά τρικ ωραιοποιείται…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης