Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα άκρα: Αρνούνται μεταγγίσεις αίματος από εμβολιασμένους

Στα άκρα: Αρνούνται μεταγγίσεις αίματος από εμβολιασμένους
Επάρκεια αίματος υπάρχει σήμερα, δεν ήταν όμως έτσι κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Πολίτες που χρειάζονται μεταγγίσεις αρνούνται να δεχτούν αίμα, εάν αυτό προέρχεται από εμβολιασμένους αιμοδότες.
Τη στάση αυτή ορισμένων ασθενών σε ολόκληρη τη χώρα, αποκάλυψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, Χρήστος Πρωτόπαππας, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση της 31ης Αμφικτιονίας Αιμοδοτών που πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο στα Χανιά σύμφωνα με το zarpanews.gr.
“Υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να δεχτούν αίμα από εμβολιασμένους, γιατί θεωρούν ότι θα περιέχει αντισώματα που εκείνοι δεν επιθυμούν. Είναι μια ακραία στάση και ενώ οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες, δεν αποκλείεται να αυξηθούν, γιατί η παραπληροφόρηση στο ίντερνετ οργιάζει”, ανέφερε ο κ. Πρωτόπαππας.
Επάρκεια αίματος υπάρχει σήμερα, δεν ήταν όμως έτσι κατά τη διάρκεια της καραντίνας:
“Από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και έως σήμερα οι αιμοδότες της χώρας συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες αίματος από όσες χρειάζονται. Ωστόσο, υπήρξε περίοδος κατά τη διάρκεια της καραντίνας που αυτό δεν συνέβαινε. Οι ανάγκες για αίμα είναι περίπου 44.000 μονάδες αίματος τον μήνα, ενώ τότε δεν συγκεντρώνονταν ούτε 10.000”, είπε ο κ. Πρωτόπαππας και μάλιστα χαρακτήρισε ανόητους κάποιους δημάρχους που δεν επέτρεπαν να χρησιμοποιηθούν τα σχολεία, που ήταν έτσι κι αλλιώς κενά, για τις ανάγκες της αιμοδοσίας.
“Αισθανόμαστε μια ντροπή, επί 25 χρόνια οι Ελβετοί μας προσφέρουν παράγωγα αίματος για τους χρόνια πάσχοντες από θαλασσαιμία, περίπου 25.000 μονάδες αίματος τον χρόνο. Αλλά μας έχουν ειδοποιήσει ότι στο εξής η προσφορά αυτή θα μειώνεται κατά 2.500 μονάδες τον χρόνο”, είπε ακόμα ο πρόεδρος των αιμοδοτών.
Η πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Χανίων, Δέσποινα Ροδουσάκη, δήλωσε ευτυχής που διοργανώνεται μια τόσο σημαντική για τους αιμοδότες δράση στα Χανιά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής και ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, επισήμαναν ότι η αιμοδοσία είναι ύψιστη πράξη εθελοντισμού και συμβάλλει στη συνοχή της κοινωνίας.

Οι εκδηλώσεις στα Χανιά περιλαμβάνουν την λαμπαδηδρομία αιμοδοτών στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 17:00 της Παρασκευής ενώ στις 19:00 θα γίνει η τελετή έναρξης του συνεδρίου αιμοδοτών στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”. Το Σαββατοκύριακο, το συνέδριο θα είναι σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο Creta Paradise.

Η 31η Αμφικτιονία συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) και εκτός από μέλη συλλόγων αιμοδοτών από όλη την Ελλάδα και επιστήμονες-ομιλητές θα συμμετάσχει και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης