Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καταδίωξη στο Πέραμα: Συνελήφθησαν επτά αστυνομικοί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση - «Πυρά» της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση

Καταδίωξη στο Πέραμα: Συνελήφθησαν επτά αστυνομικοί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση - «Πυρά» της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση
Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους επτά αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο αιματηρό περιστατικό έχουν πυροβολήσει
Σχετικά Άρθρα

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση συνελήφθησαν ο υπαστυνόμος και οι έξι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στην καταδίωξη στο Πέραμα και στον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου οδηγού του κλεμμένου αυτοκινήτου.
Η δικογραφία σε βάρος τους σχηματίστηκε και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους επτά αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο αιματηρό περιστατικό έχουν πυροβολήσει.
Η έρευνα διεξάγεται από το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής, παρουσία εισαγγελέα.
Να σημειωθεί ότι το όλο θέμα προκάλεσε και πολιτική κόντρα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτίθενται στην κυβέρνηση για τις συνθήκες του συμβάντος.
Από την πλευρά του άμεσο πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Περισσότερα από ένα τραύματα

Από την αρχική νεκροψία του ιατροδικαστή Πειραιά Ηλία Μπογιόκα, ο νεκρός φαίνεται πως έχει περισσότερα από ένα τραύματα από σφαίρες στο σώμα του.
Ολοκληρωμένο συμπέρασμα για τον αριθμό των τραυμάτων και τα αίτια θανάτου του 20χρονου θα προκύψει από τη νεκροτομή που αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα (25/10/2021).
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο νεκρός είχε συλληφθεί πριν από έξι χρόνια σε ηλικία 14 ετών για κλοπές.
Ο τραυματίας είναι 16 ετών και φέρει τραύμα στην κοιλιακή χώρα.
Συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό του τρίτου ύποπτου για την κλοπή του αυτοκινήτου.
Και οι επτά καταδιώκοντες αστυνομικοί φαίνεται ότι έχουν πυροβολήσει, ενώ βρεθήκαν πάνω από 30 κάλυκες στο σημείο.
Η έρευνα διεξάγεται από το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής, παρουσία εισαγγελέα.
Τα όπλα έχουν σταλεί για βαλλιστική εξέταση.
perama_1.JPG

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ μετά το περιστατικό

Στο περιστατικό που σημειώθηκε στο Πέραμα αναφέρεται η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, η οποία εξακολουθεί να αναζητεί το τρίτο άτομο του οχήματος, ενώ κάνει λόγο για θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του οχήματος.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το όχημα στο οποίο επέβαιναν τα τρία άτομα είχε κλαπεί, ενώ συνολικά εφτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:
«Βραδινές ώρες της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη, εντοπίστηκε από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όχημα, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα και έφερε σπασμένο φινιστρίνι (εικόνα που παραπέμπει σε διάρρηξη), λόγος για τον οποίο κρίθηκε ύποπτο και αποφασίστηκε η διενέργεια αστυνομικού ελέγχου.
Στο σημείο, με εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης, προσέτρεξαν και άλλες ενισχυτικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση του ελέγχου, πλην όμως το όχημα στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε. Στο πλαίσιο αναζητήσεων το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εκ νέου στην περιοχή του Αιγάλεω και οι αστυνομικοί το ακολούθησαν μέχρι την περιοχή του Περάματος, όπου ακινητοποιήθηκε από αντίθετα κινούμενο όχημα λεωφορείο).
Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς.
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται.
Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Όπως προέκυψε το όχημα είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη.
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παρουσία αρμοδίου Εισαγγελέα».

Ασυνεννοησία αστυνομικών;

Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής ερευνά υπό ποιες συνθήκες ενήργησαν οι δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και αν λειτούργησαν στο πλαίσιο της προβλεπόμενης άμυνας τους ή υπάρχει ενδεχόμενο αστυνομικής βίας.
Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα σημεία του αυτοκινήτου που δέχθηκαν τα πυρά των αστυνομικών, ώστε να διαπιστωθεί από ποιο σημείο πυροβόλησαν εναντίον του οδηγού του λευκού κλεμμένου αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης διαβιβάστηκε να σταματήσει η καταδίωξη στο Πέραμα, κάτι που δεν συνέβη.
Τα ενδεχόμενα είναι δύο: είτε να μην άκουσαν ή να μην ήταν δυνατή η λήψη της εντολής μέσω ασυρμάτου στο σημείο, όπου βρίσκονταν, ή να αποφάσισαν οι ίδιοι να αποφασίσουν την καταδίωξη, αγνοώντας την εντολή

Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο Θεοδωρικάκος

Να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ στο αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα την Παρασκευή 22/10/2021 ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θοεδωρικάκος, από τον αρχηγό της Αστυνομίας.
Μάλιστα, η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα γεγονότα στο Πέραμα υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία

«Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της αστυνομίας οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να διασφαλίσουν ότι η ΕΛΑΣ δεν θα μετατραπεί σε σώμα αυτόκλητων τιμωρών.
Οφείλουν να εξηγήσουν πώς καταλήξαμε στο τραγικό αποτέλεσμα αντί για σύλληψη να έχουμε ένα νεκρό και επτά τραυματίες.
Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να βγάλει πόρισμα ότι όλα έγιναν καλώς και ότι δουλειά της αστυνομίας είναι η μετατροπή της Αθήνας σε άγρια Δύση.
Ελπίζουμε ειλικρινά η κυβέρνηση να μην καλύψει αυτόν τον ανεύθυνο λαϊκισμό.
Η ασφάλεια των πολιτών της χώρας απαιτεί σχέδιο, ψυχραιμία και επιχειρησιακή σοβαρότητα» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Απαντήσεις για τη χρήση όπλων

«Τα γεγονότα στο Πέραμα, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νεκρό και τραυματίες, μετά μάλιστα από καταδίωξη και καταιγισμό πυροβολισμών μέσα σε κατοικημένη περιοχή, προκαλούν δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία κι ανασφάλεια.
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό και κυρίως για τη χρήση των όπλων, χωρίς να προκαταλαμβάνεται το αποτέλεσμα της έρευνας» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τα γεγονότα στο Πέραμα και σημειώνει καταλήγοντας:
«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τέτοιου είδους περιστατικά έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά για τις οδηγίες που έχουν δοθεί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας κι εμπλοκής».

Βελόπουλος: Εμείς θα τους παρασημοφορούσαμε

Στη σύλληψη του υπαστυνόμου και των έξι αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, που συμμετείχαν στην καταδίωξη στο Πέραμα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Εμείς, δεν θα οδηγούσαμε ποτέ τους αστυνομικούς στο αυτόφωρο και στον εισαγγελέα αλλά αντίθετα, θα τους παρασημοφορούσαμε.
Διότι, με κίνδυνο της ζωής τους, τα σώματα ασφαλείας υπερασπίζονται τον πολίτη», δήλωσε ο κ. Βελόπουλος.
«Για εμάς αυτοί οι αστυνομικοί είναι ήρωες και δεν αξίζουν αυτής της δικαστικής ταλαιπωρίας», σημείωσε.
Υπενθυμίζεται πως οι επτά αστυνομικοί συνελήφθησαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

ΜεΡΑ 25: Βροχή από σφαίρες

Επίθεση στην κυβέρνηση με επίκεντρο τα γεγονότα στο Πέραμα που οδήγησαν στο θάνατο ενός πολίτη από πυρά αστυνομικών, εξαπολύει το ΜεΡΑ 25 με ανακοίνωσή του.
Τονίζει ότι «η «βροχή από σφαίρες» από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που είχε ως αποτέλεσμα ένα ανθρωποκυνηγητό ρουτίνας στο Πέραμα να καταλήξει με νεκρό τον ένα από τους (άοπλους) κυνηγημένους, δεν ξύπνησε μόνο μνήμες 2008. Επιβεβαιώνει με τον τραγικότερο τρόπο ότι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επενδύσει στην «ασφάλεια» με τον τρόπο που η «βαθιά Δεξιά» αντιλαμβάνεται τον όρο, τελικά οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα, με τους «φρουρούς της έννομης τάξης» να γίνονται κατά κόρον μέρος των προβλημάτων που αποστολή τους είναι υποτίθεται να λύσουν».
Ταυτόχρονα, σημειώνει το ΜεΡΑ 25, «οι απαράδεκτες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και μάλιστα λαλίστατων, τηλεοπτικών πρωτοκλασάτων Υπουργών, όχι μόνο δεν καθησυχάζουν τους φόβους μας, αλλά εμπεδώνουν ακόμα περισσότερο ότι το επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε. δεν συνιστά εξ ορισμού και εκ πεποιθήσεως κράτος δικαίου».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης