Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morawiecki (Πολωνία): Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς της ΕΕ – Οι συνθήκες δεν προβλέπουν διευρυμένες αρμοδιότητες για την Commission

Morawiecki (Πολωνία): Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς της ΕΕ – Οι συνθήκες δεν προβλέπουν διευρυμένες αρμοδιότητες για την Commission

Οι τρεις επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το σκληρό πόκερ με την κυβέρνηση της Πολωνίας υπό το φάσμα του «Polexit»

Σχετικά Άρθρα

Η χώρα του δεν θα υποκύψει στον «εκβιασμό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη λήψη αποφάσεων για το εσωτερικό δίκαιο των κρατών μελών, αλλά είναι ανοιχτή σε εποικοδομητικό διάλογο, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 , όπως μεταδίδουν οι Epoch Times το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021.
Πριν από την έναρξη της σύνοδου κορυφής, ο Morawiecki δήλωσε ότι η Πολωνία «ήταν τόσο πιστή στο κράτος δικαίου όσο τα υπόλοιπα κράτη - μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ». ,
«Ορισμένα θεσμικά όργανα της ΕΕ θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για θέματα εκτός της αρμοδιότητάς τους.
Αναλαμβάνουν αρμοδιότητες που δεν προβλέπονται από τις συνθήκες», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Διεύρυνση αρμοδιοτήτων

Ο Morawiecki επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό Δίκαιο διατηρεί την υπεροχή έναντι της εθνικής νομοθεσίας για θέματα που άπτονται των ευρωπαϊκών πολιτικών.
«Δεν συμφωνούμε με το συνεχώς διευρυνόμενο φάσμα αρμοδιοτήτων των οργάνων της ΕΕ, αλλά φυσικά θα το συζητήσουμε».
Στις 7 Οκτωβρίου 2021, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι ορισμένες πρόνοιες του δικαίου της ΕΕ ήταν ασύμβατες με το σύνταγμα της χώρας.
Αυτή η απόφαση, που επικρίθηκε σφόδρα  από τις Βρυξέλλες, αφορούσε ουσιαστικά την υπεροχή του εθνικού δικαίου έναντι αυτού της ΕΕ.

Σφοδρές επικρίσεις

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο: είσαι μέλος μιας ομάδας κρατών, πρέπει να τηρείς τους συλλογικούς κανόνες.
Και ο πιο σημαντικός κανόνας του συλλόγου είναι ότι ο ευρωπαϊκός νόμος υπερβαίνει το εθνικό δίκαιο», δήλωσε στο Reuters ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell.
Από τότε που το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύvη (PiS) ανέλαβε την εξουσία το 2015, οι ιδεολογικές συγκρούσεις έχουν αυξηθεί.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli δήλωσε ότι η απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου αμφισβητεί «το νομικό θεμέλιο της Ένωσής μας» και ότι «ποτέ πριν η Ένωση δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση με τέτοιο ριζικό τρόπο».

Οι τρεις επιλογές

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen παρουσίασε τρεις επιλογές ως απάντηση στην πολωνική στάση.
Η πρώτη επιλογή, η διαδικασία επί «παραβάσει», κατά την οποία η επιτροπή αμφισβητεί νομικά την ετυμηγορία του πολωνικού δικαστηρίου.
Η δεύτερη επιλογή, η οποία είναι ανανεργή αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει την παρακράτηση ευρωπαϊκών πόρων.
Η Βαρσοβία δεν θα έχει πρόσβαση στα 36 δισ. ευρώ (42 δισεκατομμύρια δολάρια) των επιχορηγήσεων από το ταμείο ανάκαμψης
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω «μλοκάρισμα» πόρων περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ (81 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που προβλέπεται για αναπτυξιακά έργα στον προϋπολογισμό 2021-2027.
Η τρίτη επιλογή θα ήταν η εφαρμογή του άρθρου 7 της συνθήκης ΕΕ το οποίο προβλέπει την αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου για αποφάσεις της ΕΕ.

Απέκλεισε το «Polexit»,

Ο Morawiecki, ωστόσο, διατήρησε σκληρή στάση στη Συνοδο Κορυφής.
Αυτό προκάλεσε σενάρια της εξόδου της Πολωνίας από το μπλοκ, τα οποία οποία απέρριψε ο πρωθυπουργός.
Δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για ένα «Polexit», καθώς υπάρχει σημαντική υποστήριξη από τους Πολωνούς πολίτες για παραμονή της χώρας εντός της ΕΕ.

Ο σύμμαχος Orban

Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, άσκησαν κριτική στην Πολωνία, με μόνη πιστή σύμμαχο την Ουγγαρία.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban θεωρεί και αυτός υπερβολικές τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νομοθεσία και τις αποφάσεις των κρατών - μελών.
«Η Πολωνία είναι μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν υπάρχει ανάγκη για κυρώσεις, είναι γελοίο », είπε ο Orban.

Ανάληψη δράσης και προειδοποίηση Merkel

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Ben Knapen άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπιστεί.
«Ο χρόνος τυο διαλόγου δεν τελειώνει ποτέ, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουμε δράση στο μεταξύ», είπε ο Knapen.
«Θα έρθει σύντομα».
Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel ζήτησε να βρεθούν «τρόποι για να επανέλθουμε σε ένα περιβάλλον αρμονικής συνεργασίας» και προειδοποίησε να μην απομονωθεί η Πολωνία, η μεγαλύτερη πρώην κομμουνιστική χώρα της ΕΕ με 38 εκατομμύρια κατοίκους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης