Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Ο Tusk εξελέγη αρχηγός του φιλοευρωπαϊκού μετώπου της αντιπολίτευσης

Πολωνία: Ο Tusk εξελέγη αρχηγός του φιλοευρωπαϊκού μετώπου της αντιπολίτευσης

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), συγκέντρωσε πάνω από το 97 % των ψήφων με συμμετοχή 73,3% των μελών του κόμματος

Σχετικά Άρθρα

Ο πρώην πρωθυπουργός Donald Tusk εξελέγη αρχηγός της δύναμης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πολωνία, της Πλατφόρμας Πολιτών, στις εσωκομματικές εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε το κόμμα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Στόχος η επικράτηση

Ο Tusk, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα χωρίς αντίπαλο, συγκέντρωσε πάνω από το 97%΅ των ψήφων με συμμετοχή 73,3% των μελών του κόμματος, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας στην ΕΕ, ο Tusk ανακοίνωσε αυτό το καλοκαίρι ότι θα επιστρέψει στην εσωτερική πολιτική για να θέσει εκτός κυβέρνησης το κυβερνών κόμμα Δίκαιου και Δικαιοσύνης (PiS).

Οι εντάσεις με την ΕΕ

Ο Tusk είναι εν ενεργεία ηγέτης της Πλατφόρμας Πολιτών από τον Ιούλιο, αλλά η εκλογή του τ είναι πιθανό να ανανεώσει το αντιπολιτευτικό ρεύμα στο εθνικιστικό PiS σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων μεταξύ της πολωνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις της πολωνικής κυβέρνησης στη δικαιοσύνη και μια απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που δηλώνει την υπεροχή του εθνικού συντάγματος έναντι των συνθηκών της ΕΕ.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Η απόφαση «θέτει υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Εν μέσω των εντάσεων για την εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου, οι Βρυξέλλες καθυστερούν να χορηγήσουν στην Πολωνία μέρος των πόρων της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Εγγυήσεις από Merkel

Το Σάββατο (23/10), ο Tusk δηλωσε στους δημοσιογράφους ότι μετά σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης των ηγετών του ΕΛΚ, στην οποία περιλαμβανόταν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel έλαβε εγγυήσεις ότι η Πολωνία θα λάβει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
«Κανείς δεν σχεδίαζε να τιμωρήσει τους Πολωνούς για το πείσμα του PiS», υπογράμμισε ο Tusk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης