Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα υψηλά Dow Jones και S&P 500 - Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

Σε νέα υψηλά Dow Jones και S&P 500 - Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

Ανοδος στη Wall Street σε νέα ρεκόρ

Σχετικά Άρθρα

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν σήμερα 25/10 Dow Jones και S&P 500, με τους βιομηχανικούς κολοσσούς να κερδίζουν έδαφος λίγο πριν τα αποτελέσματα τους αυτή την εβδομάδα.
Περισσότερες από 150 εταιρείες του S&P 500 θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το προηγούμενο τρίμηνο, με το Facebook να ανοίγει την αυλαία σήμερα, μετά το κλείσιμο των συναλλαγών.
Χωρίς σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις το ημερολόγιο τις επόμενες ημέρες, μέχρι την Πέμπτη, όταν η αμερικανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +0,18% στις 35.741,15 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,47% στις 4.566,48 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,9% στις 15.226,71 μονάδες

Άλμα +12,66% σημείωσε η μετοχή της Tesla στα 1.024,86 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ξεπερνά το ψυχολογικό επίπεδο των 1 τρισ. δολ. στον απόηχο της είδησης ότι η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων δέχτηκε μια παραγγελία για 100.000 αυτοκίνητα από την Herz Global Holdings Inc.
tesla.JPG

Στα εταιρικά νέα της ημέρας για μία σχεδόν δεκαετία, το Facebook έχει ανησυχίες για το αν θα προσελκύει νέους χρήστες στις ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, εσωτερικά έγγραφα δείχνουν ότι ο αριθμός των χρηστών κάτω των 30 ετών μειώνεται και ότι το Instagram, που είναι εξαιρετικά δημοφιλές από τότε που αγοράστηκε από το Facebook το 2012 έναντι 1 δισ. δολαρίων, φαίνεται να αγγίζει τα όρια ανάπτυξής του μεταξύ των νεότερων χρηστών σε βασικές αγορές, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της εταιρείας.
Πλέον, μία από τις λύσεις του Facebook στις προκλήσεις ανάπτυξής του - η ενθάρρυνση των χρηστών να ανοίξουν πολλαπλούς λογαριασμούς - προκαλεί τεχνικούς, οικονομικούς και νομικούς πονοκεφάλους.
Συγκεκριμένα, το Facebook φαίνεται να δυσκολεύεται να μετρήσει με ακρίβεια πόσους πραγματικούς χρήστες έχουν οι υπηρεσίες του.
Αυτό προκαλεί προβλήματα στη διαφημιστική του δραστηριότητα, τον κύριο παράγοντα εσόδων του, τα οποία αυξήθηκαν 56% το προηγούμενο τρίμηνο, στα 29,1 δισ. δολάρια.
Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP) ξεκίνησε κυλιόμενη επανεξέταση του χαπιού κατά της Covid-19, molnupiravir, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Merck και τη Ridgeback Biotherapeutics, για τη θεραπεία ενηλίκων.
Η κυλιόμενη επανεξέταση είναι ένα ρυθμιστικό εργαλείο που χρησιμοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να επιταχύνει την αξιολόγηση ενός ελπιδοφόρου φαρμάκου κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Στη διαδικασία κυλιόμενης επανεξέτασης, ο EMA περιλαμβάνει προϊόντα με βάση ελπιδοφόρα προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικών μελετών.
Ο αμερικανικός γίγαντας πληρωμών PayPal ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται επί του παρόντος να αγοράσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Pinterest.
Απαντώντας σε αυτό που χαρακτήρισε «φήμες της αγοράς», η χρηματοπιστωτική τεχνολογική εταιρεία δήλωσε σε ενημέρωση στον ιστότοπό της ότι «δεν επιδιώκει την εξαγορά του Pinterest αυτή τη στιγμή».
Πριν από λίγες ημέρες, το Bloomberg είχε μεταδώσει ότι η PayPal βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του Pinterest, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο εταιρείες έχουν συζητήσει ένα ντιλ στα 70 δολάρια τη μετοχή, το οποίο θα αποτιμούσε το Pinterest στα $39 δισ., ανέφερε μια από τις πηγές.
Τέσσερις μόλις μήνες μετά την πτώχευσή της, η Hertz Global Holdings παρήγγειλε 100.000 Tesla, κάνοντας ένα πρώτο βήμα σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση του στόλου ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων της, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος που επικαλείται το Bloomberg.
Είναι η μεγαλύτερη αγορά που έγινε ποτέ για ηλεκτρικά οχήματα ενώ πρόκειται για έσοδα 4,2 δισ. δολαρίων για την αμερικανική βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.
Ενώ οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων συνήθως απαιτούν μεγάλες εκπτώσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, το μέγεθος της παραγγελίας υποδηλώνει ότι η Hertz πληρώνει κοντά στις τιμές καταλόγου.
Τα αυτοκίνητα θα παραδοθούν μέσα στους επόμενους 14 μήνες.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία των αλυσίδων εστιατορίου Burger King και Tim Hortons -Restaurant Brands International- ανακοίνωσε κέρδη για το γ’ τρίμηνο του 2201 που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Τα έσοδα ωστόσο διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα των προσδοκιών, καθώς ο κορωνοϊός συνέβαλε στις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και του εργατικού δυναμικού.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 221 εκατ. δολάρια ή 70 σεντς ανά μετοχή, από τα 145 εκατ. δολάρια ή 47 σεντς ανά μετοχή πριν από χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 76 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 74 σεντς.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 11,8% στα 1,495 δισ. δολάρια, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,522 δισ. δολάρια.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις για τα Burger King αυξήθηκαν 7,9% ενώ αυτές της Tim Hortons αυξήθηκαν 8,9%.

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων εν αναμονή των ανακοινώσεων νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.
Στο ταμπλό, οι μετοχές εξόρυξης και ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 1% και 0,7% αντίστοιχα, χάρη στις τιμές πετρελαίου που ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών και στην αύξηση των τιμών του χαλκού.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,4% στις 15.599,23 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 0,3% στις 6.712,87 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,25% στις 7.222,82 μονάδες.

Οι σχετικά υψηλές τιμές του πληθωρισμού είναι πιθανό να επικρατήσουν στην Ισπανία στους επόμενους μήνες, αν και οι υποκείμενες αιτίες είναι κυρίως παροδικές, τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Pablo Hernandez de Cos.
Η άνοδος των τιμών ενέργειας θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τον χειμώνα καθώς η ζήτηση γενικώς αυξάνεται εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών ενώ τα επίπεδα αποθεμάτων πετρελαίου και αερίου είναι σχετικά χαμηλά, δήλωσε.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά στο δ΄ τρίμηνο του 2021, καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να υποφέρει από ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η ζήτηση για υπηρεσίες μειώνεται, ανέφερε η Bundesbank στο τακτικό μηνιαίο report.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρουσίασε ισχυρή άνοδο το καλοκαίρι, αλλά τα αναπάντεχα προβλήματα εφοδιασμού προκαλούν προβλήματα στον τεράστιο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και οι επίμονες ανησυχίες για την κρίση της πανδημίας θα μπορούσαν να πλήξουν το καταναλωτικό αίσθημα, αναφέρουν οι οικονομολόγοι.
Τα προβλήματα ωστόσο, αποδίδονται αποκλειστικά στην προσφορά, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες παρέμειναν υγιείς, οδηγώντας σε ένα εξαιρετικά υψηλό κενό μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.
Οι υπηρεσίες αναμένεται επίσης να δεχθούν πλήγμα καθώς κάποια μέτρα που συνδέονται με την πανδημία θα παραμείνουν σε ισχύ, ιδιαίτερα καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται.
Η Bundesbank τόνισε πως αυτά τα προβλήματα εφοδιασμού μαζί με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και την αντιστροφή της μείωσης του ΦΠΑ, θα συνεχίσουν να πιέζουν τις τιμές καταναλωτή υψηλότερα, σε μια επανάληψη των προηγουμένων προειδοποιήσεων.
Νέα επιδείνωση σημείωσε τον Οκτώβριο 2021 το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να επηρεάζουν αρνητικά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές.
Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε στις 97,7 μονάδες τον Οκτώβριο από 98,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo.
Αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη μείωση του δείκτη, μετά το υψηλό των 101,8 μονάδων τον Ιούνιο.
Η μέτρηση ήταν κάτω από την εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, οι οποίοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στο 98.
Τον Οκτώβριο, οι εταιρείες εμφανίστηκαν λιγότερο ικανοποιημένες με τις τρέχουσες δραστηριότητές τους και περισσότεροο δύσπιστες για τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το Ifo.
Ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στο 95,4 τον Οκτώβριο από 97,4 τον προηγούμενο μήνα.
Η μέτρηση που καταγράφει την τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση των εταιρειών επιδεινώθηκε επίσης, στις 100,1 από 100,4 τον Σεπτέμβριο.
Ο δείκτης Ifo βασίζεται σε δημοσκόπηση περίπου 9.000 εταιρειών στον τομέα της μεταποίησης, των υπηρεσιών, του εμπορίου και των κατασκευών.
Στον τομέα της μεταποίησης, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 17,2 από 20,0 τους προηγούμενους μήνες, καθώς οι εταιρείες είναι λιγότερο ικανοποιημένες με τις τρέχουσες δραστηριότητές τους.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας διπλασιάστηκαν σχεδόν τα κέρδη της HSBC για το γ΄τρίμηνο του 2021, στα 4,2 δισ. δολάρια, καθώς οι απώλειες λόγω Covid είναι πολύ χαμηλότερες από το αναμενόμενο.
Τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 75,8% σε ετήσια βάση στα 5,4 δισ. δολάρια, έναντι αύξησης 22,8% στα 3,77 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Τα κέρδη μετά φόρων σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 4,2 δισ. δολάρια από 2,2 δισ. δολάρια προηγουμένως, ενώ τα ανακοινωμένα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1% στα 12 δισ. δολάρια.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κέρδη αυξήθηκαν από 1 δισ. δολάρια σε 1,5 δισ. δολάρια.
Να ζητήσει περισσότερο χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βρει αγοραστή για την Banca Monte dei Paschi di Siena SpA θα ζητήσει η κυβέρνηση Draghi, καθώς οι προσπάθειες πώλησης της προβληματικής τράπεζας της Τοσκάνης κατέρρευσαν το Σαββατοκύριακο.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ιταλική κυβέρνηση και η UniCredit με έδρα το Μιλάνο υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Andrea Orcel ανέφεραν σε κοινή δήλωση την Κυριακή ότι δεν συνεχίζουν πλέον τις συνομιλίες.
Οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για το πόσα νέα κεφάλαια χρειάζεται η Monte dei Paschi πριν την πώληση και τα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταφερθούν, είπαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η Ιταλία θα επιδιώξει τώρα παράταση της προθεσμίας που έληγε στο τέλος του έτους.
Το χρονικό όριο ήταν προϋπόθεση για να δώσει το πράσινο φως η ΕΕ στο προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης.
Η UniCredit υποστήριζε ότι η Monte dei Paschi χρειάζεται περίπου 7 δισ. ευρώ κεφάλαια, περίπου τρεις φορές υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών.
Σε συμφωνία για την πώληση της UBS Gestion, της θυγατρικής της διαχείρισης πλούτου στην Ισπανία, στην μαδριλένικη Singular Bank κατέληξε ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός όμιλος UBS Group, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το τίμημα της συμφωνίας.
Η UBS επισημαίνει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τη μεταφορά όλων των υπαλλήλων, των σχέσεων με τους πελάτες, των προϊόντων και των υπηρεσιών της ισπανικής θυγατρικής της διαχείρισης πλούτου, στη Singular Bank, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι δραστηριότητές της Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Ισπανία δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η HSBC τα οποία έδειξαν απροσδόκητη αύξηση κερδών για το γ' τρίμηνο 2021.
O δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη +0,1%,
Η μετοχή της China Evergrande Group υποχώρησε -0,37% ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει 6%, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι ξεκινάει και πάλι τις εργασίες σε περισσότερα από 10 έργα.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai Composite σημείωσε κέρδη +0,32%, και ο δείκτης Shenzen ενισχύθηκε +0,26%, με την κατάσταση της πανδημίας να επιβαρύνει ωστόσο το επενδυτικό κλίμα, αφού ένας αξιωματούχος προειδοποίησε για περαιτέρω εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με το Reuters.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε -0,92% και ο Topix κατέγραψε πτώση -0,48%.
Στην Αυστραλία ο δείκτη S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά +0,41%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης