Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Macquarie: Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές στον ΔΕΔΔΗΕ - Σημαντική ευκαιρία η ηλεκτροδότηση της ελληνικής οικονομίας

tags :
Macquarie: Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές στον ΔΕΔΔΗΕ - Σημαντική ευκαιρία η ηλεκτροδότηση της ελληνικής οικονομίας
Σημαντική ευκαιρία η ηλεκτροδότηση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει στο Reuters η Macquarie

Σημαντική ευκαιρία θεωρεί την ηλεκτροδότηση της ελληνικής οικονομίας η Macquarie Asset Management, που πρόσφατα τοποθετήθηκε στον ΔΕΔΔΗΕ αποκτώντας το 49% του Οργανισμού.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στο πρακτορείο Reuters, η επένδυσή της δεν είναι απλώς κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Στον αντίποδα, «βλέπουμε τον ΔΕΔΔΗΕ σε μακροπρόθεσμη βάση» αναφέρουν οι διοικούντες την εταιρεία. 
Υπενθυμίζεται πως η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) κατέληξε σε συμφωνία με τη Macquarie Asset Management για την πώληση του 49% της συμμετοχής της στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), σε μια συμφωνία που αποτιμούσε το ποσοστό στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους
Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Η επιχείρηση εξυπηρετεί περισσότερους από 7,6 εκατομμύρια πελάτες στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά της, μέσω ενός δικτύου 242.000 χιλιομέτρων γραμμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, διασυνδέσεων και υποσταθμών.
Η επένδυση της Macquarie Asset Management θα υλοποιηθεί για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών.
Η Macquarie Asset Management θα συνεργαστεί στην ανάπτυξη της επιχείρησης με τη ΔΕΗ, η οποία θα διατηρήσει το υπόλοιπο 51% της συμμετοχής της. 

Το δίκτυο

Σύμφωνα με το Reuters, ο ΔΕΔΔΗΕ διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, μήκους 242.000 χλμ., που πηγαίνει το ρεύμα σε περίπου 7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, μια χώρα που έχει δεσμευτεί να αντικαταστήσει την ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα έως το 2025.
Το πλέγμα αποτελείται κυρίως από εναέρια καλώδια που είναι επιρρεπή στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Η ΔΕΗ σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ έως το 2024 για την αναβάθμισή της και την ενίσχυση της ικανότητάς της να μεταφέρει περισσότερη ενέργεια από ταχέως αναπτυσσόμενες ΑΠΕ.
«Η ηλεκτροδότηση της ελληνικής οικονομίας αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία», δήλωσε στο Reuters ο Martin Bradley Μπράντλεϊ, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος στη Macquarie Asset Management, μέρος του Ομίλου Macquarie.
«Το fund μέσω του οποίου έχουμε επενδύσει στον ΔΕΔΔΗΕ... πραγματοποιεί πολύ μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις και ο ΔΕΔΔΗΕ ταιριάζει απόλυτα με αυτό το προφίλ» πρόσθεσε.
Ο Bradley είπε ότι η Macquarie ήθελε να βοηθήσει τη ΔΕΗ να επιταχύνει τις επενδύσεις της στον ΔΕΔΔΗΕ για να κάνει το δίκτυο πιο «έξυπνο» προς όφελος των καταναλωτών και πιο ανθεκτικό απέναντι τις φυσικές καταστροφές διά της επιλεκτικής υπογειοποίησης.
«Η ανθεκτικότητα του δικτύου είναι σημαντική, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής» είπε. 
Η Ελλάδα, η οποία είχε βγει από μια πολυετή κρίση χρέους πριν η πανδημία του κορωνοϊού της στερήσει το 9% της παραγωγής της το 2020, αναζητούσε ιδιώτες επενδυτές για να εκσυγχρονίσει τις βασικές της υποδομές και να στηρίξει την ανάπτυξη.
Μάλιστα, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διαγωνισμούς για την πραγματοποίηση έργων αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων νέων οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων με τα μεγαλύτερα λιμάνια της.
«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι φιλόδοξο και δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για τους επενδυτές σε υποδομές», είπε ο Bradey.
«Ελπίζουμε η επένδυσή μας στον ΔΕΔΔΗΕ να είναι η πρώτη από τις πολλές στην Ελλάδα».

δφσαδσα.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης