Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Erdogan ανακοίνωσε συνάντηση με Biden: Στο επίκεντρο τα F35 - Το «χρέος» των ΗΠΑ θα ξεπληρωθεί με... F16

O Erdogan ανακοίνωσε συνάντηση με Biden: Στο επίκεντρο τα F35 - Το «χρέος» των ΗΠΑ θα ξεπληρωθεί με... F16
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα ξεπληρώσουν το χρέος των F-35 με F-16
Σχετικά Άρθρα

Τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden, στο περιθώριο της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη (1η Νοεμβρίου) προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί το ζήτημα των F-35 με την Τουρκία να επιμένει στη θέση ότι είτε θα λάβει τα μαχητικά αεροσκάφη είτε θα της επιστραφεί το 1,4 δισ. δολ..
«Θα συναντηθούμε με τον Biden όχι στη Ρώμη (στη Σύνοδο των G-20) αλλά στην Γλασκώβη. Το κύριο ζήτημα των συνομιλιών θα είναι τα F-35, για τα οποία πληρώσαμε 1,4 δισ. δολάρια. Σε κατώτερο επίπεδο, έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα ξεπληρώσουν αυτό το χρέος με F-16.
Το αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, θα το διαπιστώσουμε από τον Biden. Εάν ισχύει, ίσως μπορέσουμε να μπούμε στο δρόμο επίλυσης του ζητήματος», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος μετά από την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν.

Η επιστολή Αμερικανών βουλευτών σε Biden για τα F-16

Πάντως, Αμερικανοί βουλευτές στο Κογκρέσο -με επιστολή τους- ζητούν να βάλουν φρένο στην πώληση F-16 στην Τουρκία.
«Ο πρόεδρος (Biden) πρέπει να ενεργήσει προς το εθνικό συμφέρον μας για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και των συμμάχων μας στην περιοχή». Με αυτήν την παρότρυνση, η ομογενής Ρεπουμπλικανή βουλευτής από τη Νέα Υόρκη, Νικόλ Μαλλιωτάκης, ηγήθηκε ομάδας μελών του Κογκρέσου που έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Biden και στον υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken, σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό επιπλέον 80 μαχητικών.
Στη διακομματική επιστολή τους, τα μέλη του Κογκρέσου καλούν τον Αμερικανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών να αρνηθούν το αίτημα της συγκεκριμένης χώρας γιατί, όπως υποστηρίζουν, η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος που συμπεριφέρεται ως αντίπαλος. Ανακοινώνοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η Νικόλ Μαλλιωτάκης υπενθύμισε ότι η Τουρκία αποπέμφθηκε από τον πρόγραμμα των F-35 τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή την περίοδο που ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan υλοποίησε την αγορά της πρώτης συστοιχίας των ρωσικών S-400.
Οι Αμερικανοί βουλευτές σημειώνουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους ότι «μετά την ανακοίνωση του προέδρου Erdogan τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία θα αγοράσει επιπλέον μία συστοιχία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δεν έχουμε την πολυτέλεια να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλειά μας στέλνοντας αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής σε έναν σύμμαχο που συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως αντίπαλος.
Όσο ο πρόεδρος Erdogan προωθεί το επεκτατικό σχέδιό του στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα συνεχίσει να απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των στενότερων συμμάχων μας στην περιοχή, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Σας προτρέπουμε να ενεργήσετε προς το εθνικό συμφέρον μας και για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνούμενος να ενισχύσετε το γερασμένο οπλοστάσιο των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης