Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 7ετίας τα «στοιχήματα» της αγοράς για τον αυξημένο πληθωρισμό της Ευρωζώνης

Σε υψηλά 7ετίας τα «στοιχήματα» της αγοράς για τον αυξημένο πληθωρισμό της Ευρωζώνης
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο βρίσκονται υπό πίεση να επανεξετάσουν τα πρωτοφανή επίπεδα τόνωσης
Τα δικά της μηνύματα δίνει η αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, την ημέρα μάλιστα που συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Ευρωζώνης εκτινάχθηκαν και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό βρέθηκαν σε νέο υψηλό επταετίας.
Πλέον η πίεση στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του αυξανόμενου πληθωρισμού κλιμακώνεται, καθώς ταυτόχρονα, το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών και 30ετών ομολόγων της Γερμανίας συρρικνώθηκε στο μικρότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2020, υποδεικνύοντας τις ανησυχίες για «στασιμοπληθωρισμό» μεταξύ των επενδυτών ομολόγων.

Αμετάβλητη η πολιτική της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη και θα κάμψει τις αυξανόμενες προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, παρόλο που μπορεί να παραδεχτεί ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από τον προβλεπόμενο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο βρίσκονται υπό πίεση να επανεξετάσουν τα πρωτοφανή επίπεδα τόνωσης που έχουν εφαρμόσει στην οικονομία ενόψει του υψηλού πληθωρισμού και του αντίκτυπου που θα έχει στα διαθέσιμα εισοδήματα σε ολόκληρο το μπλοκ.
«Η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό είναι πολύ χαμηλές χωρίς να προκαλεί πανικό», δήλωσε ο αναλυτής της στρατηγικής της ING, Antoine Bouvet.

Ανησυχίες στα ομόλογα

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, με την απόδοση των 2ετών γερμανικών ομολόγων να φτάνει στο υψηλό 14 μηνών του -0,599%.
Οι αποδόσεις των άλλων βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης ήταν επίσης 4-5 μονάδες βάσης υψηλότερα σήμερα.
Η Ιταλία, η οποία θεωρείται ως η πλέον εξαρτώμενη από την κεφαλαιοποίηση της ΕΚΤ, είδε το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται κατά 4-6 μονάδες βάσης σε όλη την καμπύλη των κρατικών ομολόγων.
Ένας βασικός δείκτης των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, το πενταετές προθεσμιακό επιτόκιο swap άνοιξε τη συνεδρίαση σε νέο υψηλό επταετίας στο 2,0987%, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.
Η μεγάλη πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι η προοπτική του «στασιμοπληθωρισμού» - αύξηση του πληθωρισμού χωρίς αντίστοιχη ανάκαμψη στην υποκείμενη οικονομία.
Η απόσυρση της νομισματικής στήριξης υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να βλάψει τις επιχειρήσεις που στηρίζουν την ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης