Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Frezyderm: Εξαγωγές, παραγωγή και μερίδια στο επίκεντρο το 2021

tags :
Frezyderm: Εξαγωγές, παραγωγή και μερίδια στο επίκεντρο το 2021

Ανάπτυξη πωλήσεων 3% το 2020, κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ και νέο μοντέλο επέκτασης στο εξωτερικό

H Frezyderm ενίσχυσε εν μέσω πανδημίας το μερίδιό της στην αγορά εμφανίζοντας ανάπτυξη πωλήσεων πάνω από 3% όταν ο κλάδος καλλυντικών έγραφε διψήφια πτώση (11,2% το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΣΒΑΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων Αρωμάτων και Καλλυντικών).

Η εταιρεία, που επιδιώκει περαιτέρω αύξηση μεριδίου στην αγορά δερμοκαλλυντικών, όπου δραστηριοποιείται, παράλληλα με ενίσχυση εξαγωγών και επέκταση παραγωγής, έκλεισε το 2020 με κύκλο εργασιών 44 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 3,1% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2019.
Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται στην μερική ανάκτηση του μεριδίου αγοράς βρεφικού γάλακτος, καθώς και στην αναδιάταξη των σημείων πώλησης.
Σημειώνεται ότι η Frezyderm δεν διαθέτει δικό της e-shop αλλά παρ' όλα αυτά δεν αντιμετώπισε διακοπές στη διάθεση των προϊόντων της.
Εν μέσω πανδημίας, που οι καταναλωτές στράφηκαν στο online κανάλι επωφελήθηκε από την σημαντική αύξηση πωλήσεων μέσω διαδικτύου, καθώς είχε ήδη αναπτύξει συνεργασίες με τρίτους έχοντας τοποθετήσει τα προϊόντα της σε πλατφόρμες e-commerce.
Ας σημειωθεί επίσης ότι η Frezyderm ενισχύει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της χάρης στην επανεπένδυση σημαντικού μέρους του ετήσιου τζίρου της στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης.
Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και φόρων (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 4,3 εκατ. ευρώ, με αύξηση 45,6% ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) ανήλθαν σε 4,99 εκατ. ευρώ με αύξηση 38,5%.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, το προσαρμοσμένο EBITDA, εξαιρουμένου του ΔΠΧΑ 16, ανέρχεται σε 4,2 εκατ. ευρώ από 2,848 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση ενώ τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ενισχύθηκαν σε 2,9 εκατ. ευρώ, από κέρδη 132.185,39 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
Σημειώνεται ότι το 2019 η εταιρεία αναγνώρισε ζημιά απομείωσης 2,3 εκατ. ευρώ για την θυγατρική της Frezyderm UK Ltd, η οποια έχει εκκαθαρισθεί.
H ανάπτυξη θυγατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε πριν το Brexit, με στόχο η εκεί θυγατρική να αποτελέσει τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής εταιρείας εκτός συνόρων.
Ωστόσο το Brexit ανέδειξε κινδύνους και η διοίκηση της Frezyderm επέλεξε ανάπτυξη στο εξωτερικό αποκλειστικά μέσω τοπικών συνεργατών διανομέων.
Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας, εξαιρουμένου του ΔΠΧΑ 16, ανήλθε σε 1,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 33,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
Στις 31.12.2020 οι καθαρές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 15,9 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα καθαρά κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία ύψους 21,7 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα και κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 21,7 εκατ. ευρώ στο τέλος της περσινής χρονιάς και τα δάνεια και οι υποχρεώσεις από μισθώσεις ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης