Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δια χειρός Putin και... Equinor αποκλιμακώνονται οι τιμές φυσικού αερίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Δια χειρός Putin και... Equinor αποκλιμακώνονται οι τιμές φυσικού αερίου σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Αυξάνει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ο Putin

Πτώση έως 12% καταγράφεται σήμερα στις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς και ελαφρά υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου brent.
Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν τα ενεργειακά αποθέματα στις ΗΠΑ και μειώθηκαν έως και 10% οι τιμές ενέργειας στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Gazprom, κατόπιν εντολής του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin, θα αυξήσει τα φορτία φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για να γεμίσουν οι αποθηκευτικοί της χώροι. Αυτό αναμένεται να ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της ίδιας διαδικασίας για τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, αναμένεται αύξηση των ροών φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, με την Equinor ASA -ενεργειακός leader της σκανδιναβικής χώρας- να υπόσχεται ενίσχυση των εξαγωγών της.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Putin με παρέμβασή του συμβάλλει στο να μειωθούν, βραχυπρόθεσμα, οι τιμές του αερίου. Αν και αξιωματούχοι της Ε.Ε. κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως πολιτικό εργαλείο, η τελευταία το αρνείται κατηγορηματικά.

Παραμένει η ανησυχία εν όψει χειμώνα

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου -η οποία αποτελεί δείκτη αναφοράς- να μειωθεί κατά το ήμισυ από τα ρεκόρ που έσπαγε νωρίτερα τον Οκτώβριο. Ωστόσο, παραμένουν οι ανησυχίες πως οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ξανά σε περίπτωση κρύου χειμώνα, καθώς οι προμήθειες από τη Ρωσία παραμένουν ακόμα περιορισμένες και ο ανταγωνισμός με την Ασία για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι έντονος.
Το ότι η Ρωσία επικεντρώνεται στην ανοικοδόμηση των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου που εξαντλήθηκαν από έναν βαρύ χειμώνα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις της Gazprom στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην αγορά της ευρωπαϊκής ηπείρου, που παλεύει με την ενεργειακή πίεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρώπη ξεκίνησε την περίοδο θέρμανσης με τα πιο χαμηλά αποθέματα αερίου της τελευταίας δεκαετίας.
Στη Γερμανία, οι τιμές ενέργειας για τον επόμενο μήνα και για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς υποχώρησαν κατά 10%, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι τιμές για δικαιώματα εκπομπών άνθρακα επίσης μειώθηκαν, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας εβδομάδας.
Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ σημείωσε πως την εβδομάδα που έληξε στις 22 Οκτωβρίου τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 87 δισ. κυβικά πόδια, αν και οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 90 δισ. κυβικών ποδών.
Σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου Dow Jones, το φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 42 σεντς ή 6,7%, στα 5,782 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικών θερμικών μονάδων, που πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμό του εδώ και δύο εβδομάδες.

Υποχώρηση και των τιμών πετρελαίου

Την ίδια στιγμή, πιθανή συμφωνία για άρση κυρώσεων κατά του Ιράν μπορεί να φέρει μεγάλες ποσότητες ιρανικού αργού στη διεθνή αγορά, οι οποίες ενδέχεται να καλύψουν ολόκληρο το τωρινό έλλειμμα προσφοράς μαύρου χρυσού.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 26 σεντς ή 0,3%, κλείνοντας στα 84,32 δολ. το βαρέλι, ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 15 σεντς ή 0,2%, στα 82,81 δολ. το βαρέλι.
Τέλος, στις ΗΠΑ, η αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 4,3 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, βοήθησε στην αποκλιμάκωση των τιμών του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης