Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση στη Ρουμανία, κινητοποίηση ΕΕ: Εκατόμβες νεκρών από κορωνοϊό - Καταφθάνουν γιατροί από Δανία, Πολωνία

Κόλαση στη Ρουμανία, κινητοποίηση ΕΕ: Εκατόμβες νεκρών από κορωνοϊό - Καταφθάνουν γιατροί από Δανία, Πολωνία
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, εννέα χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στη Ρουμανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ - Ρουμάνοι ασθενείς με COVID-19 έχουν μεταφερθεί στην Ουγγαρία, την Πολωνία και την Αυστρία για θεραπεία
Σχετικά Άρθρα

Σφοδρότατο είναι το τέταρτο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη Ρουμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες θνητότητας στον κόσμο. Περί το ένα πέμπτο του συνόλου των 45.503 θανάτων της επιδημίας στην Ρουμανία επήλθε τον Οκτώβριο, ενώ οι κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας εξαντλούνται σε ολόκληρη τη χώρα.
Στο αρνητικό παράδειγμα της Ρουμανίας έχε αναφερθεί και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι σε ημερήσια βάση καταγράφονται περί τους 500 νεκρούς.

Μόνο το 38% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί

Μόνο το 38% του ρουμανικού ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid, γεγονός που αποτυπώνει την καχυποψία κατά των κρατικών θεσμών, την υπανάπτυξη των υποδομών στη ρουμανική ύπαιθρο και, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς του υγειονομικού τομέα, μία αδύναμη εκστρατεία ενημέρωσης για τα εμβόλια.
Αλλά τον Οκτώβριο, οι άνθρωποι που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου (ένα από τα 6,5 εκατομμύρια του πληθυσμού) ήταν περισσότεροι από όσους έλαβαν την πρώτη τους δόση και τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα στοιχεία.
«Αν και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο η εμβολιαστική εκστρατεία είχε πάει πολύ καλά, από τις αρχές του Ιουνίου άρχισε να μένει στάσιμη, πιθανώς, εν μέρει, λόγω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων», λέει ένας συντονιστής εμβολιαστικού κέντρου στο Βουκουρέστι. «Είδαμε αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες».
Πηγή ανησυχίας αποτελούν οι ηλικιωμένοι, με μόλις το 21% των άνω των 80 ετών να έχουν εμβολιασθεί, παρά το γεγονός ότι είναι η πληθυσμιακή ομάδα που έχει προτεραιότητα μετά τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού.

Ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, εννέα χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στη Ρουμανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μια ιατρική ομάδα από τη Δανία και μια άλλη από την Πολωνία έφτασαν στο Βουκουρέστι αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσουν Ρουμάνους γιατρούς στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού ασθενών με COVID-19, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Επίσης αυτή την εβδομάδα, 350 συμπυκνωτές οξυγόνου από το απόθεμα rescEU που φιλοξενεί η Ολλανδία παραδόθηκαν στη Ρουμανία, επιπλέον των 200 συμπυκνωτών οξυγόνου από τον μηχανισμό rescEU που παραδόθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Τις τελευταίες ημέρες, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, η Σερβία παρέδωσε 170 συμπυκνωτές οξυγόνου και 6.365 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, ενώ η Γερμανία προσέφερε 12.750 μονάδες μονοκλωνικών αντισωμάτων και η Σλοβακία πρόσφερε 1.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, 500.000 τεστ αντιγόνων και άλλες ιατρικές συσκευές. Επίσης, μέσω του Μηχανισμού, η Πολωνία προχώρησε σε δεύτερη προσφορά 150 συμπυκνωτών οξυγόνου, 55 οθόνες καρδιακής παρακολούθησης, 50 αναπνευστικών συσκευών και άλλου υλικού.
Μετά από αίτημα της Ρουμανίας για βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, προσφέρθηκαν 1.075 πακέτα διαφορετικών φαρμάκων εντατικής θεραπείας από την Αυστρία και επιπλέον 89.030 φιαλίδια φαρμάκων, 18 αναπνευστήρες, ιατρικός εξοπλισμός και υλικά προσφέρθηκαν από τη Γαλλία. Εκτός από 50 συμπυκνωτές οξυγόνου από την Πολωνία, 5.200 φιαλίδια μονοκλωνικών αντισωμάτων από την Ιταλία, 15 αναπνευστήρες και 8 συμπυκνωτές οξυγόνου που παραδόθηκαν από τη Δανία στη Ρουμανία. Μια ιατρική ομάδα από τη Μολδαβία που έφτασε στη Ρουμανία πριν από δύο εβδομάδες συνεχίζει να παρέχει εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Ρουμάνοι ασθενείς με COVID-19 έχουν μεταφερθεί στην Ουγγαρία, την Πολωνία και την Αυστρία για θεραπεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης