Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Biden - Erdogan: Συμφωνία για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων - Τι ειπώθηκε για την παράδοση αεροσκαφών στην Τουρκία

Συνάντηση Biden - Erdogan: Συμφωνία για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων - Τι ειπώθηκε για την παράδοση αεροσκαφών στην Τουρκία
Στη συνάντηση, Biden - Erdogan συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Καύκασος, καθώς και άλλα θέματα που σχετίζονται με το αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη θέση των F-35
Σχετικά Άρθρα

Mόλις μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan στη Ρώμη στο περιθώριο της διήμερης συνόδου των ηγετών της G20, κατά την οποία οι δύο ηγέτες δήλωσαν την κοινή τους βούληση για περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των χωρών τους, των εμπορικών συναλλαγών και συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν κοινό μηχανισμό προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ατζέντα της συνάντησης

Ανακοινώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan και ο Αμερικανός ομόλογός του Joe Biden συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Καύκασος, καθώς και άλλα θέματα που σχετίζονται με το αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη θέση των F-35.
Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για θέματα όπως οι S400, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κατάσταση του κράτος δικαίου στην Τουρκία,.
Συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν αμοιβαία σύμφωνα με την κοινή προοπτική για αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών και τονίστηκε το έδαφος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
«Σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο» φέρεται να είπε ο Joe Biden σε δημοσιογράφο σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ αμέσως μετά την συνάντηση.
Εκτός από τα διαπραγματευτικά βήματα που πρέπει να ληφθούν και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με την κοινή τους προοπτική για αύξηση του όγκου διμερών εμπορικών συναλλαγών ανά αμοιβαία συμφωνηθέντες στόχους, τόνισαν τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τα βήματα της κάθε πλευράς σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Erdogan και Biden αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP26, η οποία ξεκινά την Κυριακή στη Γλασκώβη.

Ανακοίνωση Λευκού Οίκου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την συνάντηση:
"Ο Πρόεδρος Josef R. Biden Jr, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20.
Ο Πρόεδρος Biden υπογράμμισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες μας.
Εξέφρασε την εκτίμησή του για τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Οι ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.
Ο Πρόεδρος Biden επιβεβαίωσε την αμυντική μας συνεργασία και τη σημασία της Τουρκίας ως Σύμμαχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.
Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία".
Κατά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες δήλωσαν κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη Τουρκίας-ΗΠΑ. σχέσεις και συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινό μηχανισμό προς αυτή την κατεύθυνση.
Εκτός από τα διαπραγματευτικά βήματα που πρέπει να ληφθούν και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με την κοινή τους προοπτική για αύξηση του όγκου διμερών εμπορικών συναλλαγών ανά αμοιβαία συμφωνηθέντες στόχους, τόνισαν τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τα βήματα κάθε κόμματος σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Η δήλωση Biden για τα αεροσκάφη

«Σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συνομιλία», είπε ο Biden απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή αγορά αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι δύο ηγέτες ήταν μαζί πριν από τη συνάντησή τους στη Ρώμη.



155923.jpg
Το... πριν της συνάντησης

Η συνάντηση έρχεται αφότου ο Τούρκος πρόεδρος υπαναχώρησε στην απειλή για απέλαση 10 ξένων πρεσβευτών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ, αφού τους χαρακτήρισε ως «persona non grata», για μια δήλωση που έκαναν οι χώρες τους υπέρ του φυλακισμένου φιλάνθρωπου Osman Kavala.
Στην πραγματικότητα δεν είμαι σίγουρος ότι θα είχαμε τη συνάντηση αν είχε προχωρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος και είχε απελαθεί ο Πρέσβης μας», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στη Ρώμη το βράδυ του Σαββάτου.
«Ασφαλώς ο Joe Biden θα επισημάνει πως πρέπει να βρούμε τρόπο να αποφεύγουμε κρίσεις στο μέλλον, καθώς κι ότι οι σπασμωδικές ενέργειες δεν πρόκειται να ωφελήσουν την εταιρική σχέση και τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας», είπε o Aμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.
Υπενθυμίζεται πως ο Joe Biden, που αντάλλαξε σύντομο χαιρετισμό με τον Erdogan χθες Σάββατο, δεν υποδέχθηκε τον κ. Erdogan, όπως ήλπιζε ο τελευταίος, το Σεπτέμβριο, όταν πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο Erdogan συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Biden κατά τη διάρκεια συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.
Ο Tούρκος πρόεδρος επιθυμούσε διακαώς νέα συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του.
04_1.jpgCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Roma'daki G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. ( TCCB/Murat Çetinmühürdar - Anadolu Ajansı )

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης