Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες η Σύνοδος για το Κλίμα στη Γλασκώβη

tags :
Χωρίς μεγάλες προσδοκίες η Σύνοδος για το Κλίμα στη Γλασκώβη
«Αν αποτύχει η φετινή COP, θα αποτύχουν τα πάντα» προειδοποιεί ο Βρετανός πρωθυπουργός

Την έντονη ανησυχία του σχετικά με την κλιματική αλλαγή εξέφρασε, με αφορμή την έναρξη χθες της φετινής Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, ο οικοδεσπότης της Συνόδου COP26, Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson.
Ειδικότερα, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως μια από τις τελευταίες μεγάλες ευκαιρίες για επιβράδυνση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
"Αυτή η διάσκεψη αποτελεί ίσως την πλέον σημαντική σύνοδο σε όλη μας τη ζωή", είπε συγκεκριμένα ο Johnson, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία απαιτεί οι ηγέτες "να κάνουν θυσίες, καθώς βρισκόμαστε ένα λεπτό πριν τα μαύρα μεσάνυχτα, άρα πρέπει να δράσουμε τώρα".
Η κρισιμότητα της κατάστασης έχει οδηγήσει την 26η Διάσκεψη για το Κλίμα να σκέφτεται την απαγόρευση της χρήσης άνθρακα, κάτι όμως το οποίο αφορά και τη χώρα μας.
Ωστόσο, οι χώρες της Ευρώπης δεν είναι έτοιμες για τη μετάβαση στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, στην Ασία δημιουργούν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα.
Την ίδια στιγμή, ραγδαίες αναμένεται να είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στη χώρα μας. Το επόμενο διάστημα επίκειται να αυξηθούν τα θερμά επεισόδια σε όλη την Ελλάδα, καθώς και τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά τις ημέρες υψηλών βροχοπτώσεων.

Στόχοι της 26ης Διάσκεψης

Στη φετινή διάσκεψη για το Κλίμα υπάρχουν τέσσερεις βασικοί πυλώνες, που είναι:

  • Η εξασφάλιση του στόχου για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050.
  • Η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
  • Η υιοθέτηση πρακτικών που θα προστατεύουν τις κοινότητες και τα φυσικά οικοσυστήματα.
  • Η δέσμευση κεφαλαίων από τις πλουσιότερες χώρες, καθώς και η συνεργασία της παγκόσμιας κοινότητας.


Όμως, αυτοί οι πυλώνες ήδη εν μέρη έχουν αποδομηθεί. Η παγκόσμια συνεργασία δύσκολα θα επιτευχθεί, ενώ και ο πυλώνας της χρηματοδότησης θα είναι βασικό αγκάθι στις συζητήσεις, καθώς οι λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευθεί 100 δισ. δολάρια για βοήθεια προς τις οικονομικά ασθενέστερες, τα οποία όμως σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι αρκετά.
Τέλος, οι στόχοι και τα μέτρα για τα οποία δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν οι χώρες μέχρι το 2030 χαρακτηρίζονται μη ρεαλιστικά.
Ακόμη και η οικοδέσποινα χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου, που παρουσίασε τη στρατηγική της λίγες μέρες πριν, η οποία περιλαμβάνει επενδυτικά προγράμματα ύψους 90 δισ. λιρών, δέχτηκε έντονη κριτική από περιβαλλοντολόγους.

Η Διάσκεψη

Στη Γλασκώβη είναι αυτές τις μέρες λοιπόν στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς την έναρξη των εργασιών της κήρυξε χθες Κυριακή η πολυαναμενόμενη ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26.
Εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες βρίσκονται στην πόλη της Σκωτίας, με σκοπό να αποφασίσουν πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030.
Ειδικότερα, τις ΗΠΑ εκπροσωπούν ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για το Κλίμα John Kerry, αλλά και η σύμβουλος για το κλίμα Gina McCarthy.
Τη Βρετανία εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός της χώρας Boris Johnson, ενώ το "παρών" δίνουν ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μαζί με τις συζύγους τους, καθώς και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron εκπροσωπεί τη χώρα του, ενώ τη χώρα μας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπούν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο αρμόδιος επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Frans Timmermans.

Ηχηρές απουσίες

Οι πιο ηχηρές απουσίες είναι αυτές των ηγετών της Ρωσίας (ο Putin θα στείλει ηχογραφημένο μήνυμα), της Κίνας (ο πρόεδρός της έστειλε επιστολή), της Τουρκίας, του Ιράν, της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Νοτίου Αφρικής, της Ιαπωνίας (ο ηγέτης της χώρας ενδεχομένως θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης) και της Πορτογαλίας (υπάρχει ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές).
Το ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί εκπομπών ρύπων (Ρωσία και Κίνα) δεν θα βρίσκονται στη διάσκεψη με φυσική παρουσία υπονομεύει τις ελπίδες για πρόοδο και λήψη αποφάσεων.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί στη διάσκεψη σήμερα το απόγευμα, ενώ στο περιθώριο της συνόδου θα έχει σειρά διμερών επαφών με ξένους ηγέτες. Στη διάρκεια της παρέμβασής του, πρόκειται να αναφερθεί στο πρόγραμμα της πράσινης μετάβασης που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει:

  • Τους στόχους απολιγνιτοποίησης.
  • Τη μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και τους νέους φιλόδοξους στόχους της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και τα ενάλια αιολικά πάρκα.
  • Τα πράσινα νησιά και τα πρωτοποριακά προγράμματα που εφαρμόζονται εκεί.
  • Την πρωτοβουλία για πράσινη ναυτιλία.
  • Την προστασία των οικοσυστημάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης, αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία.

Και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Την άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό των ατμοσφαιρικών ρύπων που οδηγούν στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη απαιτούν ακτιβιστές και πλείστες περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίοι, με αφορμή την κρίσιμη Σύνοδο για το Κλίμα, έχουν συρρεύσει στη Γλασκώβη με σκοπό να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται. Μεταξύ αυτών και η δημοφιλής νεαρή ακτιβίστρια Greta Thunberg, η οποία αποθεώθηκε από τους διαδηλωτές.

Λίγα λόγια για τη Διάσκεψη COP26

Η ετήσια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP) ξεκίνησε το 1995.
Τα αρχικά "COP" προέρχονται από τις αγγλικές λέξεις «Conference Of the Parties», με πολλές από αυτές τις συναντήσεις, κατά γενική ομολογία, να ήταν βαρετές μέχρι αναποτελεσματικές.
Όλες εκτός από έναν μικρό θρίαμβο για την κλιματική αλλαγή, κι αυτός ήταν η περίφημη Συμφωνία του Παρισιού το 2015.
Φέτος οι χώρες συναντιούνται για 26η φορά σε μια συνθήκη δύσκολη λόγω της πανδημίας και κρίσιμη λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης