Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι χαμηλοί τζίροι αποθάρρυναν την άνοδο στο ΧΑ +0,40% στις 908 μον. - Εξαντλούνται τα ανοδικά περιθώρια

Οι χαμηλοί τζίροι αποθάρρυναν την άνοδο στο ΧΑ +0,40% στις 908 μον. - Εξαντλούνται τα ανοδικά περιθώρια
Ο Γενικός Δείκτης κατεβαλε προσπάθεια να απομακρυνθεί από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με βασικό εμπόδιο τους χαμηλούς τζίρους
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 908 μονάδες, με κέρδη στις τράπεζες που ξεπέρασαν το 1,5% 8λην Πειραιώς, ενώ σε θετικό πρόσημο έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με εξαίρεση τις απώλειες -2,68% στην δεκτοβαρή Coca Cola. 
Ο Γενικός Δείκτης κατέβαλε προσπάθεια να απομακρυνθεί από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με πρώτη αντίσταση τις 915 μονάδες.
Βασικό εμπόδιο για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα παραμένουν οι χαμηλές καθαρές συναλλαγές ενώ συνεχίστηκαν και σήμερα τα πακέτα, ειδικότερα της Eurobank.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +1,86% και  ακολούθησαν Alpha Bank +1,59% και Eurobank +1,51% ενώ η  Πειραιώς έκλεισε με οριακή άνοδο +0,07%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Ελλάκτωρ +1,85%, Μυτιληναίος +1,85%, Motor Oil +1,77%, ΟΠΑΠ +1,44%....
Το ενδιαφέρον μονοπωλεί η ΔΕΗ όπου χθες 2/11 οι προσφορές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ξεπέρασαν τα 3 δισ. έναντι 1,35 δισ. που είναι ο μέγιστος στόχος που έχει θέσει η επιχείρηση ενώ το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και αύριο Τετάρτη 3 Νοεμβρίου.
Η δημόσια προσφορά θα μπορούσε να θεωρηθεί σπουδαίο χρηματιστηριακό γεγονός καθώς η μέχρι πρότινος δημόσια επιχείρηση που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και της χρεοκοπίας… πλέον αναζητάει κεφάλαια…
Οι επενδύσεις και ο σχεδιασμός της ΔΕΗ μέχρι το 2024 έως 2026 όπως παρουσιάζεται στο ενημερωτικό δελτίο στηρίζεται σε πολλές υποθέσεις που έως σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει.
Η ΔΕΗ παρουσιάζεται ως μια υγιής εταιρία, χωρίς να είναι, αντλεί κεφάλαια που είναι αμφίβολο εάν μπορεί να υλοποιήσει το επενδυτικό της σχέδιο καθώς το ρίσκο υλοποίησης είναι τεράστιο και εν τέλει… καθίσταται όμηρος της εκάστοτε κυβέρνησης η οποία λειτουργεί με πολιτικά κριτήρια υποχρεώνοντας την ΔΕΗ να παραπαίει μεταξύ επιχειρηματικής λειτουργίας και πολιτικών ισορροπιών.

Αποκλιμάκωση στα ομόλογα - Eν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed

Συνεχίζεται και σήμερα 3/11 η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού στο 1,18% και με το ιταλικό 10ετές στο 1,03% μετά τις σημερινές διαβεβαιώσεις επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμόσουμε το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.
Επίσης τόνισε η αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης δεν είναι επιθυμητή όταν η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται από την αύξηση των τιμών ενέργειας.
Επίσης το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σημερινές δηλώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), όπου είναι ιδιαίτερα πιθανό να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με την επιβράδυνση των επαναγορών ομολόγων
Σύμφωνα με το Reuters, η Fed αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων κατά 15 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, το CNBC έχει μεταδώσει ότι η τράπεζα αναμένεται να τερματίσει πλήρως το πρόγραμμα μέχρι τα μέσα του 2022.

Εντός Νοεμβρίου η αναδιάρθρωση του MSCI και η αξιολόγηση από την Moody’s

Ο Νοέμβριος παρουσιάζει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, καθώς η MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της στις 11 Νοεμβρίου.
Είναι πιθανό να αναβαθμιστεί η ΔΕΗ είτε στις 11 Νοεμβρίου ή σε άλλη έκτακτη ημερομηνία προφανώς λόγω της αύξησης κεφαλαίου.
Δεν θα αναβαθμιστεί η Εθνική τράπεζα καθώς πληροί το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης αλλά όχι το κριτήριο της διασποράς μετοχών free float καθώς το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% των μετοχών και αυτό το κριτήριο είναι μεγάλης σημασίας στα κριτήρια αξιολόγησης.
Ερωτηματικό είναι εάν θα αναβαθμιστεί και ο Μυτιληναίος, αν και οι ενδείξεις αναφέρουν ότι ούτε και στις 11 Νοεμβρίου θα αναβαθμιστεί.
Οπότε η ΔΕΗ θα αναβαθμιστεί στον δείκτη MSCI standard, η Εθνική τράπεζα δεν θα αναβαθμιστεί και μάλλον δεν θα αναβαθμιστεί και ο Μυτιληναίος παρ΄ ότι πληροί το κριτήριο της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης.
Θα ακολουθήσει στις 19 Νοεμβρίου η  αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Moody’s η οποία υπολείπεται των άλλων οίκων κατά μία βαθμίδα (“Ba3” με σταθερές προοπτικές).

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,12% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,18%.
Λίγο μετά τις 11:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Εθνική +2% και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με εξαίρεση την Coca Cola, o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,81%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, με το σύνολο των τράπεζών άνω του +1,5% πλην της Πειραιώς ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,56%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,40% στις 908 μονάδες έχοντας υψηλό στις 911,78 μονάδες και χαμηλό τις 905,53 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε και τα πακέτα .
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,3 εκατ. ευρώ, εκ αυτών τα 8,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,69 εκατ. ευρώ και όγκου 6,22 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 4,82 εκατ. τεμάχια αξίας 4,58 εκατ. ευρώ, η Εθνική  1 εκατ. τεμάχια αξίας 2,77 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 280 χιλ. τεμάχια αξίας 311 χιλ. ευρώ. .
Ο ΟΠΑΠ 50χιλ. τεμάχια αξίας 668 χιλ. ευρώ, η EXAE και η Autohellas 20 χιλ. τεμάχια αξίας 160 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 908 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 915 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  900 - 895 μονάδες, και ακολουθούν οι 885, οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 599 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης ττων 600 μονάδων και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  575 - 570 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 550, οι 540 και οι 500 μονάδες.

Μηδενίστηκε η διαφορά στις αποτιμήσεις μεταξύ Alpha Bank και Εθνικής

Λίγο μετά την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank η κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο ήταν σχεδόν κατά 450 εκατ μεγαλύτερη από της Εθνικής τράπεζας.
Πλέον οι διαφορές έχουν μηδενίσει και η Alpha Bank έχει αποτίμηση 2,58 δισεκ. στα 1,10 ευρώ και η Εθνική 2,51 δισεκ. στα  2,7490 ευρώ…
Που οφείλεται η καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Εθνικής τράπεζας;
Εάν βάλουμε σε μια ζυγαριά την Εθνική τράπεζα και την Alpha Bank και μετρήσουμε τα θετικά και αρνητικά τους θα περιλαμβάναμε τα εξής
Η Εθνική έχει καθαρίσει με τα NPEs, ακόμη εμφανίζει δυναμική στα κέρδη λόγω των εκτάκτων κερδών.
Για το 2021 θα εμφανίσει κέρδη κοντά στα 800 εκατ ευρώ.
Το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της 9 δισεκ. δεν επηρεάζεται από την επιδείνωση στα ομόλογα καθώς έχει τοποθετήσει 8 δισεκ. ομόλογα σε χαρτοφυλάκιο που το αποτιμάει στην λήξη.
Δεν εγγράφει υποαξίες δηλαδή λόγω της πτώσης των τιμών και της ανόδου των αποδόσεων στα ομόλογα με το 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο να έχει απόδοση 1,21%.
Η Εθνική έχει κολλήσει με την Εθνική Ασφαλιστική που αξιολογείται από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ αλλά δεν βλέπουμε ναυάγιο στο deal με το CVC.
Η ύπαρξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 40,3% μειώνει το free float και θα είναι η αιτία που δεν θα αναβαθμιστεί – ακόμη – στον δείκτη standard της Morgan Stanley Capital International στις 11 Νοεμβρίου 2021.
Η Εθνική έχει ένα ακόμη μειονέκτημα σε σύνολο κεφαλαίων 5,49 δισεκ. και tangible book 5,19 δισεκ. το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι 4,3 δισεκ.
Η Εθνική παίρνει ώθηση πάντως από τα κέρδη, τις προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει για το 2022, δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου και διαχειρίζεται το ζήτημα των ομολόγων…
Είχαμε εκτιμήσει ότι η Εθνική έως το τέλος του 2021 θα έχει ξεπεράσει την Alpha bank σε χρηματιστηριακή αξία και ίσως συμβεί και νωρίτερα.
Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξουν μεγάλες διαφορές στις αποτιμήσεις των δύο τραπεζών.
Η Alpha Bank θα διαθέτει 5,4 δισεκ. κεφάλαια όσα και η Εθνική τράπεζα αλλά ακόμη λόγω της εξυγίανσης των NPEs εγγράφει ζημίες.
Το core PPI δηλαδή τα καθαρά προ προβλέψεων έσοδα είναι καλύτερα της Alpha bank σε σχέση με την Εθνική.
Προβαίνει σε σημαντικές κινήσεις στα ακίνητα και συνεχίζει την εξυγίανση του ισολογισμού της.
Η Alpha Bank βαρύνεται με μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων αλλά στην πράξη εμφανίζει περισσότερες πηγές εσόδων από την Εθνική τράπεζα.
Δεν θα μας είναι έκπληξη η Εθνική να ξεπεράσει σε χρηματιστηριακή αξία την Alpha bank αλλά δεν πιστεύουμε ότι οι δύο τράπεζες μπορεί να έχουν μεγάλες διαφορές στο χρηματιστήριο.
Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank πιέστηκε επειδή κάποια funds αποχωρούν για να τοποθετηθούν στην αύξηση της ΔΕΗ.
Επίσης η πρόβλεψη του bankingnews ότι η Eurobank δεν μπορεί να αμφισβητηθεί χρηματιστηριακά επιβεβαιώθηκε 100% καθώς απέχει σχεδόν 900 εκατ από την δεύτερη τράπεζα.

Γιατί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δείχνει αδυναμία να προσεγγίσει τα 11,20 ευρώ στην τιμή που πούλησε η Reggeborgh;

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι δύο μεγάλες εταιρίες – leader στους κλάδους που δραστηριοποιούνται – με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχει αποτίμηση 1 δισεκ και τιμή 9,85 ευρώ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 1,35 δισεκ. στα 11,70 ευρώ.
Ένα από τα θέματα που έχουν απασχολήσει την επενδυτική κοινότητα είναι γιατί
1)Ενώ η Reggeborgh αποχώρησε πουλώντας στα 11,20 ευρώ
2)Ενώ αυξήθηκε το ανεκτέλεστο στα 4,5 δισ παίρνοντας μάλιστα και το μεγαλύτερο έργο της 10ετίας την Εγνατία Οδό.
3)Ενώ αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα στο Τέξας των ΗΠΑ ήταν πρόσκαιρο και η ζημία επίσης πρόσκαιρη
Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν θέλει να ξεκολλήσει από την ζώνη των 9 ευρώ.
Έχουμε παρατηρήσει ότι κάτω από τα 9 ευρώ ενεργοποιούνται δυνάμεις που την επαναφέρουν πάλι πάνω από τα 9 ευρώ αλλά φαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις που την κρατούν και κάτω από τα 10 ευρώ.
Η Λάτση αγόρασε στα 11,20 ευρώ αλλά ακόμη η μετοχή δεν έχει προσεγγίσει αυτή την τιμή.
Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πηγαίνει καλά, οι δουλειές αυξάνονται, η μετοχική δομή ενισχύεται αλλά η μετοχή δεν ενισχύεται και το ερώτημα είναι γιατί;
Οι απορίες και οι απαντήσεις
Στην προσπάθεια της η αγορά να αναλύσει την περίεργη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπου κινείται μεταξύ 9,35 με 9,85 ευρώ εστίασε στον δανεισμό αλλά και στα μετοχοδάνεια του βασικού μετόχου και επικεφαλής του ομίλου Γιώργου Περιστέρη.
Όμως αναλύοντας τα δεδομένα, υπάρχουν μετοχοδάνεια αλλά όχι τόσα που να επιδρούν τόσο καίρια στην μετοχή.
Κάτω από τα 9 ευρώ η μετοχή αντιδρά γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι πέριξ αυτής της ζώνης υπάρχουν οι εξασφαλίσεις των δανείων….
Όμως και πάλι δεν δικαιολογείται η συμπεριφορά της μετοχής, όταν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι σήμερα η ισχυρότερη κατασκευαστική εταιρία στην Ελλάδα.
Στις αναφορές ορισμένων ότι η Εγνατία Οδός ήταν ένα ακριβό έργο που θα χρειαστεί μεγάλη χρηματοδότηση ειδικά στο σκέλος της κατασκευής η απάντηση είναι… ότι δεν θεωρούμε ότι αποτελεί τόσο ουσιώδες πρόβλημα καθώς η χρηματοδότηση δεν θα γίνει εφάπαξ αλλά σταδιακά και με την πάροδο των ετών.
Το ερώτημα παραμένει γιατί η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κολλήσει κάτω από 10 ευρώ και πάνω από 9 ευρώ;
Έχουμε μια απάντηση την οποία συνδέουμε με την Reggeborgh.
Ούτε είναι αφελής ο Περιστέρης, ούτε η Λάτση που αγόρασε στα 11,20 ευρώ, ούτε και η Reggeborgh που για να μην ξεχνιόμαστε τα έχουν κάνει μαντάρα στον Ελλάκτωρ.
Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τα κείμενα των συμβάσεων που υπέγραψαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Reggeborgh και πως όλα αυτά συνδέονται με τα 11,20 ευρώ που δεν είναι και κάποια ακραία τιμή που δυνητικά δεν μπορεί να φθάσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ο Μυτιληναίος π.χ. βρίσκεται στα 2,2 δισεκ. και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 2,4 δισεκ. όταν οι χρηματιστηριακές τους διαφορές ήταν πολύ μεγαλύτερες και παρά την καλή ρευστότητα του Μυτιληναίου.
Τι θέλουμε να πούμε και το λέμε απέξω – απέξω… επιμένουμε ότι τα 11,20 ευρώ δεν είναι μια τυχαία τιμή.
Κάτι ξέρουμε προφανώς….
Αυτά για την ώρα.
Και για να μην παρεξηγηθούμε θεωρούμε ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έπρεπε να είναι στα 2,8 ή και 3 δισεκ. με βάση την χρηματιστηριακή εικόνα άλλων ομοειδών εταιριών στο εξωτερικό.

Η επικαιρότητα

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάει» καθημερινά η εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να μοιάζει για ακόμα μια φορά να μένει πίσω από τον ιό και να μην μπορεί να ελέγξει τη διασπορά του.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων που επί της ουσίας αφορούν τους πολίτες που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.
Από το ερχόμενο Σάββατο 6/11 οι ανεμβολίαστοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή μοριακά test κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να πηγαίνουν στη δουλειά τους είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα ενώ για να εισέρχονται σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid ή μοριακό τεστ.
Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), φαρμακεία και οι εκκλησίες.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο για επιβολή οριζόντιου lockdown και κλεισίματος της κοινωνίας και της οικονομίας, αν και το αφήγημα της για «επιστροφή στην κανονικότητα» καταρρέει.
Μένει να αποδειχθεί αν και η τελευταία δέσμευση της για μη επιβολή lockdown θα τηρηθεί ή όχι.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 3/11 οι περισσότερες ασιατικές αγορές εν αναμονή της Fed.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -0,20%, ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ -0,52% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,25%.
Οι αγορές στο Τόκιο είναι κλειστές λόγω αργίας.

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται σήμερα 3/11 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αναμένουν τις ανακοινώσεις από τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα για το γ΄τρίμηνο, ενώ αναμένονται και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή 5/11.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,50%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,20%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο +0,05% και το ETF GREC στο +0,25% (28,27 δολ. ).

Άνοδος στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Νέα πακέτα στην Eurobnak

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις καθαρές συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα ενώ συνεχίστηκαν και σήμερα τα πακέτα ειδοκότερα της  Eurobank.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,80 ευρώ, με άνοδο +1,86% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1185 ευρώ, με  άνοδο +1,59% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,47 ευρώ, με άνοδο +0,07% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,84 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9568 ευρώ, με άνοδο +1,51% με όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,55 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,98 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 437 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,76 ευρώ, με πτώση -1,83%, με όγκο 2,2 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 91 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,26 ευρώ, με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 343 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΠΑΠ..
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Coca Cola και ακολούθησαν ΓΕΚ Τέρνα, Aegean....
H Coca Cola έκλεισε στα 29,73 ευρώ, με πτώση -2,68% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,02 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,50 ευρώ, με άνοδο +0,10% και αποτίμηση 7,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,40 ευρώ, με άνοδο +1,35% και αποτίμηση 2,18 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,54 ευρώ, με πτώση -0,39% και  κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,40 ευρώ, με άνοδο +1,44% και  αποτίμηση 4,71 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,16 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,01 ευρώ, με πτώση -0,17% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,96 ευρώ, με άνοδο +1,77% και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,65 ευρώ, με άνοδο +1,82% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,96 ευρώ, με άνοδο +1,25% και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,57 ευρώ, με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση 806 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8420 ευρώ, με άνοδο +1,21% και κεφαλαιοποίηση 691 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0277 ευρώ, με πτώση -4,81% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,18% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 15 μονάδες βάσης

Συνεχίζεται και σήμερα 3/11 η αποκλιμάκωση στην αγορά ομολόγων στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μετά τις σημερινές διαβεβαιώσεις επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμόσουμε το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.
Επίσης τόνισε η αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης δεν είναι επιθυμητή όταν η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται από την αύξηση των τιμών ενέργειας.
Επίσης το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σημερινές δηλώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), όπου είναι ιδιαίτερα πιθανό να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με την επιβράδυνση των επαναγορών ομολόγων
Σύμφωνα με το Reuters, η Fed αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων κατά 15 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, το CNBC έχει μεταδώσει ότι η τράπεζα αναμένεται να τερματίσει πλήρως το πρόγραμμα μέχρι τα μέσα του 2022.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,18% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,03%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,18% με το αμερικανικό 10ετές 1,54% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 136 μονάδες βάσης από 138 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 86 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,86% ή 86 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 3/11 στις αγορές της Ευρώπης μετά τη μεγάλη επιδείνωση των τελευταίων ημερών, με τις σημερινές δηλώσεις να καθησυχάζουν τους επενδυτές καθώς η  επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde τόνισε ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμόσουμε το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.
Επίσης το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σημερινές δηλώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), όπου είναι ιδιαίτερα πιθανό να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με την επιβράδυνση των επαναγορών ομολόγων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 3 Νοεμβρίου του 2021 στο 1,03%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/11/2021 στο -0,18% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,23% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,51% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,44%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης