Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

«Σπάει» τα ρεκόρ ο τουρισμός στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη

«Σπάει» τα ρεκόρ ο τουρισμός στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη
Οκτώβριος σαν... καλοκαίρι, ξεπέρασε ακόμη και το 2019
Σχετικά Άρθρα

Μπήκε με το «δεξί» και βρήκε με «ψηλά το κεφάλι» ο Οκτώβριος στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, επιβεβαιώνοντας ότι το καλοκαίρι για την Ελλάδα δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και μπορεί άνετα να επιμηκυνθεί με καλές πληρότητες τουλάχιστον μέχρι και τον Νοέμβριο.
Τα στοιχεία τόσο της Πρωτοβουλίας Νοτίου Αιγαίου, όσο και ξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων, αλλά και αεροδρομίων αποκαλύπτουν έναν «χρυσό» Οκτώβριο που παρά το αρχικό μούδιασμα της σεζόν, «έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο ελληνικός τουρισμός όχι μόνο αντέχει, αλλά και κερδίζει το στοίχημα μέσα στην πανδημία, την ώρα που κανείς σχεδόν δεν περίμενε να έχει αυτές τις επιδόσεις», λένε άνθρωποι του χώρου και τονίζουν ότι φετινή επιτυχία οφείλεται ουσιαστικά στα αποτελέσματα που συνεχίζουν να σημειώνουν οι παραπάνω περιοχές.

«Πρωταθλήτρια» η Σαντορίνη, έκπληξη η Κάρπαθος

Τα διεθνή αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης και Καρπάθου δέχτηκαν όλο τον Οκτώβριο 412.771 αφίξεις, έναντι 357.608 του ίδιου μήνα του 2019, χρονιά η οποία αποτελεί το ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και το ζητούμενο μέσα στην επιδημιολογική κρίση.
Αυτό σημαίνει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σημείωσε αύξηση εισερχόμενου τουρισμού κατά το δεύτερο φθινοπωρινό μήνα, της τάξης του 15% και έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το νησί που ξεχωρίζει είναι η μαγευτική Σαντορίνη, η οποία κατάφερε να αυξήσει την κίνηση κατά 55% σε σχέση με τον Οκτώβριο του «χρυσού» 2019, ενώ η Ρόδος και η Κως τον ξεπέρασαν κατά περίπου 10%.
Μάλιστα η Μύκονος και η Σαντορίνη υπερτριπλασίασαν την κίνηση του 2020, η Ρόδος είχε σχεδόν τριπλάσιες αφίξεις, η Κως περισσότερες από τις διπλάσιες, ενώ μεγάλη έκπληξη είναι η Κάρπαθος που φέτος, σχεδόν πενταπλασίασε τους ξένους τουρίστες που έφτασαν στο νησί, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σεζόν που συνεχίζεται και τον Νοέμβριο

Την ίδια ώρα, το καλοκαίρι στους ώριμους προορισμούς των Κυκλάδων και Δωδεκανήσων δεν λέει να τελειώσει, αφού οι αφίξεις συνεχίζονται τουλάχιστον μέχρι τις 14 Νοεμβρίου με απευθείας εξωτερικού που έχουν ήδη προγραμματιστεί, ενώ υπάρχουν και οι αντίστοιχες κρατήσεις καταλυμάτων.
Από τον περασμένο Μάιο δηλαδή, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια τουρίστες έχουν ήδη επισκεφτεί το Νότιο Αιγαίο, μέσω απευθείας διεθνών πτήσεων.
Δεν συνυπολογίζονται πάντως όσοι προσεγγίζουν τα νησιά είτε με ενδιάμεσο σταθμό το «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, είτε μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου, γεγονός που σημαίνει ότι οι ξένοι τουρίστες είναι στην πραγματικότητα περισσότεροι.

  • Ρόδος: Ξεπέρασε το 1,4 εκατ. αφίξεις
  • Κως: Πλησίασε τις 688.394 αφίξεις
  • Μύκονος: Έφτασε τις 360.198 αφίξεις
  • Σαντορίνη: Έπιασε τις 471.017 αφίξεις (χωρίς να υπολογίζονται οι Αμερικανοί μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας)
  • Κάρπαθος: Προσέγγισε τις 43.084 αφίξεις

Στο 62% του 2019 οι διεθνείς αφίξεις στο Ηράκλειο

Σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες της Κρήτης, οι αφίξεις εξωτερικού όλο τον μήνα Οκτώβριο και σε ολόκληρο το νησί, ήταν «κατάτι περισσότερες από τις αντίστοιχες του 2019», με το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» να κρατά όπως πάντα «τη μερίδα του λέοντος».
Τον περασμένο μήνα προσγειώθηκαν στο Ηράκλειο 332.249 επιβάτες εξωτερικού, αριθμός μεγαλύτερος ακόμα και από το 2019, δηλαδή τους 299.013. Από την έναρξη των διεθνών πτήσεων μέσα στον Ιούνιο, κατέφθασαν 2.139.729 τουρίστες, αυξάνοντας τις αφίξεις εξωτερικού κατά 62% σε σχέση με το 2019.
Οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι οι πληρότητες κυμάνθηκαν τον Οκτώβριο σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα, ενώ υπάρχουν κρατήσεις ακόμη και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σε όσα καταλύματα φυσικά παραμένουν ανοιχτά.
Την ίδια στιγμή, στα στοιχεία του αεροδρομίου δείχνουν ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, η ανάκαμψη έχει υπερβεί το 60% του 2019, με το 2018 να παραμένει για την περιοχή η καλύτερη έως τώρα χρονιά σε επίπεδο αφίξεων – αναχωρήσεων.

Αφίξεις - Αναχωρήσεις

  • 2021: 4.785.356
  • 2020: 2.415.945
  • 2019: 7.966.979
  • 2018: 8.149.936

«Θύμισαν» Οκτώβριο του 2019 οι πληρότητες στα Χανιά

Η τουριστική αγορά των Χανίων «ξεμούδιασε» γύρω στον Ιούλιο και μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες «πήγε ανέλπιστα καλά».
Ειδικά ο Οκτώβριος, σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις και έπιασε τα νούμερα του 2019 στις περισσότερες μονάδες που παρέμειναν ανοιχτές μέχρι τέλη του περασμένου μήνα, ενώ υπήρχαν και ξενοδοχεία που έκλεισαν στις αρχές Οκτωβρίου, όμως και άλλα που «κρατήθηκαν» πολύ καλύτερα από την προ πανδημίας εποχή.
Την ίδια στιγμή, η Κρήτη είναι από τις περιοχές που συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2022, με τα μηνύματα που στέλνει η βρετανική αγορά από την τουριστική έκθεση του Λονδίνου να είναι ιδιαίτερα θετικά.
Οι συμφωνίες που έχουν κλειστεί ή δρομολογηθεί, αναμένεται να φέρουν περισσότερους τουρίστες στη χώρα μας ακόμα και από το 2019, ενώ η Κρήτη (όπως και το Νότιο Αιγαίο) «ταυτίζεται» με τις επιδιώξεις του υπουργείου Τουρισμού, ότι η έναρξη των πτήσεων θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.
Jet2, Easyjet και British Airways αυξάνουν τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις προς την Ελλάδα, ενώ και η TUI καταγράφει περισσότερες προκρατήσεις για διακοπές με φόντο το Αιγαίο.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης