Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank 2030: Ποιο το σχέδιο της τράπεζας να δανείσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά - Στόχος 5,5 δισ

Eurobank 2030: Ποιο το σχέδιο της τράπεζας να δανείσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά - Στόχος 5,5 δισ
Tι έχει κάνει η Eurobank και τι στοχεύει σε εταιρική πιστωτική επέκταση
Σχετικά Άρθρα

Εθνικός στόχος για το 2022 πρέπει είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας (investment grade), όπως εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκ. Καραβίας, αφού η χώρα θα αποκτήσει πρόσβαση σε άπλετη ρευστότητα.
Από την άλλη πλευρά οι πρόσφατες αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κατά τον αναπληρωτή CEO, Κωνσταντίνο Βασιλείου.
Το όραμα όμως της Eurobank έως το 2030, όπως παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

Πρώτον, στο 9μηνο η τράπεζα θα εμφανίσει Δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων ΝPE κάτω από 7,5%,
Δεύτερον η Eurobank στηρίζει και θα στηρίξει τα μεγάλα έργα υποδομών ενώ οι εταιρικές εκταμιεύσεις θα ανέλθουν σε 5,5 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία με καθαρή πιστωτική επέκταση τουλάχιστον 20% ή 2,5 δις. ευρώ. Επίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήδη έχουν λάβει δάνεια και αποκτούν πρόσβαση σε μια σειρά συμβουλευτικών υπηρεσιών και προϊόντων με εκπτώσεις.
Τρίτον, αλλά όχι τελευταίο, είναι η ανάπτυξη πελατοκεντρικού μοντέλου σε συνδυασμό με τις ψηφιακές υπηρεσίες σε ένα νέο μοντέλο καταστημάτων.
Για τις επενδύσεις, η Eurobank έχει δαπανήσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ, με στόχο, όχι να μετατραπεί σε ψηφιακή τράπεζα μέσω άψυχων Chatbox, αλλά με σύζευξη των τεχνολογικών δυνατοτήτων και της εξειδικευμένης ανθρώπινης παρουσίας.

Η τελευταία, αποτελεί βασικό συστατικό της νέας Eurobank και ο κ. Καραβίας έκανε λόγο για άνοδο των αμοιβών (σταθερών και μεταβλητών) αφού επιστρέφουν έμπειρα στελέχη από το εξωτερικό (Ανδρ. Αθανασόπουλος) και αποτρέπεται η φυγή άλλων προς την εσπερία, ενώ ο κ. Σ. Ιωάννου σημείωσε ότι, η προέλκυση στελεχών είναι κάτι πολύ δύσκολο, ειδικά από τον χώρο της τεχνολογίας.                           

Tι έχει κάνει η Eurobank και τι στοχεύει σε εταιρική πιστωτική επέκταση

- μικρομεσαίες επιχειρήσεις – phigital μοντέλο 

Μείωση του Δείκτη ΝPE κάτω από 7,5%:
Τα αποτελέσματα του τρέχοντος τρίτου τριμήνου της Eurobank αποτελούν ορόσημο για την Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκ. Καραβίας. Ο Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων πέφτει κάτω από 7,5% για πρώτη φορά και η Eurobank ανοίγει τον δρόμο και για τις υπόλοιπες τράπεζες. Κατά την άποψη του Ceo της Eurobank, αυτό ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας όπως αναφέρουν όλοι οι ελεγκτικοί οίκοι γι αυτό Κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζες πρέπει να συστρατευτούν γύρω από αυτό τον σκοπό το 2022. Ο στόχος πρέπει είναι εθνικός ώστε το investment grade να κατακτηθεί εντός του 2022 ή το αργότερο στις αρχές του 2023.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Γιώργος Ζαννιάς εκτίμησε ότι, πλέον μπορούμε ως χώρα να βλέπουμε πιο καθαρά έχοντας αποκτήσει  την αξιοπιστία, μια τεράστια νίκη καθώς η Ελλάδα δεν αποτελεί ειδική περίπτωση, όπως ανέφεραν στις Βρυξέλλες. 

Στήριξη των μεγάλων έργων ανάπτυξης – Στόχος εκταμιεύσεις 5,5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία:

O αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Κων. Βασιλείου εκτίμησε ότι, οι αποτιμήσεις των εξαγορών και ιδιωτικοποιήσεων προεξοφλούν την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.    

 Η τράπεζα χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί όλα τα μεγάλα έργα ανάπτυξης ( Ελληνικό, Ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης ( Αδμηε),

ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ, Μονάδα Αερίου ΜΟΗ- Γεκ-Τέρνα, ιδιωτικοποίηση Εγνατίας Οδού, επέκταση Ολυμπίας οδού ).

Και την περίοδο 2017-2021 η καθαρή πιστωτική επέκταση της εταιρικής τραπεζικής Corporate διαμορφώθηκε πάνω από 40% στα 3,5 δις. ευρώ ετησίως. Στόχος της Eurobank είναι να πετύχει καθαρή πιστωτική επέκταση στην εταιρική τραπεζική τουλάχιστον 20% ή 2,5 δις. ευρώ που αντιστοιχεί σε εκταμιεύσεις 5,5 δισ. ευρώ και οι μισές εξ αυτών περιλαμβάνουν κριτήρια ΕΣΓ. Η εκτίμηση στηρίζεται σε  υπογεγραμμένες και προχωρημένες συμφωνίες.   

 Πόσα κεφάλαια απαιτούν 6 κλάδοι την επόμενη τριετία : Κατά την εκτίμηση του κ. Βασιλείου, οι έξι κλάδοι στην Ελλάδα που θα απαιτήσουν κεφάλαια χρηματοδότησης 30 -35 δισ. ευρώ  την επόμενη τριετία είναι οι εξής : Τουρισμός 4 δις. ευρώ, 10 δισ. ναυτιλία, 6 δις. ενέργεια, 5 δισ. ευρώ υποδομές, 3 δις. ευρώ Real estate 4 δις. ευρώ βιομηχανία – μεταποίηση.   

Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων- Σταθερό επιτόκιο- προγράμματα- vouchers -:
Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε ο γενικός διευθυντής κ. Ι. Γιαννακλής, η  Εurobank από το 2020 έχει ήδη χορηγήσει 14.000 δάνεια ύψους 1,3 δισ ευρώ σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ, ευρώ, έχοντας εγκρίνει το 82% των αιτημάτων που υποβλήθηκαν μέσα στο 2021. Κεντρικός στόχος της τράπεζας είναι η διάχυση της ανάπτυξης στο σύνολο της κοινωνίας, inclusive, κατά τον αγγλικό όρο.

Στο πλαίσιο αυτό η Εurobank προχωρεί στην εισαγωγή επαγγελματικών δανείων με σταθερό επιτόκιο για όλη την περίοδο. Η Eurobank, επίσης συμμετέχει σ όλα διαθέσιμα ευρωπαϊκά και εγχώρια προγράμματα ανάπτυξης κονδυλίων. Μάλιστα, όπως θα δούμε, έχει αναπτυχθεί εφαρμογή με την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να εξετάσουν για ποιά προγράμματα είναι επιλέξιμες.
Σε αυτή την κατεύθυνση προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την Info Quest Technologies για την αξιοποίηση λύσεων της Microsoft, μέσω της θυγατρικής της Eurobank Business Exchanges, με στόχο την κάλυψη των βασικών αναγκών μιας επιχείρησης για ψηφιακή αναβάθμιση, με προνομιακές τιμές για τους πελάτες της Τράπεζας.

Οι επιχειρήσεις μέσω Vouchers θα μπορούν να προχωρούν σε ψηφιακή αναβάθμιση ή να αποκτούν τον εξοπλισμό. 

 Επιπλέον, σημαντικά είναι τα οφέλη για τους πελάτες από την συνεργασία της Eurobank με την Epsilon Net με ουσιαστική συμβολή στην ψηφιακή τους μετάβαση.
Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα διατεθούν καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών που αφορούν την τηλεργασία, το remote-collaboration, την κυβερνοασφάλεια και τις υπηρεσίες Cloud, όλες επιλέξιμες για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επίσης, η τράπεζα έχει αναπτύξει και ενδιάμεση χρηματοδότηση (Bridge financing)  

Νέο μοντέλο εξυπηρέτησης πελατών Phigital:
Το νέο μοντέλο εξυπηρέτησης πελατών αποτελεί ισορροπία μεταξύ των επενδύσεων σε ψηφιακά μέσα και της εξυπηρέτησης με φυσική παρουσία.
Η Eurobank έχει επενδύσει 200 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας,  δίχως, όμως οι νέες τεχνολογίες να υποκαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα και την εξυπηρέτηση από την τράπεζα. Το νέο μοντέλο εξήγησαν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Σταύρος Ιωάννου και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος υπεύθυνος μετασχηματισμού κ. Ανδρέας Aθανασόπουλος.
Το καινούργιο μοντέλο είναι μια σύνθεση ψηφιακής και ανθρώπινης παρουσίας γι αυτό και αποκαλείται Phigital.
H Eurobank ήδη έχει ενσωματώσει πάνω από 1200 συναλλαγές μέσω κινητών τηλεφώνων ( Apple-google), Smart POS και ATM ( στα δυο καινούργια  αναβαθμισμένα καταστήματα (Κοραή και Βουκουρεστίου).
Μέσα σε πέντε λεπτά μέσα από το κινητό, οι πελάτες μπορούν να λάβουν απάντηση για την λήψη γρήγορου καταναλωτικού δανείου, ενώ η υπηρεσία V_ banking, δηλαδή η παροχή υπηρεσιών από υπαλλήλους της τράπεζας που συνδέονται διαδιακτυακά με τους πελάτες. Σήμερα την υπηρεσία παρακολουθούν περισσότεροι από 40.000 πελάτες.         

Πόσες επιχειρήσεις είναι χρηματοδοτήσιμες:
100 χιλ. σε σύνολο 800 χιλ.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η διοίκηση της Eurobank εκτίμησε ότι, οι χρηματοδοτήσιμες επιχειρήσεις ανέρχονται σε 100 χιλ. σ ένα σύνολο 800 χιλ. επιχειρήσεων. Εξ αυτών 2500 επιχειρήσεις είναι ο βασικός πυρήνας με κυκλο εργασιών άνω των 5 εκατ. ευρω και πολλές από αυτές διαθέτουν 2-5 θυγατρικές και φθάνουν τις 15-18 χιλ. εταιρείες. Η μεγάλη πλειονότητα, όμως, είναι μικρότερες επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 1 εκατ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες, όμως, των μικρών επιχειρήσεων ως φυσικά πρόσωπα μπορούν να λάβουν δάνεια, αλλά όχι ως εταιρείες. Εξάλλου, το πρόβλημα των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να δανειστούν από τις τράπεζες είναι τα ληξιπρόσθεσμα δάνεια, οι συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις – πολλές φορές σκοπίμως -  και φυσικά ο υπερδανεισμός ορισμένων εταιρειών.              

Δημήτρης Παφίλας

dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης