Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Απαγόρευση ελέγχων και πρόστιμα σε 2 ορκωτούς εισηγμένων από την ΕΛΤΕ - Άλλοι 5 ορκωτοί στο στόχαστρο

Αποκλειστικό: Απαγόρευση ελέγχων και πρόστιμα σε 2 ορκωτούς εισηγμένων από την ΕΛΤΕ - Άλλοι 5 ορκωτοί στο στόχαστρο
Καμπάνες επεφύλασσε το μενού της τελευταίας συνεδρίασης του 11-μελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΛΤΕ,
Σχετικά Άρθρα

Καμπάνες επεφύλασσε το μενού της τελευταίας συνεδρίασης του 11-μελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΛΤΕ, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε η απαγόρευση διενέργειας ελέγχων σε οντότητες δημοσίου ενδιαφέροντος (εισηγμένες, τράπεζες και ασφαλιστικές) για τους δύο πειθαρχικά διωκόμενους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές καθώς και η επιβολή χρηματικών προστίμων.
Αναλυτικότερα, η μία περίπτωση αφορούσε έλεγχο ασφαλιστικής εταιρείας όπου διαπιστώθηκαν, κατά την διάρκεια των ποιοτικών ελέγχων σημαντικές ελλείψεις τεκμηρίωσης στο φάκελο του ορκωτού ελεγκτή παραβιάζοντας τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα.
Βέβαια η Τράπεζα της Ελλάδος και η αρμόδια διεύθυνση δεν πήρε μυρωδιά για την συγκεκριμένη υπόθεση καθώς φαίνεται ότι οι έλεγχοι που διενεργεί είναι επιφανειακοί.
Η δεύτερη περίπτωση, αφορά έλεγχο εισηγμένης εταιρείας η οποία πλέον έχει εξέλθει μετά από δημόσια πρόταση από το Χρηματιστήριο όπου διαπιστώθηκε από την ΕΛΤΕ… σφάλμα στην έκθεση ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή λογιστή για το οποίο ενημερώθηκε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Risk Based Approach

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εποπτική αρχή τα τελευταία χρόνια έχει εντατικοποιήσει το πρόγραμμα ποιοτικού ελέγχου, εστιάζοντας τον έλεγχο της σε θεματικούς ελέγχους (όπως για παράδειγμα έγινε στην MLS όπου αποκαλύφθηκαν στοιχεία τα οποία την οδήγησαν εκτός ΧΑ και αποκάλυψαν το μέγεθος της λογιστικής αλχημείας) και σε ορκωτούς ελεγκτές και ελεγκτικές εταιρείες που διενεργούν ελέγχους σε οντότητες δημοσίου ενδιαφέροντος (εισηγμένες , Τράπεζες, Ασφαλιστικές) με βάση πάντα το ρίσκο (risk-based approach).

Επισημαίνει ότι σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση (2019/20) της ΕΛΤΕ, έχουν επιβληθεί στο διάστημα αυτό, οι εξής κυρώσεις:

  • Έγγραφες επιπλήξεις σε δύο ορκωτούς ελεγκτές λογιστές.
  • Αφαίρεση επαγγελματικών αδειών σε 3 ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και 3 ελεγκτικές εταιρείες.
  • Χρηματικά πρόστιμα σε 9 ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και 2 ελεγκτικές εταιρείες.

Έρχονται άλλοι 5 ορκωτοί

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews στην πύλη εισόδου του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΛΤΕ βρίσκονται 5 νέες υποθέσεις ορκωτών ελεγκτών που έχουν κάνει τα στραβά μάτια κατά τον έλεγχο τους και για το ΣΠΕ η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελεί μονόδρομο.
Μάλιστα μια εκ των περιπτώσεων ορκωτού έχει απασχολήσει επί αρκετό καιρό την επικαιρότητα υπό την έννοια ότι η εταιρία που έλεγχε βρέθηκε στο ειδησεογραφικό προσκήνιο λόγω των εξελίξεων που υπήρξαν.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης