Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντηρήθηκε το κλίμα αδράνειας σε τράπεζες και ΧΑ -0,42% στις 913 μον. - Ο MSCI επέδρασε σε ΔΕΗ, ΕΤΕ και Jumbo

Συντηρήθηκε το κλίμα αδράνειας σε τράπεζες και ΧΑ -0,42% στις 913 μον. - Ο MSCI επέδρασε σε ΔΕΗ, ΕΤΕ και Jumbo
Στο επίκεντρο οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ενώ παραμένουν οι ανησυχίες για την πανδημία και την έκρηξη του πληθωρισμού
(upd14) Συντηρήθηκε το κλίμα αδράνειας στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 913 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες,  με επίκεντρο την ΔΕΗ η οποία ήταν η μοναδική εταιρεία που εισήχθη με έκτακτη αναθεώρηση, στον MSCI standard επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του bankingnews.gr
Ο τζίρος σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τις συναλλαγές της ΔΕΗ που κάλυψαν για μια ακόμη συνεδρίαση το 30% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Στις τράπεζες, με απώλειες -3,14% έκλεισε η Εθνική συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες 7,64% καθώς δεν εισήχθη στον δείκτη MSCI standard, ενώ στον αντίποδα ξεχώρισε η Jumbo +2,5% καθώς δεν υποβαθμίστηκε από τον δείκτη MSCI standard.
Επίσης, ο ΟΛΠ έκλεισε με απώλειες -2,37% καθώς διαγράφηκε από τον δείκτη Small Cap.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε και στα εταιρικά αποτελέσματα με τα
ΕΛΠΕ να κλείνουν με κέρδη +3,62%
μετά τα κέρδη 258 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν στο 9μηνο του 2021 ενώ πιέσεις -2,33% ασκήθηκαν στον ΟΤΕ παρά τα κέρδη 160,2 εκατ. ευρώ το γ' 3μηνο του 2021 με αύξηση 23,5% αλλά και τις εξαιρετικές ταμειακές ροές με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να μειωθεί σημαντικά..
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς επιδεινώνονται τα στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 913 μονάδες με  πρώτη στήριξη τις 910 μονάδες και πρώτη αντίσταση τις 930 μονάδες, ενώ με βάση αυτά τα δεδομένα τα ανοδικά περιθώρια εξαντλούνται για το 2021 στις 940 με 950 μονάδες
Στις υπόλοιπες τράπεζες, ήπια υποχώρησαν Alpha Bank -0,32% και Eurobank -0,63% ενώ η Πειραιώς έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στο -1,98%.
Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,78%, Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,31% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,43%.

Μοναδική προσθήκη στους δείκτες MSCI Standard η μετοχή της ΔΕΗ

Χωρίς εκπλήξεις έλαβε χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI στις 11 Νοεμβρίου 2021, για την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσιεύματα του bankingnews.gr, που ανέφεραν ότι μόνο η ΔΕΗ θα εισαχθεί στον δείκτη MSCI standard σε αντίθεση με αυτούς που υποστήριζαν την είσοδο της Εθνικής και του Μυτιληναίου αλλά και την υποβάθμιση της Jumbo.
H είσοδος της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε με έκτακτη αναθεώρηση, ήταν η μόνη αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στον MSCI standard ενώ στον δείκτη Small Cap διαγράφηκε ο ΟΛΠ.
Σημειώνεται, πως η ένταξη της ΔΕΗ στον δείκτη MSCI οφείλεται στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς αυξάνεται τόσο η κεφαλαιοποίηση στα 3,7 με 3,8 δισ. ευρώ αλλά και το free float η διασπορά μετοχών.
Η ημερομηνία διεκπεραίωσης των αλλαγών στον MSCI standard είναι 17 Νοεμβρίου 2021 ενώ μια μέρα νωρίτερα στις 16 Νοεμβρίου θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου….
Η είσοδος στον MSCI standard θα φέρει εισροές και εκροές συνολικά περί τα 100 εκατ ίσως και λίγο υψηλότερα προς τα 120 εκατ.
Οι αλλαγές της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών που ανακοίνωσε η MSCI θα τεθούν σε εφαρμογή στο κλείσιμο της αγοράς στις 30 Νοεμβρίου.
Πλέον στον MSCI Greece Standard περιλαμβάνονται 6 μετοχές : ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Alpha Bank, και Eurobank.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,10% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -0,04%..
Περί τις 11:00 με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ, Jumbo, ΕΛΠΕ και με τις ττράπεζες με σταθεροποιητικές τάσεις πλην Εθνικής, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,51% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,04%..
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Εθνική άνω του 3% ..και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο, όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ... και o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,3% ενώ στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -0,42%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε  με πτώση -0,42% στις 913 μονάδες έχοντας υψηλό στις 922,52 μονάδες και χαμηλό τις 913,94 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε για μια ακόμη συνεδρίαση στη ΔΕΗ.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 18,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,78 εκατ. ευρώ και όγκου 493 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ διακίνησε 201 χιλ. τεμάχια αξίας 2,08 εκατ. ευρώ και η ΑΔΜΗΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 257 χιλ. ευρώ.
Η Motor Oil 68 χιλ. τεμάχια αξίας 1 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 94,4 χιλ. τεμάχια αξίας 1,23 εκατ. ευρώ και η ΕΥΔΑΠ 28,6 χιλ. τεμάχια αξίας 216 χιλ. ευρώ...

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 914 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 910 μονάδες και ακολουθούν οι 900 - 895, οι 885, οι 875, οι 865 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 587 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 590 – 585 μονάδων και ακολουθούν οι  575, οι 565 μονάδες  και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 615 - 620 μονάδες και ακολουθούν οι 635 και οι 650 μονάδες.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,22%

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 12/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το 10ετές στο 1,22% ενώ σταθεροποιητικά κινούνται τα ομόλογα στην Ευρωζώνη με  Ιταλικό 10ετές στο 0,95% με επίκεντρο την έκρηξη του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Γερμανία στα υψηλά 30 ετών.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στην αγορά ομολόγων είχε ομαλοποιηθεί λόγω των καθησυχαστικών  ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα τονίζοντας ότι οι παράγοντες που προκαλούν τον υψηλό πληθωρισμό θα ξεπεραστούν στους επόμενους μήνες
Ωστόσο η  Fed έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα.
Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους ή αρχές του 2023.
Στον αντίποδα έως τώρα η ΕΚΤ επιμένει στην χαλαρή νομισματική πολιτική της με την επικεφαλής Christine Lagarde να διαβεβαιώνει ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμοστεί το QE, δηλαδή το APP, για την στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Από την άλλη, όπως ανέφεραν τα δύο μέλη της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn και ο Gediminas Simkus της Λιθουανίας, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε πάνω από το 4% τον περασμένο μήνα, σε υπερδιπλάσια επίπεδα του στόχου της ΕΚΤ για 2%, λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των σημείων συμφόρησης της βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού που αποδεικνύονται τώρα μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι πιστεύαμε ακόμη και πριν από λίγες εβδομάδες.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,22% και το ιταλικό 10ετές στο 0,95% και με το μεταξύ τους spread στις 27 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 89 μονάδες ή 0,89% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η μετοχή της ΔΕΗ είναι ακραία υπερτιμημένη και δεν δικαιολογεί τις τρέχουσες αποτιμήσεις…

Η ΔΕΗ όπως είχε προβλεφθεί εισήλθε στις 11 Νοεμβρίου 2021 στον δείκτη MSCI standard, εξέλιξη απόλυτα προβλέψιμη επειδή πλέον η χρηματιστηριακή της αξία μετά την αύξηση κεφαλαίου θα είναι στα 3,7 με 3,8 δισεκ. ευρώ ενώ έχει αυξηθεί και το free float η διασπορά μετοχών.
Η ΔΕΗ συνεχίζει να αποτελεί μια δημόσια εταιρία που δεν παράγει κέρδη αλλά ωραιοποιείται χρηματιστηριακά ανορθόδοξα.
Το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά την είσοδο των νέων μετοχών από την αύξηση των 1,35 δισεκ. στα 9 ευρώ και μετά την αναβάθμιση στον δείκτη standard της MSCI.
Η μετοχή της ΔΕΗ είναι ακραία υπερτιμημένη και δεν δικαιολογεί τις τρέχουσες αποτιμήσεις…ενώ εάν αξιολογήσουμε την απόδοση κεφαλαίων το RΟΕ είναι μηδενικό… και θα παραμείνει μηδενικό έως το 2023.
Έχουμε μια εταιρία που δεν παράγει κέρδη, έχει ROE μηδενικό δηλαδή μηδενική απόδοση κεφαλαίου και παρ΄ όλα αυτά στο χρηματιστήριο συντελείται μια τοξική ωραιοποίηση παγιδεύοντας πάλι τους επενδυτές.
Οι τιμές στόχοι για να δικαιολογηθούν… φθάνουν να προεξοφλούν τα κέρδη του 2023 και τους στόχους επενδύσεων του 2026….
Η κατάσταση της ΔΕΗ θα αποδειχθεί χειρότερη των τραπεζών που πέρασαν μια 10ετή περίοδο συνεχιζόμενων συστημικών σοκ και χρειάστηκε να φθάσουν στο 2021 για να μπορέσουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.
Η ΔΕΗ υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου αλλά στην πράξη δεν έχει πει όλη την αλήθεια στους επενδυτές…
Ποιο είναι το πραγματικό ρίσκο για τους επενδυτές της ΔΕΗ;
Θα συμπεριλάβουμε κατά βάση 4 ζητήματα
1) Χρηματιστηριακά η ΔΕΗ προ της αύξησης κεφαλαίου αποτιμάται στα 2,36 δισεκ. και μετά την αύξηση θα βρεθεί στα 3,7 δισεκ.
Η εταιρία δεν παράγει κέρδη, κατασκευάζει κέρδη και με τεχνικές αντιστροφής προβλέψεων ωραιοποιείται.
Δεν είναι πολύφερνη νύφη αλλά μια προβληματική κατάσταση που θέλει να παρουσιαστεί ως υγιής.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Με όρους P/E η ΔΕΗ εμφανίζεται ακραία πανάκριβη πάνω από 65 που ούτε δικαιολογείται από το μελλοντικό της επενδυτικό σχέδιο, ούτε από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Με όρους P/BV η ΔΕΗ εμφανίζεται πανάκριβη στο 0,75 – συμπεριλαμβανομένων και των νέων κεφαλαίων –
2) Η ΔΕΗ μπορεί να προσπαθεί να αποδείξει ότι λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιχειρηματική οντότητα αλλά αυτό δεν είναι αληθές.
Το πολιτικό ρίσκο που κρύβεται στην διαχείριση της είναι τεράστιο όπως και το ρίσκο υλοποίησης.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι αντλεί κεφάλαια για να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά αποκρύβει ότι λόγω πολιτικού ρίσκου δεν μπορεί να μεταφέρει το κόστος – εν προκειμένω το ενεργειακό κόστος – στους καταναλωτές για να μην πληγεί η κυβέρνηση.
Συν τοις άλλοις σε οποιαδήποτε αλλαγή κυβερνητικής γραμμής ή και κυβέρνησης, η ΔΕΗ μπορεί εύκολα να υποτροπιάσει.
Ούτως ή άλλως η ΔΕΗ με το δημόσιο να κατέχει την καταστατική μειοψηφία το 34,12% θα συνεχίσει να ελέγχει την εταιρία και να διορίζει το management.
3) Η ΔΕΗ μπορεί να παρουσιάζεται ως πράσινη αλλά συνεχίζει να είναι μαύρη άπαξ και η απεξάρτηση της από τον λιγνίτη εν μέσω τιμολογιακής κρίσης στο φυσικό αέριο, δεν θα είναι εύκολος δρόμος.
4) Μέχρι τώρα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη, εμφανίζει με λογιστικά τρικ κερδοφορία που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα παρ΄ ότι λειτουργεί ως σχεδόν μονοπώλιο.
Έχοντας μονοπωλιακή θέση στην αγορά και κουβαλώντας όλες τις παρελθούσες αμαρτίες που πολλές εξ αυτών δεν έχουν αντιμετωπιστεί παρουσιάζεται ως μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρία…
Οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι όροι της αύξησης θεωρούμε ότι είναι πανάκριβοι, μη ρεαλιστικοί με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας.
Οι επενδύσεις και ο σχεδιασμός της ΔΕΗ μέχρι το 2024 έως 2026 όπως παρουσιάζεται στο ενημερωτικό δελτίο στηρίζεται σε πολλές υποθέσεις που έως σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει.
Το συμπέρασμα είναι ότι η ΔΕΗ παρουσιάζεται ως μια υγιής εταιρία, χωρίς να είναι, άντλησε κεφάλαια που είναι αμφίβολο εάν μπορεί να υλοποιήσει το επενδυτικό της σχέδιο καθώς το ρίσκο υλοποίησης είναι τεράστιο και εν τέλει… καθίσταται όμηρος της εκάστοτε κυβέρνησης η οποία λειτουργεί με πολιτικά κριτήρια υποχρεώνοντας την ΔΕΗ να παραπαίει μεταξύ επιχειρηματικής λειτουργίας και πολιτικών ισορροπιών.
Η ΔΕΗ δεν είναι πολύφερνη νύφη στο χρηματιστήριο… παραμένει ανεπιθύμητη γεροντοκόρη.

Η επικαιρότητα

Εξαιρετικά δύσκολη αναμένεται να είναι η περίοδος έως τα τέλη του 2021 για τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ λόγω του ιδιαίτερα επιθετικού δ’ κύματος της πανδημίας που πλήττει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην επίταξη ιδιωτών γιατρών προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να παράσχουν μια χείρα βοηθείας στους συναδέλφους στα δημόσια νοσοκομεία που «σηκώνουν» όλο το βάρος της επιδημίας.
Οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, υποστηρίζοντας πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση της πανδημίας και τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό στις αρχές Δεκεμβρίου να πιάσουμε ή και να ξεπεράσουμε ακόμα και τα 11.000 κρούσματα ημερησίως.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, αν και διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown καθώς και ότι οι τυχόν νέοι περιορισμοί δεν θα αφορούν τους εμβολιασμένους.
Ωστόσο πολλοί είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν πως τα μέτρα πρέπει να αφορούν τους πάντες, καθώς και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό και σε ορισμένες περιπτώσεις - ιδιαίτερα όταν έχει παρέλθει το εξάμηνο από τη β' δόση - νοσηλεύονται.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 12/11 οι  ασιατικές αγορές, με τις μετοχές των Alibaba και JD ενισχύονται μετά τις πωλήσεις ρεκόρ κατά τη διάρκεια της Single's Day (11 Νοεμβρίου).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο shopping event του πλανήτη και αποτελεί ανεπίσημη αργία στην Κίνα. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,13%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,18%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +0,32% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,5%.

Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 12/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την έκρηξη του πληθωρισμού διεθνώς να προβληματίζει τους επενδυτές.
Η εβδομάδα ωστόσο θα κλείσει με θετικό πρόσημα, λόγω μίας σειράς θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,35%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,20%, ο S&P 500 στο +0,10%, ο Nasdaq στο +0,15% και το και ETF GREC στο -0,96% ( 27,95 δολ. )

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Σωρευτικές απώλειες -7,64% στην Εθνική

Με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση την Εθνική η οποία έκλεισε με πτώση άνω του 3% συνεχίζοντας πτωτικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με σωρευτικές απώλεις 7,64% λόγω και της μη ένταξής της στον δείκτη MSCI standard .
Η Εθνική έκλεισε στα 2,6250 ευρώ, με πτώση -3,14% με όγκο 2,19 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,4 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1065 ευρώ, με πτώση -0,32% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4370 ευρώ, με πτώση -1,98% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,8 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9540 ευρώ, με πτώση -0,63% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,54 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,02 ευρώ, με άνοδο +2,2% και κεφαλαιοποίηση 448 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 4,08 ευρώ, με άνοδο +4,08% με όγκο 5,2 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 99 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,96 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 337 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΛΠ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή.....
H Coca Cola έκλεισε στα 30,35 ευρώ, με άνοδο +0,10% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,09 ευρώ, με πτώση -2,33% και αποτίμηση 6,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,25 ευρώ, με άνοδο +0,59% και αποτίμηση 2,38 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,57 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 596 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,30 ευρώ, με πτώση -1,48% και αποτίμηση 4,69 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,04 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,29 ευρώ, με άνοδο +3,62% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,83 ευρώ, με άνοδο +1,44% και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,26 ευρώ, με άνοδο +1,67% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με άνοδο +1,28% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,54 ευρώ, με πτώση -1,31% και κεφαλαιοποίηση 803 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,89 ευρώ, με πτώση -1,77% και κεφαλαιοποίηση 709 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,027 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,22% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 27 μονάδες βάσης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 12/11 στην αγορά ομολόγων στην Ελλάδα  με το ελληνικό 10ετές στο 1,22% ενώ σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με το ιταλικό  10ετές στο 0,95% με επίκεντρο τις ανησυχίες  για τον πληθωρισμό ο οποίος εκτοξεύτηκε σε ΗΠΑ και Γερμανία στα υψηλά 30 ετών.
Σημειώνεται ότι οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα τονίζοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός έβαλαν φρένο στο επιθετικό sell off στα ομόλογα το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο η Fed έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα.
Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους ή αρχές του 2023.
Όσο αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, θετικά έχουν επιδράσεις οι τελευταίες διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμοστεί το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,22% με το αμερικανικό 10ετές 1,55% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης από 144 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 92 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,92% ή 92 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 27 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 85 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 12/11 στις αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο το άλμα του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Γερμανία στα υψηλά 10 ετών.
Το τελευταίο διάστημα οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων είχαν περιοριστεί απόρροια των καθησυχαστικών ανακοινώσεων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια…
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 12 Νοεμβρίου του 2021 στο  0,95%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα  12/11/2021 στο -0,26% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,17% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,37% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,95% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,49%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης