Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αστρονομικά κέρδη χάρη στα εμβόλια - Πάνω από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο για Pfizer, BioNTech και Moderna

Αστρονομικά κέρδη χάρη στα εμβόλια - Πάνω από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο για Pfizer, BioNTech και Moderna
Σε τιμή κόστους πουλούν τα εμβόλια τους AstraZeneca και Johnson & Johnson
Σχετικά Άρθρα

Αμύθητα είναι τα κέρδη για τις Pfizer, BioNTech και Moderna χάρη στις πωλήσεις των εμβολίων κατά της covid.
Σύμφωνα με έκθεση του People’s Vaccine Alliance, οργάνωση, η οποία προωθεί την ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο, οι φαρμακευτικές αυτές εταιρείες κερδίζουν πάνω από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτό ή 65.000 δολάρια κάθε λεπτό ή 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Όπως αναφέρεται, οι εν λόγω φαρμακευτικές εταιρείες συγκέντρωσαν τα χρήματα αυτά πουλώντας τη μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων τους στις πλούσιες χώρες εις βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών, όπου το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 παραμένει εξαιρετικά μικρό.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η Pfizer και η BioNTech έχουν δώσει λιγότερο από το 1% των εμβολίων τους σε κράτη με χαμηλό ΑΕΠ ενώ η Moderna έχει παραδώσει μόλις το 0,2% των εμβολίων της, τη στιγμή που το 98% των ανθρώπων στις λιγότερες αναπτυγμένες χώρες δεν έχει εμβολιαστεί έναντι της covid.
Αντίθετα η AstraZeneca και η Johnson & Johnson πουλούν τα εμβόλιά τους σε τιμή κόστους.

Ανήθικο

«Είναι ανήθικο μερικές εταιρείες να κερδίζουν κάθε ώρα εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που μόνο το 2% των ανθρώπων που ζουν σε χώρες με μικρό εισόδημα έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19», κατήγγειλε η Maaza Seyoum του γραφείου για την Αφρική της People’s Vaccine Alliance και της African Alliance.
«Η Pfizer, η BioNTech και η Moderna έχουν χρησιμοποιήσει τα μονοπώλια τους για να δώσουν προτεραιότητα στις πιο κερδοφόρες συμβάσεις με τις πλουσιότερες κυβερνήσεις, αφήνοντας εκτός τις χώρες χαμηλού εισοδήματος» επισημαίνει η Seyoum.
Η οργάνωση επικρίνει εξάλλου τις τρεις αυτές φαρμακευτικές εταιρείες ότι, παρά τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιας χρηματοδότησης που έχουν λάβει, έχουν απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να μεταφέρουν την τεχνολογία παρασκευής των εμβολίων σε χώρες με μικρό εισόδημα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Όπως υποστηρίζει η οργάνωση, αυτό θα ήταν «ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, να μειώσει τις τιμές και να σώσει εκατομμύρια ζωές».
Η People’s Vaccine Alliance, η οποία διαθέτει 80 μέλη ανάμεσά τους η Oxfam και η υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS), καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να άρουν αμέσως τις πατέντες των εμβολίων κατά της covid-19.

Πυρά στον Bourla

Αν και ο CEO της Pfizer, Albert Bourla έχει υποστηρίξει ότι είναι «επικίνδυνη ανοησία» το να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων, η έγκριση για έκτακτη χρήση του ινδικού εμβολίου Covaxin νωρίτερα αυτό το μήνα, είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν και την τεχνογνωσία και την ικανότητα.
«Σε αντίθεση με ό,τι λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, η πραγματική ανοησία είναι να ισχυρίζεται κανείς ότι η εμπειρία και η τεχνογνωσία για την ανάπτυξη και την κατασκευή φαρμάκων και εμβολίων που σώζουν ζωές, δεν υπάρχουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αυτή είναι απλώς μια ψευδής δικαιολογία από την οποία κρύβονται οι φαρμακευτικές εταιρείες για να προστατεύσουν τα αστρονομικά τους κέρδη.
Είναι επίσης πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης να επιτρέψει σε αυτές τις εταιρείες να διατηρήσουν τον μονοπωλιακό έλεγχο και να περιορίσουν τεχνητά την προσφορά εν μέσω πανδημίας, ενώ τόσοι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί» αναφέρει η Anna Marriott, διευθύντρια πολιτικής υγείας της οργάνωσης Oxfam.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης