Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπλοκή στον Nord Stream 2 - Η Γερμανία αναστέλλει την πιστοποίηση του αγωγού - Εκτοξεύθηκαν τα ευρωπαϊκά futures φυσικού αερίου

Εμπλοκή στον Nord Stream 2 - Η Γερμανία αναστέλλει την πιστοποίηση του αγωγού - Εκτοξεύθηκαν τα ευρωπαϊκά futures φυσικού αερίου
Η απόφαση από τη Γερμανία έρχεται σε μία περίοδο πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης
Σχετικά Άρθρα
Τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία, μπλόκαρε η αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας, η θυγατρική εταιρεία που πρόκειται να εκμεταλλευτεί το γερμανικό τμήμα του Nord Stream 2 -ο οποίος έχει ολοκληρωθεί- δεν πληροί τις προδιαγραφές ενός ανεξάρτητου φορέα.
Κατά τη γερμανική ρυθμιστική αρχή, θα μπορούσε να χορηγηθεί πιστοποίηση μόνο αν ο φορέας αυτός οργανωνόταν σε νομικό σχήμα που θα είναι συμβατό με τη γερμανική νομοθεσία.
Η πιστοποίηση θα παραμείνει σε αναστολή «μέχρι να μεταφερθούν τα κύρια περιουσιακά στοιχεία και ανθρώπινοι πόροι στη θυγατρική», κατά την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο Nord Stream 2 θα λειτουργούσε το 2021, περνώντας 55 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, επιτρέποντας στη ρωσική Gazprom να προσεγγίζει πελάτες στην Ευρώπη χωρίς του αγωγούς μέσω Ουκρανίας.

Νέο ράλι στο φυσικό αέριο;

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση από τη Γερμανία έρχεται σε μια περίοδο πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει νέο ράλι στο φυσικό αέριο.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα ευρωπαϊκά futures φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν σε υψηλό 3 εβδομάδων λόγω ανησυχιών για την προσφορά από τη Ρωσία στον απόηχη της εξέλιξης για τον Nord Stream 2.

Η διαμάχη για τον Nord Stream 2

Την αντίθεση τους με τον Nord Stream 2 έχουν εκφράσει αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες που προειδοποιούν ότι θα αυξήσει επικίνδυνα την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Παρά την επί της αρχής διαφωνία των ΗΠΑ με τον αγωγό, η διακυβέρνηση Biden τον περασμένο Ιούλιο διέκοψε τις προσπάθειες να μπλοκάρει τη λειτουργία του μέσω τις εφαρμογής κυρώσεων. Ουάσιγκτον και Βερολίνο κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει στήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία και απειλή κυρώσεων προς τη Ρωσία εάν θεωρηθεί ότι επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τις παραδόσεις καυσίμων.
Σημειώνεται ότι το περισσότερο μέρος φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ευρώπη προέρχεται ήδη από τη Ρωσία. Το 2020, αυτό αντιπροσώπευε περίπου το 43% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ένωση, σύμφωνα με τη Eurostat.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης