Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανή μέτρα στη Γερμανία: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid για να μπεις σε λεωφορεία, μετρό

Πρωτοφανή μέτρα στη Γερμανία: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid για να μπεις σε λεωφορεία, μετρό
Σε δραστικά μέτρα για να ανακόψει την επιδημία της covid προσανατολίζεται η Γερμανία
Σχετικά Άρθρα

Με την επιδημία του κορωνοϊού να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο (τα ημερήσια κρούσματα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο) η Γερμανία προσανατολίζεται στη λήψη ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών, αν όχι πρωτοφανών μέτρων.
Συγκεκριμένα, εξετάζει να απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή έστω αρνητικό rapid test προκειμένου να μπορεί κάποιος να επιβιβαστεί σε ένα λεωφορείο ή σε ένα συρμό του μετρό ή του τραμ των αστικών συγκοινωνιών.
Παρόλο αυτά, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το πώς θα μπορούσε πρακτικά ένα τέτοιο μέτρο να τεθεί σε ισχύ.
Τα τρία κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι) που είναι σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, εξετάζουν να επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα για να κάμψουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο «χτυπά» ιδιαίτερα την Ευρώπη που είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα της covid.

Προάγγελος και για ... Ελλάδα;

Εφόσον η Γερμανία προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, δεν θα υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη.
Σημειώνεται πως η Γερμανία, όπως και η Ελλάδα, είναι αντιμέτωπη με ένα από τα χειρότερα κύματα της επιδημίας κάτι που αποδίδεται και στα χαμηλά εμβολιαστικά της ποσοστά, καθώς έχει εμβολιαστεί μόλις το 67% του πληθυσμού της.
Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί λίγο λιγότερο από το 65% του γενικού πληθυσμού, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως δεν εξετάζει προς το παρόν περαιτέρω μέτρα παρά το γεγονός ότι το ΕΣΥ λειτουργεί στα όρια του και η πανδημία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα.

Περαιτέρω μέτρα

«Για να σπάσουμε γρήγορα και βίαια το τέταρτο κύμα της επιδημίας έχουμε συμφωνήσει σε περαιτέρω μέτρα» ανέφερε σε ανάρτηση της στο twitter η βουλευτής των Πρασίνων, Kathrin Goering-Eckardt, η οποία σε δηλώσεις της επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε εργαζόμενους σε γηροκομεία, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο και τη διαίρεση που υπάρχει ανάμεσα στα τρία γερμανικά κόμματα που διαπραγματεύονται για το σχηματισμό κυβέρνησης, με τους Φιλελεύθερους να επιδιώκουν μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση, χωρίς περιορισμούς απέναντι στους πολίτες.
Το ενδεχόμενο επιβολής νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων έχει προκύψει ύστερα από την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να επιβάλλει lockdown στους ανεμβολίαστους πολίτες, τη στιγμή που και άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν επιβάλλει την προσκόμιση βεβαιώσεων εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test για υπεραστικές μετακινήσεις.

Όχι σε κλείσιμο σχολείων και απαγόρευση κυκλοφορίας

Η Bundestag αναμένεται να ψηφίσει μεθαύριο Πέμπτη 18/11 το σχετικό νομοσχέδιο έτσι ώστε αυτό να μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 25/11, μια και αυτή παρείχε τη νομική βάση για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Παράλληλα ο νέος νόμος στοχεύει στο να δώσει στα γερμανικά κρατίδια τη δυνατότητα να επιλέγουν από μια σειρά μέτρων, κρίνοντας ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση, αν και αποκλείει μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων και η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης