Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall Street - Στο επίκεντρο τα στοιχεία για την μακροοικονομία

Ήπια άνοδος στη Wall Street - Στο επίκεντρο τα στοιχεία για την μακροοικονομία

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα μάκρο

Σχετικά Άρθρα

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν σήμερα 16/11 τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο θετικό κλίμα που διαμόρφωσαν τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή τα οποία βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο από το ράλι του πληθωρισμού στην καταναλωτική συμπεριφορά και στη μεταποιητική δραστηριότητα.
Οι ανησυχίες πάντως για το ράλι του πληθωρισμού μετά τα στοιχεία που έδειξαν άλμα των τιμών κατά 6,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν εξάλλου ότι οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο, σε μία νέα ένδειξη ότι ο πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν 1,2% τον Οκτώβριο μετά από άνοδο 0,4% τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Παράλληλα οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden και του Κινέζου προέδρου Xi Jinping.
Την ευθύνη τους απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο έτσι ώστε ο μεταξύ τους ανταγωνισμός να μην μετατραπεί σε σύγκρουση εξέφρασαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Joe Biden και της Κίνας Xi Jinping κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα Τρίτη 16/11 το πρωί, αν και οι δύο πλευρές επέμειναν στις παγιωμένες θέσεις τους.
«Πιστεύω ότι η ευθύνη μας ως ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας είναι να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κρατών μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση, είτε ηθελημένα είτε ακούσια» είπε ο Biden στον Κινέζο ομόλογό του, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να προχωρήσουν σε έναν «απλό ανταγωνισμό».
Η συνομιλία των δύο προέδρων έγινε εν μέσω κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των δύο κρατών για μια σειρά από θέματα, από την προέλευση της covid, το εμπόριο και τους κανόνες ανταγωνισμού μέχρι το κορυφαίο ζήτημα της Ταϊβάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τεχνολογία, κα.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως ούτε περίμεναν ούτε προέκυψε κάποια αιφνίδια πρόοδος στις σχέσεις με την Κίνα.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,15% και έκλεισε στις 36.142,22 μονάδες
Ο S&P 500 ενισχύθηκε +0,39% στις 4.700,90 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,76% στις 15.973,86 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2021, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,7% μετά από άνοδο 0,8% τον Σεπτέμβριο.
Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις κινήθηκαν 1,7% υψηλότερα, ενώ εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και της βενζίνης, οι πωλήσεις σημείωσαν κέρδη 0,7%.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών εισαγωγών κατέγραψε άνοδο 1,2%, έναντι πρόβλεψης για κέρδη 1%. Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε καταγράψει άνοδο 0,4%.
Οι τιμές των εισαγωγών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Οκτώβριο 2021, καθώς το κόστος των προϊόντων πετρελαίου και των τροφίμων αυξήθηκε, ενισχύοντας τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός για λίγο.
Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν 1,2% τον Οκτώβριο μετά από άνοδο 0,4% τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10,7% τον Οκτώβριο μετά από άνοδο 9,3% τον Σεπτέμβριο.
Στο μεταξύ, οι τιμές των εισαγόμενων καυσίμων αυξήθηκαν κατά 8,6% τον περασμένο μήνα μετά από αύξηση 3,9% τον Σεπτέμβριο ενώ το κόστος των εισαγόμενων τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,8%.
Εξαιρουμένων των καυσίμων και των τροφίμων, οι τιμές των εισαγωγών ενισχύθηκαν κατά 0,3%. Αυτός ο συγκεκριμένος δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος από τον Σεπτέμβριο και αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.
Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Οκτώβριο μετά από άνοδο 0,4% τον Σεπτέμβριο.
Οι τιμές των αγροτικών εξαγωγών ανέκαμψαν 1%.
Οι τιμές εξαγωγών μη αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 1,5%.
Οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, στη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 1983.
Η εταιρεία λιανικής Walmart αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,11 δισ. Δολάρια ή 1,11 δολάρια ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 5,14 δισ. Δολάρια ή 1,80 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 1,45 δολάρια, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις για 1,40 δολάρια.
Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 140,53 δισ. δολάρια έναντι των 134,71 δισ. Δολαρίων πριν από ένα χρόνο, και έναντι των 135,43 δισ. Δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.
Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8% σε ετήσια βάση και έχουν αυξηθεί 87% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.
Οι διεθνείς πωλήσεις της Walmart μειώθηκαν 20,1% στα 23,6 δισ. Δολάρια, κυρίως εξαιτίας των εκποιήσεων.
Τα αποθέματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 11,55 εν όψει των διακοπών.
Για το σύνολο της χρήσης αναμένει κέρδη ανά μετοχή 5 δολαρίων, προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 6,40 δολαρίων, υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 6,20-6,35 δολαρίων.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή 6,34 δολαρίων.
Η εταιρεία Home Depot ανακοίνωσε κέρδη γ΄ τριμήνου 2021, καθαρές πωλήσεις και συγκρίσιμες πωλήσεις, που διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προσδοκιών.
Τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αυξήθηκαν στα 4,13 δισ. δολάρια ή 3,92 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 3,43 δισ. δολαρίων ή 3,18 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν 9,8% στα 36,82 δισ. δολάρια, αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 34,95 δισ. δολάρια.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 6,1%, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 2,4%.
Το κόστος των πωλήσεων αυξήθηκε 9,9% στα 24,26 δισ. δολάρια, καθώς το μεικτό περιθώριο μειώθηκε στο 34,1% από το 34,2%.

Νέα ρεκόρ για τους STOXX 600, DAX και CAC-40

Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφάλωσε ο πανευρωπαϊκός STOXX 600, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, παρά το ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.
Εκτός από τα εταιρικά αποτελέσματα και τα στοιχεία από την οικονομία, οι αγορές παρακολουθούν και τις εντάσεις που κλιμακώνονται λόγω της συσσώρευσης στρατευμάτων από τη Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα, με το ΝΑΤΟ να προειδοποιεί ότι θα είναι έτοιμο να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Εν τω μεταξύ, μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία έχει φέρει το Μινσκ στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους υπουργούς Εξωτερικών να συζητούν νέο γύρο κυρώσεων κατά του προέδρου Alexander Lukashenko.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2% στις 489,27 μονάδες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε και ο γερμανικός DAX με άνοδο 0,6% στις 16.247,86 μονάδες, ενώ και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε ρεκόρ, κλείνοντας με μικρά κέρδη 0,3% στις 7.152,60 μονάδες.
Ο βρετανικός FTSE 100 στο μεταξύ, έχασε 0,3% στις 7.326,97 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στοο τρίτο τρίμηνο του 2021, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2,2% και κατά 2,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,0% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,9% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021, μετά από +14,2% στη ζώνη του ευρώ και +13,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,9% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,1% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021, μετά από +1,9% και στις δύο περιοχές το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Συνέχισαν να αυξάνονται οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία τον Οκτώβριο, με τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,6%. Σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,4%.
Η κίνηση οδηγήθηκε από την απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 4,8%, καθώς οι τιμές των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν κατά 5,8% και 12,5% αντίστοιχα.
Παράλληλα, οι τιμές υπηρεσιών και καπνού παρέμειναν σταθερές τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές τροφίμων αυξήθκαν ελαφρώς κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και οι τιμές για τα προϊόντα της μεταποιητικής βιομηχανίας ενισχύθηκαν κατά 0,2%.
Στο 4,3% υποχώρησε η ανεργία στη Βρετανία τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.
Το καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα έδειξε πτώση κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Παράλληλα, η απασχόληση εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 75,4% και ότι 160.000 νέοι εργαζόμενοι προστέθηκαν στο εργατικό δυναμικό τον Οκτώβριο.
O ρυθμός αύξησης των ετήσιων αμοιβών ήταν 5,8% για τις συνολικές αποδοχές, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, και 4,9% για τις τακτικές αμοιβές το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ, στις 1.172.000 τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο. Είναι ο τρίτος διαδοχικός μήνας που ο μέσος όρος τριών μηνών ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Premier Foods ανακοίνωσε πτώση στα προ φόρων κέρδη στο α΄ μισό της χρήσης 2022, καθώς τα έσοδα υποχώρησαν από τους εξαιρετικά υψηλούς όγκους του προηγουμένου έτους, και τόνισε ότι βρισκόταν σε καλό δρόμο για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για το σύνολο της χρήσης.
Η εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων εμφάνισε προ φόρων κέρδη 30,7 εκατ. στερλίνων (41,2 εκατ. δολάρια) για το εξάμηνο μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, σε σχέση με τα κέρδη των 50,5 εκατ. στερλίνων πριν από ένα χρόνο.
Για το α΄ εξάμηνο της χρήσης 2021, τα κέρδη της εταιρείας είχαν αυξηθεί από τα έκτακτα κέρδη από την πώληση της Hovis.
Η εταιρεία τόνισε πως τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 394,1 εκατ. Στερλίνες, χαμηλότερα 6,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους.
Η πτώση αποτυπώνει τους εξαιρετικούς όγκους που σημειώθηκαν στο προηγούμενο έτος, λόγω της αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης, σε παντοπωλεία στη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας.
Η Premier Foods τόνισε πως έχει εισέλθει στο β΄ μισό της χρήσης 2022 με ισχυρό momentum, και ότι είναι σε σωστή τροχιά επίτευξης των στόχων για το σύνολο της χρήσης.
Η Tesco, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής της Βρετανίας, ήταν η μόνη από τις τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις σούπερ-μάρκετ που είδε αύξηση των πωλήσεων της στις τελευταίες 12 εβδομάδες, αυξάνοντας την κυριαρχία της στον κλάδο εν όψει των Χριστουγέννων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών NielsenIQ.
Η έρευνα της εταιρείας εμφάνισε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4% σε ετήσια βάση στις 12 εβδομάδες μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, αυξάνοντας το μερίδιο συμμετοχής της κατά 0,2%, στο 26,6%.
Σε αντίθεση, οι μικρότερες ανταγωνιστικές Sainsbury, Asda και Morrisons, είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται 3,1%, 2,4% και 4,7% αντιστοίχως, και όλες έχασαν μερίδιο της αγοράς.
Τον προηγούμενο μήνα, η Tesco ανακοίνωσε αύξηση 16,6% στα κέρδη α΄ εξαμήνου, και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της χρήσης παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι πωλήσεις ωστόσο αυξήθηκαν 4,9% στην αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Η εταιρεία ερευνών ανακοίνωσε ότι οι επισκέψεις στα καταστήματα αυξήθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 28 εκατ. περισσότερες επισκέψεις.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, οι οποίες προσπάθησαν να αποτιμήσουν την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden και του Κινέζου προέδρου Xi Jinping.
Η συνομιλία των δύο προέδρων έγινε εν μέσω κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των δύο κρατών για μια σειρά από θέματα, από την προέλευση της covid, το εμπόριο και τους κανόνες ανταγωνισμού μέχρι το κορυφαίο ζήτημα της Ταϊβάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τεχνολογία, κα.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως ούτε περίμεναν ούτε προέκυψε κάποια αιφνίδια πρόοδος στις σχέσεις με την Κίνα.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας Philip Lowe, αναμένει ότι οι τρέχουσες υψηλές πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν τους επόμενους 18 μήνες, και ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια όταν είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει ξανά.
Τα προβλήματα στον εφοδιασμό και η άνευ προηγουμένου ζήτηση για αγαθά, θα υποχωρήσει καθώς οι καταναλωτικές συνήθειες εξομαλύνονται μετά την πανδημία, μακριά από υπηρεσίες και προς καταναλωτικά αγαθά και υλικά στέγασης, τόνισε ο Lowe.
Επαναδιατυπώνοντας την άποψη ότι οι αγορές κάνουν λάθος που περιμένουν αύξηση των επιτοκίων το 2022, ο Lowe δηλώνει ότι αυτό αφήνει την αύξηση των μισθών ως βασικό δείκτη καθορισμού του εάν ο πληθωρισμός είναι πιθανό να είναι βιώσιμος.
Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θέλει να δει τον πληθωρισμό σταθερά σε ένα εύρος 2%-3% προτού προχωρήσει την αύξηση του επιτοκίου από το τρέχον ιστορικό χαμηλό του 0,1%.
Ο Lowe δήλωσε πως η αύξηση των μισθών κατά 3% ή περισσότερο δεν αποτελεί στόχο της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.
Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε στο 4,3% στο τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχοία που δημοσιεύτηκαν σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στο χαμηλότερο επίπεδο από το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2020, καθώς η αγορά εργασίας βελτιώθηκε μαζί με την οικονομική ανάκαμψη.
Σημειώνεται πως η ανεργία ήταν στο 4,5% στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.
Το ποσοστό υποαπασχόλησης υποχώρησε στο 1,9%, από 2,1% του προηγούμενου τριμήνου.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε + 1%, με τις μετοχές της εταιρείας εξοπλισμού τυχερών παιχνιδιών Razer στο Χονγκ Κονγκ να σημειώνουν κέρδη +10%.
Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισαν με πτώση, με τον Shanghai composite να υποχωρεί -0,33% στις 3.521,79 μονάδες ενώ ο Shenzhen υποχώρησε -0,153% στις 14.613,97 μονάδες.
Ανοδικά έκλεισαν οι ιαπωνικές μετοχές, με τον Nikkei 225 να σημειώνει άνοδο +0,11% στις 29.808,12 μονάδες, ενώ ο δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά +0,12% στις 2.050,83 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση οριακά χαμηλότερα στις 2.997,21 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης