Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αιχμή Δένδια για Ισπανία και συμφωνία με Τουρκία: Το παράδειγμα της Γαλλίας να το ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ

Αιχμή Δένδια για Ισπανία και συμφωνία με Τουρκία: Το παράδειγμα της Γαλλίας να το ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ
Η Αθήνα εμφανίζεται ενοχλημένη για τη συμμαχία Τουρκίας - Ισπανίας
Σχετικά Άρθρα

Αιχμές κατά της Ισπανίας εκτόξευσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον απόηχο της συμφωνίας της με την Τουρκίας και της συνάντησης του Pedro Sanchez με τον πρόεδρος Tayyip Erdogan στην Άγκυρα.
«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της Ε.Ε. και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ» ανέφερε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογο του, Jean-Yves Le Drian.
Αναφερόμενος, δε, στην ελληνογαλλική συμφωνία υπογράμμισε πως ούτε απειλεί οποιοδήποτε, ούτε στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε.

Οι ελληνογαλλικές σχέσεις

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού επισήμανε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα, εστίασε στις «διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις» της Ελλάδας και της Γαλλίας, κάνοντας ειδική αναφορά στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Αποτελεί επιστέγασμα των διμερών σχέσεων, υπογράμμισε και στάθηκε στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών πολύ σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως οι νέες φρεγάτες Belhara και τα αεροσκάφη Raffale, «τα οποία δημιουργούν μια δύναμη αποτροπής εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής». Σημείωσε ακόμα πως η συμφωνία προβλέπει τον στενό συντονισμό των δύο χωρών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και προσέθεσε πως η σημερινή τους συνάντηση αποτελεί υλοποίηση του όρου αυτού. Ειδικότερα, είπε πως συζήτησαν και εξέτασαν τις κοινές προκλήσεις και χαρακτήρισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει μεταξύ τους σύμπτωση απόψεων.

Η γαλλική προεδρία

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν για την ΕΕ και την επερχόμενη γαλλική προεδρία και τις προτεραιότητές της.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε τον Γάλλο ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτύχει η γαλλική προεδρία και πως είναι αρωγός στην προώθηση του τρίπτυχου: επανεκκίνηση, ισχύς, ένταξη. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε πως η Ελλάδα θα συνεισφέρει στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μέσω της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής άμυνας, που είναι απολύτως συμβατό με τις ΝΑΤΟϊκές μας δεσμεύσεις, υπογράμμισε.

Ενοχλημένη η Αθήνα

Η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από το γεγονός ότι Τουρκία και Ισπανία προχωρούν σε ενίσχυση της σχέσης τους.
Με στόχο να απαντήσει στην πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία, Erdogan κατά τη συνάντηση του με τον Sanchez επιχείρησε να προτάξει την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ισπανίας - Τουρκίας, δηλώνοντας πως προσβλέπει στην αγορά ενός δεύτερου ισπανικού αεροπλανοφόρου και πιθανώς και ενός υποβρυχίου, ενώ υπέγραψε μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό έξι συμφωνίες, για συνεργασία σε τομείς που αφορούν την ενέργεια, μέχρι την αντιμετώπιση καταστροφών.
«Όπως ξέρετε το πρώτο αεροπλανοφόρο μας δεν είναι μεγάλου εκτοπίσματος. Μετά απο αυτό όμως, θα ναυπηγήσουμε ένα μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο και στο ζήτημα αυτό είμαστε σύμφωνοι με τον αξιότιμο φίλο μου. Με τη βοήθεια του Θεού στοχεύουμε να ναυπηγήσουμε μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο μετά απο αυτό που ναυπηγούμε τώρα», δήλωσε ο Erdogan.
«Με όλα αυτά, αγαπητέ Πρόεδρε, θέτουμε τους νέους μας πυλώνες για να συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα κοινό μέλλον», ανέφερε ο πρωθυπουργός Ισπανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης