Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Τα πάνω κάτω στην Ευρώπη λόγω covid - Θέμα χρόνου οι περιορισμοί και σε άλλες χώρες

Oxford Economics:  Τα πάνω κάτω στην Ευρώπη λόγω covid - Θέμα χρόνου οι περιορισμοί και σε άλλες χώρες
Οι επικείμενες αποφάσεις για περιορισμούς δεν προμηνύουν θετικές προοπτικές για τo ευρωπαϊκό outlook
Σχετικά Άρθρα
Τα πάνω κάτω έφερε η πανδημία στην Ευρώπη, καθώς επανέρχονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες λόγω έξαρσης των κρουσμάτων, με την Oxford Economics να εκτιμά ότι αργά ή γρήγορα και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστρίας και της Γερμανίας.
« Καθώς τα κρούσματα Covid 19 συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ευρώπη, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να εισάγουν νέους περιορισμούς, ενώ άλλες συζητούν πιθανά μέτρα.
Αναμένουμε στοχευμένα μέτρα σε ορισμένες χώρες, κυρίως ανάλογα με την κατάσταση της υγείας, αλλά και με βάση άλλους παράγοντες, όπως οι εσωτερικές πολιτικές καταστάσεις», σημειώνουν οι αναλυτές.
oxford.jpg

Τα κρούσματα Covid έχουν εκτοξευθεί ξανά στην ευρωζώνη. Η εικόνα συνεχίζει να φαίνεται ετερογενής με χώρες, όπως η Αυστρία ή η Γερμανία, να επηρεάζονται περισσότερο.

Οι κίνδυνοι για ανάπτυξη και ιδιωτική κατανάλωση


Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι όχι μόνο η ανάπτυξη θα επηρεαστεί άμεσα από τις κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά και ότι θα επηρεαστεί έντονα και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Και με την ιδιωτική κατανάλωση που αναμένεται να είναι ο σημαντικότερος συντελεστής στην ανάπτυξη το επόμενο έτος, Οι επικείμενες αποφάσεις για περιορισμούς δεν προμηνύουν θετικές προοπτικές για τo ευρωπαϊκό outlook, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Θέμα χρόνου η λήψη μέτρων και σε άλλες χώρες

Αυτή η εβδομάδα ήταν σχετικά ήσυχη όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα στην Ευρωζώνη, ωστόσο ήταν μια αρκετά σημαντική εβδομάδα.
Με τα κρούσματα Covid να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης (Εικόνα 1), οι κυβερνήσεις αποφασίζουν τώρα τι θα κάνουν στη συνέχεια όσον αφορά τους περιορισμούς.
Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει αλλαγές τις τελευταίες ημέρες.
Η Αυστρία, αφού δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για περιορισμένους λόγους, τώρα αυστηροποιεί σημαντικά τους περιορισμούς και ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ολόκληρη η χώρα θα μπει σε lockdown για τουλάχιστον 20 ημέρες.
Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση έχει επίσης εισαγάγει αυστηρότερους κανόνες για όλο τον πληθυσμό της, με τους εργαζόμενους να ζητούν να εργάζονται από το σπίτι, εάν είναι δυνατόν.
Επιπλέον, άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, συζητούν τι μέτρα να λάβουν.
Και ενώ μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση σε άλλες χώρες, είναι σαφές ότι η ροή των πραγμάτων έχει αλλάξει, με ορισμένους περιορισμούς που ενδέχεται να τεθούν αργά ή γρήγορα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, σημειώνει η Oxford Ecoonomics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης