Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστραλία (Έρευνα): Τρία είναι τα αποτελεσματικότερα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού - Το lockdown δεν συμπεριλαμβάνεται

Αυστραλία (Έρευνα): Τρία είναι τα αποτελεσματικότερα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού - Το lockdown δεν συμπεριλαμβάνεται
Aν και κάποιες χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Σινγκαπούρη εφάρμοσαν για μακρά χρονικά διαστήματα τη μέθοδο του «στρατηγικού μηδενισμού των κρουσμάτων», ειδικοί παρατηρούν ότι το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού
Σχετικά Άρθρα
Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να μειώνεται και οι εμβολιασμοί να αυξάνονται, προς το τέλος καλοκαιριού, πολλές κυβερνήσεις άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και η κοινωνική ζωή επέστρεψε.
Στη Μεγάλη Βρετανία ο Boris Johnson έκανε λόγο για «Μέρα Ελευθερίας».
Λίγους όμως μήνες αργότερα η εικόνα αντιστράφηκε, τα κρούσματα και πάλι εκτοξεύθηκαν και πολλές κυβερνήσεις άρχισαν να αλλάζουν στάση.
Γεγονός είναι ότι μέχρι σήμερα εκτός από τον εμβολιασμό, τα τρία μέτρα που αποδεικνύονται αποτελεσματικά είναι:
η χρήση μάσκας (ιδανικά FFP2 ή FFP3),
η τήρηση αποστάσεων και
το πλύσιμο των χεριών.
Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος αυτών των μέτρων είναι χαμηλό.
Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστήμιου Μόνας της Μελβούρνης και του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας του Εδιμβούργου, την οποία αναδεικνύει η Deutsche Welle δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να αμελούμε αυτούς τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Σωτήρια η χρήση μάσκας

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που προέκυψαν στο διάστημα της πανδημίας από περίπου 37.000 επιμέρους μελέτες σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Η νέα μεγάλη έρευνα επιβεβαιώνει ότι η καλή υγιεινή των χεριών μειώνει την μόλυνση από κορωνοϊό κατά 53%. Επίσης και η σωστή χρήση μάσκας μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 53%. Βάσει στοιχείων από 200 χώρες, το ποσοστό θνησιμότητας με COVID-19 σε χώρες με υποχρεωτική χρήση μάσκας ήταν 45,7% χαμηλότερο από χώρες, στις οποίες δεν ίσχυε αυτό το μέτρο.
Σε συνέντευξή του στην DW, ο Ulrich Pels, διευθυντής στο Ινστιτούτο Χημείας Max Planck του Μονάχου τονίζει: «Οι μάσκες FFP2 μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές και την απορρόφηση σωματιδίων κορωνοϊού κατά 95%, ενώ οι FFP3 έως και κατά 99%.
Αυτό σημαίνει ότι μια μάσκα FFP2 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης για τον χρήστη στο 1/20
.
Μια μάσκα FFP3 στο 1/100».
Στη νέα έρευνα πάντως σημειώνεται ότι παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ως προς τη χρήση μάσκας από χώρα σε χώρα.
Για παράδειγμα σε κάποιες χώρες είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τύπου FFP και σε άλλες όχι.
O Ulrich Pels επισημαίνει επίσης ότι δεν αρκεί απλώς η χρήση μάσκας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό η μάσκα να χρησιμοποιείται σωστά: «Η μάσκα είναι πλήρως αποτελεσματική μόνο όταν εφαρμόζεται καλά και σφιχτά.
Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν κάθεται σωστά πάνω στη μύτη».
Ο ίδιος πάντως τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση «η χρήση οποιασδήποτε μάσκας είναι καλύτερη από τη μη χρήση μάσκας».

Καμία επαφή, καμία μόλυνση

Σύμφωνα με την έρευνα ίσως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας παραμένει η αυστηρή τήρηση αποστάσεων.
Στην πιο ακραία μορφή, η τήρηση αποστάσεων συνεπάγεται απομόνωση ή με άλλα λόγια lockdown.
Η μέθοδος αυτή θεωρείται ότι μηδενίζει τα κρούσματα κορωνοϊού, ταυτόχρονα όμως ισοδυναμεί με το πάγωμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Ωστόσο, αν και κάποιες χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Σινγκαπούρη εφάρμοσαν για μακρά χρονικά διαστήματα τη μέθοδο του «στρατηγικού μηδενισμού των κρουσμάτων», ειδικοί παρατηρούν ότι το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού.
Aπό τη μια πλευρά πλέον η πανδημία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ώστε να μηδενιστούν παντελώς τα κρούσματα.
Από την άλλη, η οικονομία δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να παραμείνει κι άλλο στάσιμη.
Παρόλ‘ αυτά η τήρηση αποστάσεων στη δουλειά, σε καταστήματα ή δημόσιους χώρους κρίνεται αναγκαία για την αποτελεσματική αλλά και εύκολη προστασία μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης