Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πότε έρχεται το τέλος της πανδημίας – Σταθεροποίηση κρουσμάτων γύρω στις 5-10 Δεκεμβρίου - Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Πότε έρχεται το τέλος της πανδημίας – Σταθεροποίηση κρουσμάτων γύρω στις 5-10 Δεκεμβρίου - Τι αναφέρουν οι ειδικοί
Την εκτίμησή του ότι η πανδημία θα λάβει τέλος σε 6 με 8 μήνες, εξέφρασε ο Έλληνας καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο John Hopkins, Παναγιώτης Γαλιατσάτος.

Δραματική αναμένεται να είναι η πορεία της πανδημίας και τους επόμενους μήνες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά  και της τρίτης δόσης εμβολίου, κρούοντας παράλληλα το «καμπανάκι» για επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών αν δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται δύσκολη και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λαμβάνονται μέτρα για τους ανεμβολίαστους και μάλιστα, από τη Δευτέρα 22/11 τίθενται σε ισχύ νέα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού και να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία και η οικονομία.
Και ενώ έμφαση δίνεται στους εμβολιασμούς, με τα προγραμματισμένα ραντεβού μετά το lockdown στους ανεμβολίαστους να είναι αυξημένα, δεν λείπουν οι προβλέψεις για σταθεροποίηση των κρουσμάτων στις 5-10 Δεκεμβρίου, αλλά και για το τέλος της πανδημίας μέσα στους επόμενους 6 με 8 μήνες.

Γαλιατσάτος (Έλληνας καθηγητής του John Hopkins): Σε 6-8 μήνες το τέλος της πανδημίας – Σε κάποια μέρη του κόσμου θα παραμείνει κορωνοϊός

Την εκτίμησή του ότι η πανδημία θα λάβει τέλος σε 6 με 8 μήνες, εξέφρασε ο Έλληνας καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο John Hopkins, Παναγιώτης Γαλιατσάτος.
«Έχουμε το εμβόλιο, θεραπείες, τα φάρμακα της Merck και της Pfizer, οπότε πιστεύω ότι η πανδημία θα φύγει σε 6-8 μήνες», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γαλιατσάτος, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο κορωνοϊός θα μείνει σε κάποια μέρη του κόσμου.

Κλειδί ο εμβολιασμός

Κλειδί για τη λήξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, αποτελεί ο εμβολιασμός που είναι υψίστης σημασίας σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας.
Όπως ανέφερε «πρέπει να εμβολιστούμε ώστε ο οργανισμός μας να είναι πιο «έξυπνος» απέναντι στον ιό. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι απέναντι στο κίνδυνο και μαζί με τις μάσκες, η πανδημία θα φύγει».
«Βλέπω τους ασθενείς που θέλουν να ζήσουν, θα νικήσει ο άνθρωπος γιατί έχουμε την απάντηση απέναντι στο μικρόβιο», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τον ίδιο, για την εντατικοποίηση των εμβολιασμών πρέπει οι γιατροί να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου προκειμένου να μεταβεί μαζικότερα στα εμβολιαστικά κέντρα .

Τζανάκης: Σταθεροποίηση κρουσμάτων γύρω στις 5-10 Δεκεμβρίου – Ανάλογη εικόνα σε διασωληνώσεις και θανάτους μετά από 2-3 εβδομάδες

«Η σταθεροποίηση στα κρούσματα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έρθει γύρω στις 5-10 Δεκέμβρη και 2-3 εβδομάδες μετά θα έρθει η ανάλογη εικόνα στις διασωληνώσεις και στους θανάτους», εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στην θνητότητα σε σχέση και με τα κρούσματα στο δεύτερο, στο τρίτο και στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και μέσα από ένα διάγραμμα με στοιχεία και αντιπαραβολή των κρουσμάτων και των θανάτων, εξήγησε στις κορυφώσεις τους, στο δεύτερο κύμα ημερησίως ο μέσος όρος θανάτων ήταν 46 ασθενεί, στο τρίτο κύμα ήταν 53 ασθενείς και στο τέταρτο κύμα είναι 30.
«Έχουμε 3.000 θανάτους στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, παρότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε το εμβόλιο και την προστασία του», εξήγησε ο κ. Τζανάκης.

Για τα κρούσματα

Ανέφερε δε, πως μεγάλο μέρος των κρουσμάτων αφορά παιδιά και πληθυσμό νεαρής ηλικίας, που νοσεί πιο ελαφρά σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς.
Σημείωσε μάλιστα ότι «η διαφοροποίηση με τις άλλες χώρες έχει να κάνει με τον εμβολιασμό των πολιτών τους, στην ηλικιακή ομάδα των οποίων υπάρχει αυξημένη θνητότητα», τονίζοντας ότι στην Ελλάδα «οι άνω των 60 ετών, δίνουν το 86% των θανάτων».

Λουκίδης (καθηγητής Πνευμονολογίας): Και εμβολιασμένος να είσαι, πρέπει να τηρείς τα μέτρα προστασίας

«Και εμβολιασμένος να είσαι, πρέπει να τηρείς τα μέτρα προστασίας. Πρέπει να είσαι μέρος αυτής της υπεύθυνης προσέγγισης», υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας , Στ. Λουκίδης.
Όπως τόνισε ο κ. Λουκίδης μιλώντας στο Mega, «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο κομμάτι. Σίγουρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύεται σήμερα ή κάνει πιο σοβαρή νόσο είναι το οδηγό ποσοστό σε αυτή την πανδημική κρίση. Βλέπουμε ότι υπάρχει φθίνουσα ανοσία του εμβολίου σε κάποιο χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται στους 6 μήνες. Το αν αυτή τη στιγμή τους κλείσουμε ή μας κλείσουν μέσα πρέπει να το αποφύγουμε. γιατί μπαίνουμε σε μία διχαστική προσέγγιση του θέματος».
Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown σημείωσε πως «εάν φτάσουμε σε σημείο που θα βρεθούμε σε μεγάλο αδιέξοδο, πιστεύω ότι θα πάρουμε μέτρα όπως αυτά που πήραν οι ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα είναι πως θα αναστείλουμε κάποια κομμάτια για να μη φτάσουμε εκεί».
«Νομίζω ότι το lockdown είναι ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν το τραπέζι, αλλά θα τεθούν ίσως με διαφορετικό τρόπο που είχαμε ζήσει τις προηγούμενες χρονιές. Δεν είμαστε μόνο γιατροί, άλλα άνθρωποι της κοινωνίας και βλέπουμε τα προβλήματα της κοινωνίας», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε δε, πως η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και η τηλεργασία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των κρουσμάτων. Όπως είπε, «είναι ένα ζήτημα που έχουμε θέσει αρκετοί από εμάς, ότι πρέπει να επανέλθει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, καθώς και η τηλεργασία, γιατί μειώνει την κινητικότητα σε ώρες αιχμής. Είναι δύο κομμάτια που δεν είναι επώδυνα».

Για τρίτη δόση

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, καθώς θα βοηθήσει να στηθεί το τείχος άμυνας.
«Οι άνθρωποι που έκαναν τις 2 δόσεις έδειξαν μία υπεύθυνη στάση. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στο θέμα της τρίτης δόσης. Πρέπει να δείξουμε ότι είναι μία σωστή προσέγγιση για να χτίσουμε την άμυνά μας. Νοσηλεύουμε αυτή τη στιγμή άτομα που έχουν κάνει τις 2 δόσεις και δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση», ανέφερε.
Ακόμη, για το αν γνωρίζουν οι επιστήμονες αν η τρίτη δόση είναι για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και τις ευπαθείς ή είναι για όλους ανεξαιρέτως, σημείωσε πως «είναι ένα στοιχείο που δεν το έχουμε βιβλιογραφικά» και «η επιστήμη είναι αποδεικτική και είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό στα χέρια μας».

Δημόπουλος για τρίτη δόση: Η πιθανότητα μόλυνσης μειώνεται κατά 95% - Κανένας θάνατος, σύμφωνα με μελέτη

Μειώνεται κατά 95% η πιθανότητα μόλυνσης από κορωνοϊό μετά την τρίτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της Pfizer, όπως ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος.
Πρόκειται για μελέτη η οποία συμπεριλαμβάνει 10.000 άτομα που είχαν λάβει τη δεύτερη δόση και τυχαιοποιήθηκαν είτε να λάβουν την τρίτη δόση ή να μην κάνουν το εμβόλιο.
Για όσους έκανα την τρίτη δόση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ , μειώθηκε η πιθανότητα μόλυνσης κατά 95%, ενώ δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.
«Δηλαδή 6 άτομα στα 5.000 που έκαναν το εμβόλιο μολύνθηκαν και νόσησαν ελαφρά, σε σχέση με 123 άτομα από αυτά που δεν έκαναν την τρίτη δόση», τόνισε ο κ. Δημόπουλος.
Όπως είπε, «η σύσταση είναι η τρίτη δόση να γίνει το συντομότερο δυνατό μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας».
Εξήγησε ότι η ανοσιακή απόκριση απέναντι στον ιό μετά την τρίτη δόση είναι πολύ μεγαλύτερη σε αναλογία με την προστασία που προσφέρουν οι δυο δόσεις, ενώ έκανε λόγο για μικρό φόβο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας που παρουσιάζεται συνήθως σε ενήλικες άνδρες μετά τον εμβολιασμό, σημειώνοντας ότι η περίπτωση αυτή όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα , αφορά μόλις 2 περιστατικά ανά 1 εκατ. δόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης