Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτές τάσεις στη Wall Street, ξερθώριασε η ώθηση από την παραμονή Powell στη Fed

Μεικτές τάσεις στη Wall Street, ξερθώριασε η ώθηση από την παραμονή Powell στη Fed

Μεικτές τάσεις στη Wall μετά την απόφαση Biden να ανανεώσει τη θητεία Powell

Σχετικά Άρθρα
Δεν κατάφεραν να κρατήσουν μέχρι το τέλος τα κέρδη τους σήμερα 22/11 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κατρακυλά 1,3% και τον S&P 500 να χάνει 0,3%, παρά τα νέα υψηλά που βρέθηκαν να καταγράφουν νωρίτερα.
Το ράλι των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Biden να προτείνει τον πρόεδρο της Federal Reserve, J. Powell για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας, έπληξε το κλίμα στη Wall Street.

Η L. Breinard, μέλος του Δ.Σ. της Fed η οποία ήταν η έτερη διεκδικήτρια του ύπατου θώκου της κεντρικής τράπεζας, προτάθηκε από τον Αμερικανόπρόεδρο για αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.
Οι αποφάσεις του Λευκού Οίκου για την Fed έθεσαν τέλος στην αβεβαιότητα για το πρόσωπο που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσει την κεντρική τράπεζας στην ιστορική στροφή που θα πρέπει να κάνει, εγκαταλείποντας οριστικά τις διευκολυντικές πολιτικές της, για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Στις πρώτες τους δηλώσεις εξάλλου μετά τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, Powell και Breinard, ξεκαθάρισαν ποια θα είναι από εδώ και πέρα η προτεραιότητα τους, επισημαίνονταςτον διαβρωτικό αντίκτυπο που έχει ο υψηλός πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία και τα νοικοκυριά.
Στις δηλώσεις τους μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Biden για τις δύο κορυφαίες θέσεις στην κεντρική τράπεζα, οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι γνωρίζουν πόσο επιζήμιος έχει γίνει ο πληθωρισμός.

O δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,05% στις 35.619,25 μονάδες
O δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -0,32% στις 4.682,94 μονάδες
O δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,26% στις 15.854,76 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ανέκτησε τη δυναμική της τον Οκτώβριο 2021 η αμερικανική οικονομία μετά την υποτονική ανάπτυξη των τελευταίων μηνών, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Federal Reserve Bank του Σικάγο.

Ειδικότερα, ο εθνικός δείκτης δραστηριότητας της Fed του Σικάγο αυξήθηκε στις 0,76 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις -0,18 μονάδες που κατρακύλησε τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της FactSet που ανέμεναν άνοδο στις 0,17 μονάδες.
Ο δείκτης της κεντρικής τράπεζας του Σικάγο αποτελείται από 85 οικονομικούς υποδείκτες από όλες σχεδόν τις κατηγορίες δραστηριοτήτων, οι οποίοι χωρίζονται σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες: παραγωγή και εισόδημα, απασχόληση, ανεργία και ώρες απασχόλησης, προσωπική κατανάλωση και στέγαση, και πωλήσεις, παραγγελίες και αποθέματα.
Θετική ένδειξη του δείκτη δείχνει ανάπτυξη πάνω από την ιστορική τάση, ενώ αρνητική μέτρηση αντιστοιχεί σε ανάπτυξη κατώτερη της τάση.
Τον Οκτώβριο, ο δείκτης καταδεικνύει ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης καθώς σηματοδοτεί επιτάχυνση σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους μήνες.
Και οι τέσσερις ευρείες κατηγορίες δεικτών που απαρτίζουν τον δείκτη συνεισέφεραν θετικά στη μέτρηση του Οκτωβρίου, καθώς όλες βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Η άνοδος του συνολικού δείκτη οφείλεται στη βελτίωση των δεικτών που σχετίζονται με την παραγωγή, οι οποίοι συνεισέφεραν 0,44 μονάδες μετά από συνεισφορά -0,35 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας το ενδεχόμενο διερεύνησης μιας συγχώνευσης με την Constellation Brands είναι πιθανό να εξετάζει η Monster Beverage Corp., αναφέρει το Bloomberg News επικαλούμενη πηγές.
Ο βαθμός συνεργασίας των δύο εταιρειών ήταν ασαφές, ενώ δεν ήταν βέβαιο ότι οι συνομιλίες, που περιλαμβάνουν τη Monster να συζητά την πιθανότητα με συμβούλους, θα οδηγούσαν οπουδήποτε.
Σημειώνεται ότι στους μετόχους της Monster Beverage περιλαμβάνεται και η Coca-Cola.
Στον τομέα διακίνησης της κάνναβης στους πελάτες της στο Οντάριο, εισέρχεται η Uber Technologies , επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Uber Eats, για να λαμβάνουν τις παραγγελίες τους.
Σύμφωνα με το Reuters, η Uber Eats θα καταχωρίσει τον λιανοπωλητή κάνναβης Tokyo Smoke, και οι πελάτες θα μπορούν να κάνουν παραγγελίες από την εφαρμογή Uber Eats.
Η Uber, η οποία ήδη παραδίδει οινοπνευματώδη ποτά μέσω της μονάδας Eats, έχει βάλει στο στόχαστρο την αναπτυσσόμενη αγορά κάνναβης εδώ και αρκετό καιρό.
Η συνεργασία θα βοηθήσει τους Καναδούς ενήλικες να αγοράσουν ασφαλή, νόμιμη κάνναβη, βοηθώντας στην καταπολέμηση της υπόγειας παράνομης αγοράς που εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% όλων των πωλήσεων μη ιατρικής κάνναβης σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε η Uber.
Οι πωλήσεις κάνναβης στον Καναδά θα ανέλθουν συνολικά στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και προβλέπεται να αυξηθούν στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανικής εταιρείας ερευνών BDS Analytics.


Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών ότι η γερμανική κυβέρνηση θα υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας μετά το τελευταίο άλμα των κρουσμάτων στη χώρα.
Η καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία «δεν είναι επαρκή» απέναντι στην «δραματική κατάσταση» που έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, σύμφωνα με πηγές του κόμματός της, ενώ πρόσθεσε ότι εάν δεν ανακοπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Με την σημερινή εξέλιξη και τα καθημερινά ρεκόρ των κρουσμάτων, η υγειονομική κατάσταση «θα είναι χειρότερη από ό,τι έχουμε γνωρίσει» μέχρι σήμερα, προειδοποίησε η Merkel.
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις κρίσιμες εξελίξεις που αφορούν την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη, καθώς επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, ανακοινώθηκε στο 4,05% και αυτή είναι η υψηλότερη τιμή δει από τον Ιούλιο του 2008 και η δεύτερη υψηλότερη στην ιστορία της Ένωσης.
Παρόλα αυτά, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde επανέλαβε πώς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί αμείωτο και πως δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022.
Αυτές οι δηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αγορών μετοχών καθώς και την αποδυνάμωση του ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ευρωπαϊκή ήπειρος πλήττεται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας και πως ήδη σε πολλές χώρες εφαρμόζεται μερικό ή ολικό lockdown.
Αυτό είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει ιδιαίτερες ανησυχίες και στρέφει μία μερίδα επενδυτών σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,3% στις 16.115,69 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 7.105,00 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 7.255,46 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας έκρηξη του πληθωρισμού της Γερμανίας κοντά στο 6% «βλέπει» για τον Νοέμβριο 2021 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, πριν υποχωρήσει από το νέο έτος, καθώς η μείωση του ΦΠΑ και άλλοι προσωρινοί παράγοντες έχουν εκτροχιάσει τις εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με την Bundesbank, η γερμανική οικονομία παίρνει μια ανάσα καθώς η έλλειψη αγαθών και εργατικού δυναμικού, αλλά και οι νέοι περιορισμοί που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, έβαλαν τέλος στην πρόσφατη άνθησή της.
Η Bundesbank προειδοποίησε επίσης ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι πιθανό να παραμείνει πολύ πάνω από το 3% για κάποιο χρονικό διάστημα και οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς θα επιφέρουν μεγάλες αυξήσεις.
Η οικονομία της Γερμανίας σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη στο πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι υπηρεσίες άνοιξαν ξανά για τις επιχειρήσεις.
Ωστόσο, έκτοτε έχει επιβραδυνθεί, καθώς η βιομηχανία της επλήγη από διαταραχές στον εφοδιασμό και οι κατασκευαστές δυσκολεύονταν να βρουν εργαζομένους, ανέφερε η Bundesbank.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα δυσοίωνο σημάδι για την παγκόσμια οικονομία, δεδομένης της κρίσιμης θέσης της Γερμανίας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και του ρόλου της ως κινητήριας δύναμης ανάπτυξης της Ευρώπης.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Telecom Italia, μετά την άνοδο 30%, καθώς το αμερικανικό fund KKR παρουσίασε μία μη δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά του της ιταλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, αποτιμώντας την στα 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ (12 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η μετοχή σημειώνει άλμα 22%.
Το καθαρό χρέος της Telecom Italia (TIM) ύψους 22,5 δισ. ευρώ ανεβάζει την αξία της προσφοράς του KKR, η οποία εξαρτάται από την υποστήριξη της κυβέρνησης και το αποτέλεσμα της ανάλυσης due diligence, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, στα 33 δισ. ευρώ.
Η TIM ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η KKR χαρακτήρισε «φιλική» την προσφορά της 50,5 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή της TIM, με premium 45,7% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της κοινής μετοχής του ομίλου την Παρασκευή.
Στην εξαγορά της Vonage έναντι 6,2 δισ. Δολαρίων προχώρησε η εταιρεία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Ericsson.
«Η συμφωνία συγχώνευσης εγκρίθηκε ομοφώνως από το ΔΣ της Vonage», ανέφερε η Ericsson σε ανακοίνωσή της.
Η Vonage εμφάνισε πωλήσεις 1,4 δισ. Δολαρίων στη 12μηνη περίοδο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, με περιθώριο προσαρμοσμένων EBITDA στο 14% και ταμειακές ροές 109 εκατ. δολαρίων.
Η εξαγορά σηματοδοτεί μια νέα φάση μετά την περίοδο από το 2017 που ανέλαβε ως διευθύνων σύμβουλος ο Borje Ekholm.
Η Ericsson τόνισε πως αναμένει η συμφωνία να ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή και τις ταμειακές ροές από το 2024 και μετά.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α΄ εξάμηνο του 2022, και υπόκειται στην έγκριση των μετόχων της Vonage, των ρυθμιστικών αρχών και άλλων προϋποθέσεων.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με την κεντρική τράπεζα της Κίνα (PBOC) να διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού της.
Η επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τα κρούματα κορωνοϊού σε ΗΠΑ, Ευρώπη και άλλες περιφέρειες ανά τον κόσμο φαίνεται να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα.
Η έμφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας είναι στον περιορισμό των κινδύνων από τον υπέρμετρο δανεισμό των εταιρειών του κλάδου των ακινήτων, χωρίς ωστόσο να μπει φρένο στη μεγέθυνση της οικονομίας.
Σύμβουλος της PBOC, ο Liu Shijin, ανέφερε σε ότι η Κίνα θα πρέπει να αποφύγει τον «ημι-στασιμοπληθωρισμό», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.
O Asia Dow υποχώρησε -0,6% στις 3.867 μονάδες.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με οριακές μεταβολές στις 29.774 μονάδες.
Ο Hang Seng υποχώρησε -0,4% στις 24.951 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,6% στις 3.582 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης